Владимир Чалков, управител на фирма Crossroad

Категория: Софтуер , ИТ бизнес , ИТ политика , Мнение , Технологии
it FORUM
вторник, 23 Септември 2008 11:41ч

Владимир Чалков, управител на фирма Crossroad

Разработваме софтуер, който намира общ език едновременно с програмисти и управители.

През последната година Microsoft пусна официално нови версии на ключови продукти, като Windows Server 2008, SQL Server 2008, Visual Studio 2008. Как бяха приети те в България?

Нашите клиенти са запознати доста добре с тях, тъй като те се появиха още преди две години. Има, разбира се, и промени. SQL Server 2008  е така наречената малка версия, като по нея има стотици подобрения, но нищо грандиозно ново. Това може да се каже и за почти всички платформи, към които се прибавят допълнителни функционалности.

Разбира се, всеки си задава въпросите доколко е стабилно решението, надеждно ли е, може ли да се разчита на него. Тъй като SQL Server 2008 все пак е голямо решение, съвсем нормално е администраторите да имат основно опасения дали ще успеят да администрират Windows, но с течение на работата с него, все повече хора загърбват притесненията си.

По отношение на VisualStudio нещата са по-интересни. Ако се върнем назад в 2002 г., когато Microsoft обяви първата версия, плановете за развитие бяха много големи. Реално компанията успя да реализира немалка част от тях. Искам да отбележа още, че Visual Studio 2008 като среда е много близо до предишната версия. Ако разгледаме последната и предпоследната версия, ще установим, че ако един програмист е работил със старата платформа, може веднага да премине на новата, въпреки че я вижда за пръв път.

Интересно е да поговорим и за частите от .NET фреймуърка, свързани с Windows Communications Foundation, Windows Presentation Foundation и Windows Workflow Foundation. Разработчиците трябва да знаят, че това са огромни библиотеки и е невъзможно един човек да владее всичките в детайли. И дори ако някой е работил с .NET без тях, той няма да се затрудни да премине от старата на новата версия, при това ще си върши работата успешно. Когато обаче иска да научи и новите платформи, за да бъде по-добър, тогава ще са необходими допълнително около две-три седмици.

Кои ще са водещите технологични тенденции през следващите 2-3 години?

Според мен глобална промяна не се очаква. По отношение средата за разработка на Microsoft посоката е към това софтуерът да предлага и възможност за управление от високите нива на компанията. Т.е. ние сме свикнали, че Visual Studio е една добра среда за програмиране, която е перфектна в това, за което е създадена. Обаче в последно време гигантът от Редмънд започна да добавя функционалности, които да направят процеса на програмиране прозрачен за шефовете. А точно липсата на прозрачност и разбиране на това какво точно ще се прави с един софтуер е причина доста проекти на разработчиците да се провалят. Получава се така, защото ние, програмистите, сме свикнали да мислим, че това, което правим е артистична работа, и най-вече че трудно се поддава на управление. Обаче когато станах управител на фирма, започнах да разбирам, че нещата не стоят точно така. В новата си функция аз трябваше да се интересувам и от типични за мениджъра въпроси: коя функционалност до какъв етап на разработка е стигнала, какви промени е поискал клиентът, защото няма проект, който той да не иска да промени в процеса на работа. Ръководните органи трябва да се интересуват и на какъв етап от изпълнението е стигнал проекта, какво трябва да се реши веднага, как и т.н. В този смисъл нещата почват да се навързват в една голяма картина. За програмистите всичко е малко по-просто. Те трябва да следят поставените задачи и докъде са стигнали с изпълнението им.

Кои предстоящи продукти и технологии в най-голяма степен ще повлияят на работата на ИТ специалистите?

В дългосрочен план всяка една версия ще повлияе, тъй като разработката на решения е непрекъснат процес и мога да кажа, че човек се учи постоянно, като използва наученото и в разработките, в които участва. За мен тенденциите, ако мога така да се изразя, ще се материализират в новото Visual Studio, известно под кодовото име Rosario. То всъщност ще предостави следващата стъпка на комуникация между различните нива в един проект (управляващи и разработчици). На практика пропастта между един ръководител на проект и програмиста ще бъде преодоляна в голяма степен, за да могат те да комуникират разбираемо. Тоест това, което прави програмистът от своята гледна точка, да бъде разбрано от ръководителя на проекта, който е специалист в своята област. Казано по-забавно, разработваме софтуер, който намира общ език едновременно с програмисти и шефове.

Какво мислите за WPF и Silverlight? Какъв е отзвукът на програмистите за тях?

Няколко пъти в близките години съм се сблъсквал с хора, които се занимават с WPF и Silverlight. Разбира се, говоря не само за програмисти, а и за мои познати, също и дизайнери. Те разглеждат Silverlight само като конкурентен продукт на Flash. Това е едно много грешно разбиране. Още през 2002 година, когато излезе .NET фреймуърка, Microsoft обявиха, че това е само началото и решението ще се превърне в една многоплатформена среда, като няма да се създават само десктоп приложения, а ще се програмират и нетипичните десктоп среди. Целта е да има по-динамични уеб приложения, по-дизайнерски. Реално обаче малко поизостанахме в това отношение. Тук трябва да се има предвид, че се направиха и доста подобрения, като това, че .NET вече работи и на Мас. Скоро се очаква да се появят версии и на други платформи. Т.е. моите умения като програмист, натрупани с .NET, вече важат и за Silverlight. Е, разбира се, има уловка, и тя е, че трябва да се научи Windows Presentation Foundation. Но важното е, че средата, в която ползвам моите приложения, остава една и съща, т.е от началото до края на програмирането аз не излизам от средата, с която съм свикнал, която съм научил. В този ред на мисли Silverlight не е просто конкурент на някой продукт, а продължение на платформата, с която се работеше. С решението може да се правят десктоп и уеб приложения, на които до известна степен липсваше клиентската гъвкавост. Сега вече Silverlight ще може да ни предложи тази гъвкавост, с което се надяваме да надскочим платформата Ajax.

Ваши предстоящи участия като лектор?

На 13 и 14 октомври ще се проведе конференцията DevReach 2008, където ще бъда един от основните лектори. Преди това ще има среща на пловдивската .NET група. Тя ще се състои на трети същия месец в града под тепетата. Мястото е конгресният център Пловдивския панаир. Предвидено е да бъде от 14 до 17 часа. Разбира се, там ще присъстват малко хора. Общо взето идват около 20-30 души, които се интересуват по-скоро от конкретни теми. Задават се въпроси, обменят се идеи, споделя се опит, в този дух протичат срещите.


Етикети: Microsoft , софтуер , Windows , .NET , СЕК , НАП , ATI , уеб , server , visual studio , flash , sql server , Windows Server 2008 , МВР , програмиране , ИТ специалисти , Ajax , Microsoft Visual Studio 2008 , Microsoft SQL Server 2008 , проект , работа , България , ИТ , C , ДСК , скам , ИРМ , SQL , чат , глоба , панаир , конференция , Crossroad , DevReach , СНЕ , Норма , десктоп приложения , СЕМ , БИ , десктоп , Silverlight , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени