Трансхуманиска и генерален директор иска да живеем вечно

Категория: Личности , Наука , Роботика
Твоите технологии
понеделник, 29 Юни 2015 22:52ч

Трансхуманиска и генерален директор  иска да живеем вечно

Мартин Ротблат, която е и транссексуална, и трансхуманистка, иска да ни помогне да живеем вечно чрез създаване на собствен клонинг на нашия ум. И не става въпрос за писателка на научна фантастика, а за шеф на компанията United Therapeutics, и то за най-високо платения главен изпълнителен директор в САЩ с годишна заплата $38 000 000.

Трансхуманизмът е международно културно и интелектуално движение, чиято цел е основно да промени състоянието на човека чрез разработване и разпространение на технологии, които в огромна степен да разширят интелектуалните, физическите и психологическите ни възможности. Крайната идея е, че технологиите някой ден ще ни освободят от смъртта.

Според Ротблат първата стъпка е създаването на това, което тя нарича файл на ума. Файлът на ума е дигитален запис, който капсулира нашите мисли, маниери, взаимоотношения, или в по-общи линии това е цифров запис на цялата ни същност. И ако вече имате регистрация във Facebook, според Ротблат, файлът на ума ви е в ход.

Тя нарича това, което става в Амазон, Гугъл и Епъл майндуер (от mind – ум). Софтуерът, който е проектиран да обработва всички тези входни данни, е този, който ще създаде съзнание. След като майндуерът получи входната информация от вас, всичко, което е нужно, е робот, на който да се хоства.

Така смята Ротблат и затова е наела екип от учени по роботика, за да създадете „клонинг на ума“ на съпругата си Бина Аспен. Клонингът на ума, наречен Bina48, е глава и торс, и наподобява зловещо истинската Бина Аспен. Bina48 е изключително сложен клонинг - тя разговаря, тя туитва и тя изразява нови идеи. Според Ротблат скоро всеки ще може да си прави клонинг като Bina48.

Каквато и да е съдбата на изкуствените клонингите на ума в бъдеще, изглежда, че много от нас ще живеят по-дълго благодарение на напредъка, роден от факта, че Мартин Ротблат не може да приема ограничения. Но дали ще живеем по-добре?

Цялата статия можете да прочетете в пилотния брой на списание „Твоите технологии“. Четете също:

  • Прасета и 3D принтери в борбата ни за вечност
  • Стивън Хокин: „Изкуственият интелект може да вещае краят на човешката раса”

Можете да изтеглите пилотния брой на Твоите технологии оттук. Можете да се абонирате за списание „Твоите технологии" тук.Етикети: роботика , бионика , трансхуманизъм , трансексулност , майиндуер

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени