За да направите Централна и Източна Европа по-конкурентоспособни, увеличете правителствените ИТ бюджети

Категория: ИТ бизнес , ИТ политика
Мариета Колева
четвъртък, 12 Юни 2014 13:01ч

За да направите Централна и Източна Европа по-конкурентоспособни, увеличете правителствените ИТ бюджети

Цифрите за страните-членки от Централна и Източна ЕС са окуражаващи. Тази година растежът на БВП се очаква да нарасне с повече от 2% в страни като Чешката република, Словакия, Румъния и Унгария, и с повече от 3% на места като Полша и Латвия. Политиците трябва да помагат за поддържането на инерцията чрез по-добро използване на IT, което следва да включва увеличаване на бюджетите.


Чешката република за съжаление е отклонение от това правило. Общо държавните органи в страната харчат повече за IT на глава от населението, отколкото навсякъде другаде в Централна и Източна Европа. Но чешкият публичен сектор не получава стойност срещу парите си. Според индекса на Световната банка Ease of Doing Business Index (EODB) страната се нарежда по-назад от всички свои регионални колеги от ЦИЕ.


Въпреки че бе създаден едва през 2001 г., индексът EODB е вече уважавана мярка за бизнес средата. Годишното проучване разглежда десет критерии от съществено значение за търговските и нестопанските организации. В повечето страни, осем до девет от тези критерии са пряко или косвено свързани с държавните услуги. Дори там, където процедурите и процесите за кандидатстване могат да бъдат сложни, информационните технологии могат (и го правят) значително да улеснят стартирането на бизнес, плащането на данъци, придобиването на разрешителни и международната търговия. Дигитализацията на съдебните процедури може (и го прави) да позволи по-бързо правно действие, което помага да се гарантират фирмите и физическите лица при изпълняването на договорните си задължения и че несъстоятелността намира чисто и ефективно решение.


Тази последна сфера е единственото място, където Чешката република блести в Индекса EODB. Страната се нарежда на 29-то място в момента, доста по-напред от останалите страни от Централна и Източна Европа (така тя може да бъде най-доброто място за прекратяване на бизнеса в региона). Но при изпълнението на договорите тя се нарежда на 75-та позиция, най-ниската сред страните-членки на ЕС в Централна и Източна Европа. За плащането на данъци тя се нарежда на 122-ра, както и за започване на бизнес (и получаване на електричество) тя се нарежда чак на 146-та. В интерес на истината за чешките държавни органи другите страни в региона също се класарат лошо. Започването на бизнес в Полша (класирана на 116-та) или Словакия (108-ма) е сложно и бавно. Унгария (128-о) и Словакия (115-о) са зле, когато става въпрос за защита на инвеститорите. А България (118-о) и Румъния (136-о) са ужасни места за осигуряване на разрешения за строеж.


Но пък държавните органи в Румъния колективно изразхосват само една шеста от IT на глава от населението в сравнение с чешките си колеги. В България сумата е по-малко от една пета. От друга страна, Словения харчи малко повече от половината и се нарежда на 33-та позиция като цяло в индекса EODB, докато Полша харчи малко по-малко от половината и се нарежда на 45-та, с 25 места нагоре от 2011 г. насам, когато тя стартира свовто Министерство на администрацията и цифровизацията. Накрая се оказва, че ниските ИТ бюджети не е задължително да обричат страните, които работят, за да бъдат по-конкурентоспособни.


Но точно като Чешката република, Полша също се отличава от останалата част на Централна и Източна Европа, като го постига с малко допълнителни инвестиции. Почти десетилетната полска ePUAP програма, която предоставя платформа за уеб и услуги на държавните органи без заплащане, е била изключително успешна. Централизацията на ИТ инициативите, на планирането и политиката в едно-единствено министерство през 2011 г. е реализирало икономии от мащаб и значително е повишило ефективността при изпълнението на мащабни ИТ инициативи. Говорейки в по-широк план, Полша показа огромна устойчивост и гъвкавост при икономически кризи, никога не попадна в рецесия, докато се изкачваше в класацията EODB без значително повишаване на ИТ бюджетите си.


 


Но мнението, че ако Полша може да го направи, други страни могат също е късогледство. Консолидацията, общите инструменти и услуги, както и базираните на облак решения могат да отведат едно правителството дотам. Това е непосредствено очевидно, когато погледнем индекса EODB по-широко и включим Западна Европа. Италия и Испания не се справят толкова добре (икономиите със сигурност има нещо общо с това). Но Великобритания, Германия и Франция са доста по-напред от Централна и Източна Европа, и също така харчат пропорционално повече за външни IT. За малко по-малко от 400 USD на човек от населението Норвегия и Дания (които не са включени в графиката поради мащаба) и двете са в топ десет. Освен това, западноевропейските правителства преследват разходи за ИТ стратегии, които са предназначени да направят повече (и по-ново) с по-малко.


Централизацията на властта и споделянето на ресурсите само по себе си няма да е достатъчно за страна, класирана в средата на на 40-то, 50-то, 60-то или дори 70-то място, да се конкурира със Запада и Севера. Но това са важни първи стъпки. Дори преди да се предприемат тези стъпки, политиците и тези, в контрола на които са парите, трябва да проведат цялостно вътрешно проучване на сегашните системи, тяхната употреба, тяхната полезност, както и степента, до която те могат да бъдат споделяни с други отдели. Освен това ИТ директори и авторитети трябва да образоват избрани длъжностни лица, много от които нямат истинско разбиране на вездесъщността и значението на ИТ за ефективност и предоставянето на услуги (малко разходи за IT може да спестят много работна заплата). За много страни ще се изисква огромна промяна в начина, по който ИТ лидерите, създаващите политиката, както и избрани представители мислят за бюджетите. Грешките ще се случват и поправят. Но ще си струва. Начинът на мислене за строги икономии, който има за цел да се направи повече и по-ново с по-малко, ще се окаже ненужен, слад като веднъж бюджетите са увеличени и политиците видят стойност в харченето на повече.


Етикети: ИТ политика , ИТ бизнес , IDC , IT

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени