UPS: Определете правилния капацитет

Категория: Хардуер , UPS , ИТ инфраструктура
it FORUM
понеделник, 23 Януари 2012 9:04ч

UPS: Определете правилния капацитет

За да разбере една организация от колко голям UPS има нужда, първо трябва да открие каква мощност трябва да се поддържа, за да работи критичната хардуерна система при спиране на електрозахранването.

Определянето на мощността на натоварване на ИТ системата обаче не е толкова просто. На пръв поглед изглежда логично да бъдат събрани номиналните мощности, публикувани на задните табелки на всички ИТ компоненти, така че мощността и размерът на непрекъсваемото захранване да се основават на тази обща сума.

Релността обаче е малко по-различна. Изискванията към захранването и номиналната консумация на хардуерните ИТ системи не могат да бъдат изчислявани като другите електрически уреди. Например консумацията на една електрическа крушка от 100 вата е доста ясна. Когато бъде включена, тя консумира 100% от номиналната си мощност (100 вата на час). Когато бъде изключена, нейната консумация е нула.

В този смисъл ИТ системите са доста по-различни. Те консумират повече или по-малко въз основа на това какви задачи изпълняват в момента. Колкото повече са натоварени, толкова повече електроенергия изразходват. И за разлика от електрическите крушки ние нито очакваме от компютрите да работят на 100% от капацитета си, нито бихме искали да го правят. В действителност ние обикновено започваме да мислим за обновяване на ИТ системите, преди да достигнат стоте процента на оползотворяване на капацитета им. Така че въпросът тук по-скоро е защо да се използва на 100% номиналната мощност на UPS-ите?

Обикновено се използват до около 70% от максималното натоварване на всички системи като основа за размера на непрекъсваемото захранване. Това е доста щедро, като се има предвид, че процесори, памети, PCI карти, мрежови карти, I/O на всички дискове и вентилатори, и др. не могат да достигнат 70% натоварване по едно и също време за която и да е ИТ система. Ако подобно нещо се случи, повече от очевидно е, че трябва да се търси надграждане на тези системи, както бе споменато по-горе.

Например, ако имаме няколко ИТ системи, които на базата на спецификациите на производителя формират до 50kW (при 100% натоварване), това означава, че ще бъдат оползотворявани около 35 kW при капацитет 70%. Тaкава би трябвало да бъде и стойността на капацитета на използвания UPS – все пак една разлика от 15 kW е доста значителна.

Други много важни моменти при оразмеряване на непрекъсваемото захранване можете да прочетете на сайта на itFORUM тук.


Етикети: UPS , непрекъсваемо захранване

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени