A.T. Kearney: Как да превъзмогнем икономическата буря: Част 2

Категория: ИТ политика
it FORUM
петък, 24 Април 2009 9:26ч

A.T. Kearney предлага 12 области – от всички равнища по веригата за създаване на стойност – които могат да доведат до значителни резултати при настоящия икономически климат. Всяка област е описана накратко - по-детайлна дискусия по темата можете да намерите в специални статии на интернет страницата на A.T. Kearney.

4.Овладейте неконтролируемата  сложност


Макар че благоприятните времена може да са минало за известно време, компаниите имаха достатъчно възможности да растат. Глобализацията откри пътя към нови и вълнуващи пазари. Веригите за доставки се разпростряха до всички краища на света. Потребителите бяха нетърпеливи да погълнат всеки нов продукт или услуга дори докато изискваха по-индивидуализирани оферти.

Затова не бива да ни изненадва фактът, че много компании заплатиха висока цена за този растеж: прекомерна, обхватна и неконтролируема сложност. Портфолиото от продукти/услуги е раздуто неимоверно, процесите и системите нарастват на брой и организационните структури стават все по-сложни и проблематични.

Компаниите трябва да контролират комплексността, за да имат ясна посока на растеж. Сега е подходящото време да направим стъпка назад и да се справим с предизвикателството на усложняването посредством:

•Възприемане на стратегически поглед към сложността – не просто „отрязване на опашката” от артикули, но и оптимизиране на цялостното продуктово портфолио съобразно нуждите на клиентите

•Създаване на необходимата прозрачност по отношение въздействието на сложността върху приходите и разходите

•Възприемане на перспектива, обхващаща цялата верига за създаване на стойност

•Прилагане на правилните процеси и механизми за контрол, които да доведат до устойчиви резултати

5.Рационализирайте изследователската и развойна дейност, без да задушите иновациите

Иновациите и изследователската и развойна дейност вървят ръка за ръка и никога не са по-свързани, отколкото по време на икономически спад. Резултатите от  изследване, което A.T. Kearney проведе наскоро, показват, че иновационните лидери постигат около 70% по-високи приходи в рамките на 4-годишен период, отколкото компании без ясно формулиран фокус върху нововъведенията.

Успехът зависи от промяната на обхвата или рационализирането на значителен брой изследователски и развойни проекти, без това да засегне растежа и бъдещата рентабилност. Компаниите трябва също така да ревизират своите основни компетенции – не само с цел да се реализират спестявания, но и да се поддържа конкурентно предимство чрез технологична или продуктова водеща позиция. Когато неосновни дейности се изнасят към способни външни компании в страни с ниски разходи, последните достижения в технологиите за съвместна работа позволяват безпроблемна интеграция на развойните центрове из цял свят.

6.Намалете директните разходи за материали
 
В тежки времена компаниите често се опитват да „изстискат до последната стотинка” своите доставчици и по този начин отварят вратата към дългогодишни конфликти. Предвидливите компании обаче избягват конфликтите и вместо това се опитват да разберат своите доставчици. Те използват мощни разходни модели (като напр. регресионен анализ), за да разберат какви са позициите на техните доставчици спрямо световните конкуренти,  сравнявайки по този начин „ябълки с ябълки” – т.е. цените на артикули с абсолютно различни технически характеристики в същата категория, привеждайки ги до сравними критерии.

A.T. Kearney помогна на голяма компания за пакетирани потребителски стоки, която годишно купува над 10 000 различни видове основна опаковъчна хартия, да направи логично сравнение на стотици артикули с различни технически спецификации едновременно. Анализът идентифицира потенциал за спестявания от над 15% в дадената категория, сравнявайки отделните доставчици.

Когато и двете страни – купувач и доставчик – вземат участие в открити и прозрачни анализи, това стимулира сътрудничеството и съвместните усилия за намаляване на общата цена. 

7.Свийте необходимостта от разходи за непреки материали

Когато икономиката потъва, цените също вървят надолу. Но вместо да се фокусирате предимно върху доставчиците и техните цени, A.T. Kearney препоръчва инициативи за „управление на търсенето” в рамките на цялата компания – доказан подход за намаляване на разходите в организацията, без това да занижи резултатите.

Прилагайки управление на търсенето, компаниите могат да намалят с 10 до 20% разходите за доставки в определени категории; спестяванията започват да се реализират в рамките на 3 месеца. Необходимо е да работите върху механизмите за намаляване на външните разходи, да подчините покупките на бизнес нуждите и да елиминирате излишната консумация. По този начин разбирате по-добре и причините за покупките, които правите. За разлика от традиционните усилия в областта на оптимизиране на доставките, този подход се фокусира върху качеството на закупуваните от доставчиците продукти, а не единствено върху заплатената цена. Управлението на търсенето променя из основи начинът, по който организациите си набавят стоки и услуги.

Помислете върху следното: една компания приложи управление на търсенето към разходите си за технологии само за да установи, че има незначителен контрол върху закупуването на малки, несъществени периферни артикули. И въпреки че мнозинството от тези артикули струват под 200 щ.д., заедно те представляват половин милион щ.д. разходи годишно. Чрез обучение на служителите си и внедряване на подходящи контролни механизми търсенето на тези несъществени артикули почти изчезна.

8.Подходете безпощадно към производството

За компаниите, които вече са постигнали значителен напредък при внедряването на „плоско производство” (Lean manufacturing) и прилагането на инструментите на Сигма Шест (Six Sigma), икономическият спад поставя още по-тежки въпроси: Използваме ли правилните методи на производство? Трябва ли да консолидираме производството? Можем ли да прехвърлим производството в страни с по-ниски разходи? Трябва ли изобщо да останем в производствения бизнес?

Съществуват подходи за подобряване на бизнес резултатите, които използват много от инструментите и техниките, станали популярни посредством методите „плоско производство” и „Сигма Шест”. Те се фокусират върху бързото постигане на осезаеми резултати, а не толкова губят ценно време в изработването и внедряването на сложни програми. Например подходът „следващо поколение Сигма Шест” помага за съживяването на съществуващи продължителни дейности за подобрение, като тази методология улеснява промяната във фокуса. Вниманието се обръща не на параметрите на програмата (като брой обучителни семинари или колко черни колани са одобрени в организацията), а на усилията, които ще доведат до осезаеми резултати по отношение разходната част. По този начин производителите не само ще устоят на икономическия спад, но и ще се позиционират за растеж, когато се открие такава възможност.

Етикети: ИТ политика , Интернет , иновации , пазари , СЕК , НАП , доставчици , обучение , поща , MAN , програма , хартия , проект , работа , ИТ , C , анализ , ИКТ , GM , глоба , ОПАК , СЕМ , БИ , световна икономическа криза , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени