Тенденции при аварийното възстановяване на данни

Категория: Сторидж , бекъп , защита , дейтацентрове
Александър Главчев
вторник, 13 Декември 2011 22:56ч

Тенденции при аварийното възстановяване на данни

Защитата на данни и тяхното възстановяване са технологии, които са познати и се използват под някаква форма от голяма част от компаниите, независимо от техния размер. Поради различията в обемите от данни, сложността на ИТ инфраструктурата и наличните средства и специалисти са налице огромни разлики по отношение сложността на решенията за защита, които се използват от малките и големите компании. Същевременно динамиките на пазара, които диктуват общото нарастване на количеството данни, както и рисковете от природни бедствия, са едни и същи за всички организации. Въпреки това обикновено големите компании най-бързо възприемат новостите в тази сфера и разполагат с най-добрите решения за защита и аварийно възстановяване. Те просто се оказват непосилни за по-малките.

Всичко това обаче постепенно се променя. Прогресът на технологии като облачното съхранение на данни, модерните похвати за защита на информацията и решенията за възстановяване стават достъпни за всички компании на поносими цени и с фокус към опростяване и по-лесно опериране. Основните тенденции при аварийното възстановяване в момента са свързани с горещите новини при центровете за данни и сторидж технологиите и услугите. Като основни могат да се изтъкнат:

Аутсорсинг и колокация на центрове за данни. „Поверяването“ на техника на специализирани в областта компании не е нещо ново и от доста време се разглежда като начин за понижаване на разходите. Много дейта центрове, особено онези, които не са разположени в специално проектирани за целта сгради, страдат от проблеми с охлаждането поради липса на достатъчно физическо пространство. Техните оператори търсят изгодни предложения за цялостна им замяна. За много клиенти вариантите колокация или аутсорсинг водят след себе си и по-високи нива на резервираност и надеждност по отношение на най-големия риск за центровете за данни – локалните проблеми. Също така доста организации не строят свои собствени дейта центрове, за да избегнат свързаните с тях финансови и кадрови товари. Редно е да се отбележи, че последното важи в по-голяма степен за малките и средните предприятия.

Клауд компютингът е от полза за целите на аварийното възстановяване. „Облакът“ продължава да бъде гореща тема. Той води след себе си много позитиви, най-важните от които са пробното или реално възстановяването при поискване (on-demand recovery), бекъп функционалностите и т.н. Разбира се, не липсват и притеснения. Те касаят най-вече сигурността на клауд инфраструктурите. По всяка вероятност обаче окончателното решаване на този проблем е въпрос на време. Не случайно сред специалистите има консенсус, че именно споделените ресурси са най-вероятните системи на бъдещето благодарение на тяхната огромна скалируемост. Тук не на последно място може да се отбележи и тяхната екологичност, произтичаща от оптималната натовареност, която постига „скритият“ отзад физически хардуер. Виртуализация и автоматично възстановяване.

Виртуализацията е една от най-важните и най-уверените стъпки на ИТ индустрията изобщо. Не случайно темата става все по-актуална сред собствениците на центрове за данни. Тези технологии са особено полезни при обединяването на ИТ ресурси – особено популярна стратегия за оптимизиране натовареността на машините и намаляване цялостната сложност на инфраструктурата. Оттук произлизат и добрите новини за аварийното възстановяване: по-малко и/или по-прости аварийни планове, драматично по-кратки времена за реакция и най-вече възможност за повторно успешно възстановяване.

Репликация на данни. Тази технология също продължава да става все по-популярна. Според анализатори използването на т.нар. Recovery Point Objectives (RCO – точка във времето, до която се възстановяват данните). Честотата на тези точки зависи от приемливите за компанията загуби в случай на непредвидена ситуация намалява, тъй като толерансът на компаниите по отношение загубите на данни е устремен стръмно надолу. Предизвикателството за повечето ИТ организации се състои в осигуряването на адекватна стратегия за репликация, така че да бъдат посрещнати или дори задминати изискванията на бизнеса. Все пак специалистите съветват да не се прекалява с резервирането в тази насока и да бъде изградено разбирателство между бизнеса и ИТ възможностите. Да се предвиди поне някакъв толеранс на загуби на информация.

Разбира се за да може всичко изброено дотук да функционира, е необходима устойчива и способна да поеме трафика мрежа за пренос на данни. Ако такава не е налична, съществуващото решение не е достатъчно адаптивно или е с по-малък от необходимия капацитет, то проблемите ще бъдат неизбежни. Трябва да се отбележи, че именно инфраструктурата се оказва основен ограничаващ фактор за програмите за аварийно възстановяване на много компании.

Цялата статия можете да намерите в сайта на it FORUM.

 Етикети: виртуализация , аутсорсинг , съхранение на данни , сторидж , възстановяване на данни , системи за съхранение на данни , клауд компютинг , репликация

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени