Видеоускорителят Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X ОС отвътре

Категория: Хардуер , Графични карти
Иван Соколов
петък, 20 Юни 2014 11:56ч

Видеоускорителят Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X ОС отвътре
Sapphire са може би най-близката до AMD фирма, що се отнася до видеокартите с графични чипсети на „зелените”. Вземайки може би най-интересното ядро на AMD за графичен ускорител в момента Hawaii XT имаме съответно картата Radeon R9 290X. Вземайки един от може би най-интересните охладители за видеокарти в момента Vapor-X в неговата най-съвременна версия имаме съответно и графичният ускорител Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X OC. Една фабрично овърклокната геймърска видеокарта, която може би всеки би искал да притежава в своята компютърна система.

Графичното ядро Hawaii XT е известно със своята висока консумация, което в комплект с видеопаметта и останалите компоненти по графичната платка създава над 300 W консумация и не е от най-енерго ефективните съвременни видеокарти. Sapphire по никакъв начин не се опитват да се борят с този недостатък, дори напротив. Фабричният овърклок на тази платка съвсем нормално е придружен и с повишено напрежение на графичното ядро и в резултат консумацията на платката е над средното ниво, което масово R9 290X предлага. Само че R9 290X Vapor-X не е карта на средно ниво. Нито нейният дизайн, нито нейното представяне може да показва нещо такова.

Дизайнът на платката е изцяло изпълнение на Sapphire, който е наложен по ред причини, една от които е AERO 10 – 10-фазно захранване към графичното ядро. Това е едно директно съобщение от Sapphire към овърклокърите, и то без никаква завоалираност. Фабричният овърклок означава 1080 MHz за ядрото Hawaii XT и 1410 MHz за паметта с обем 4 GB. Стандартните честоти за R9 290X са съответно 1000 MHz и 1250 MHz. При референтните карти R9 290X според раборните температури съществува вероятност честотата на ядрото да се понижи при сериозни продължителни натоварвания, но това не важи за Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X OC.

Vapor-X в моделното име не е със случайно там. Технологията Vapor Chamber присъства при всички охладители Vapor-X, което според Sapphire при охладителя Tri-X допълнително спомага за понижаване на работната температура на графичното ядро с няколко градуса. Това няма как да го проверим, но конкретно при R9 290X Vapor-X резултатът е красноречив – не повече от 75oС работна температура, а що се отнася до проблемните показания за VRM при доста от конкуретните платки, тук температурите са дори по-ниски от на ядрото – около 70oС. Няма как да не му се прииска на човек да повиши работните честоти с няколко десетки мегахерца. Сравнително лесно достъпен допълнителен клок води до работни честоти от 1150 MHz за ядрото и 1500 MHz за паметта. Без допълнителни „такси” (повишение на температурата или нестабилност под 3D).

Под формата на графична производителност всичко това означава около 10% по-добри резултати спрямо стандартната R9 290X и много близко представяне до GeForce GTX780 Ti (а след овърклок – дори над GTX780 Ti). Игровите кадри при 1440p са напълно достатъчни за комфортен геймплей дори и с включен 4хАА, така че дори да притежавате някой прекрасен 27” монитор 1440p проблеми няма да имате.

В началото загатнахме, а сега направо си го казваме – Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X OC е един чудесен графичен ускорител за тези от вас с повече финанси и желание да играят при резолюция 1440p без да им се налага да разчитат на Crossfire и SLI. Ясно, точно и... достатъчно казано.


Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени