Вътре в телевизора

Категория: Хардуер , Електроника
Александър Главчев
вторник, 12 Февруари 2013 7:00ч

Вътре в телевизора

И през 21-ви век телевизията продължава да бъде най-влиятелният начин за консумация на медийно съдържание. Лесното ангажиране на зрителя още в зората ѝ предопределя грандиозно бъдеще. Развитието на телевизията прави значителни скокове и в рамките само на десетилетия тя отново и отново бива променяна до неузнаваемост. Черно-бялата картина и една-единствена програма, която може да се гледа само вечер звучи като безумен архаизъм. В същата категория вече попадат и модерният за 80-те и 90-те години телетекст. Сега потребителите търсят HD картина и възможности като т.нар. времево изместване (time-shift).

И докато първото представлява просто поредна доза нови пиксели (по-ясно различими пъпки и повече работа за гримьорите), то втората функционалност има потенциала да разклати самите устои на телевизията, размивайки понятия като праймтайм. Предоставянето на повече контрол в ръцете на зрителя обаче е ключово не просто за бъдещия успех на телевизията, а за нейното чисто физическо оцеляване.

Конкуренцията от страна на вездесъщия (и евтин) интернет достъп и предоставяните благодарение на него разнообразни възможности „краде“ младите и динамични зрители – процес който няма как да бъде отречен от никого. Един от основните проблеми на телевизията, който засега се компенсира от огромната ѝ инерция и голямата аудитория, е свързан с начина ѝ за печалба – рекламите.

В момента 50% от разходите за телевизионна реклама се губят, твърди Скот Пуополо, вицепрезидент глобални практики в Cisco IBSG (Cisco Internet Business Solutions Group). Проблемът за рекламодателите обаче е, че не е ясно къде точно са тези проценти. Това, разбира се, не е уникално само за телевизията, а се отнася за целия рекламен пазар. Според анализатора Nielsen в момента хората на възраст под 50 г. гледат 40 на сто по-малко телевизия от тези над 50 г.

Също така, съвсем очаквано, по-младите зрители използват повече модерни възможности като времевото изместване – т.е. не се съобразяват с предварително разписаната програма, а консумират съдържанието тогава, когато искат. Според Пуополо цели 40% от съдържанието, което гледа потребителят е под негов контрол - именно чрез използване на функции като изместване във времето или гледане онлайн.

За:
10 предвиждания на Cisco за бъдещето на телевизията
4K дисплеите и
Телевизията срещу интернет?

Четете на http://www.itforumbg.net/article/vtre-v-televizora?page=0,0


Етикети: телевизия , телевизор , Deloitte , Nielsen Online , интерактивна телевизия , HD телевизор , time shift

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени