Управлението на комуникациите изисква общоприета стратегия

Категория: ИТ бизнес , Събития , Технологии
Александър Главчев
понеделник, 1 Март 2010 17:17ч

Управлението на комуникациите изисква общоприета стратегия
Доц. Петко Русков, Софийски университет

В последните години различните звена вътре в компаниите наподобяват рибата, рака и щуката от популярната поговорка, тъй като просто не знаят каква е стратегията на цялата организация. Такова описание даде доц. Петко Русков, BPM консултант и преподавател във ФМИ (Факултет по математика и информатика) към Софийския университет, на организациите, които нямат изградена и общоприета на всички нива стратегия. Това се случи по време на организирана от IDC конференция на тема сътрудничество и комуникации в бизнеса. От една страна, сам за себе си, ИТ отделът е прав, когато предлага закупуване на най-добрата технология, която осигурява голяма функционалност. От друга обаче е напълно разбираемо и гледището на бизнеса, където най-ценните качества на едно ново решение са ниската му цена и постигането на зададените цели. Според Русков една от най-честите причини за проблеми и провали е именно липсата на качествена комуникация.
Взаимодействието и комуникациите са признавани за критичен фактор в бизнеса, а днес в условията на динамична, конкурентна и отворена среда тяхното управление е едновременно по-сложно и важно от всякога. Отговаряйки на нуждите на бизнеса ИКТ технологиите предоставят все по-разширяващо се разнообразие от средства, които позволяват на служителите и клиентите да общуват формално и неформално, да обменят идеи, знания и информация и т.н.
Обикновено въвеждането на VoIP решение е първата стъпка, която компаниите предприемат при оптимизиране на корпоративните комуникации. Обикновено основната мотивация е намаляване на разходите. Следващото ниво представлява преминаване от хардуерни към софтуерни решения, които по думите на Нели Вачева, управляващ мениджър на IDC България, предлагат много повече ефективност.
На най-горното стъпало стоят т.нар. обединени комуникации. Това е софтуерна инфраструктура, която консолидира определен тип ресурси. Те могат да бъдат директорийни услуги, маршрутизация и управление на комуникациите в поредица от приложения, като такива за глас и видео, конференции, обмяна на съобщения и т.нар. презънс (възможност за наблюдаване и следене за наличието на определен ресурс, например човешки). „Всичко това само по себе си би било безсмислено, ако то нямаше възможност да бъде интегрирано с бизнес процесите”, подчерта по време на събитието Вачева.
Сред останалите участници в конференцията бяха Microsoft България и IBS България.
Етикети: управление на комуникациите , IDC конференция , VoIP решение

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени