Сторидж устройства за МСП: Сравнение на NAS продукти

Категория: Сторидж
Information Security & Storage
сряда, 8 Септември 2010 14:27ч

Днешните NAS системи от нисък клас могат да се мащабират до среден или корпоративен клас NAS архитектура и предлагат моментни снимки, репликация и други сложни характеристики за защита на данните. Сега масовите твърди дискове са станали толкова големи (вече до 2 TB), масовите процесори толкова бързи, а управлението на данните толкова мощно, че е трудно да се прокара ясна линия между бизнес системите и тези, предназначени за запалените потребители, които се предлагат в магазините на дребно. Когато става дума за някои от продуктите в настоящия списък, потребителската линия на една и съща фирма може да попадне и в търговската територия на малките и средните предприятия (МСП) – един добър пример за това е Iomega. Междувременно, всеки масов сървър може да се превърне във файлов сървър с добавяне на софтуер. Така че този списък ще бъде далеч от окончателно ръководство за всички NAS продукти от нисък клас, но е един преглед на найизвестните NAS продукти в ценовия диапазон от около $ 2 000 до $ 10 000.

Сравнение на NAS продукти:

Поглед към ниския клас

DELL POWERVAULT NX3000


 

Dell PowerVault NX300 е 1U, четиридискова система за монтиране в шкаф, която поддържа nearline SAS и SATA дискове и се мащабира до 4 TB. Както всички Windows Storage Server 2008 базирани NAS системи за съхранение, NX300 поддържа едностепенен сторидж (SIS) за премахване на дублиращи се файлове и единствена разпределена файлова система на имената (DFS).

За около $ 3000 NX3000 е с най-ниската цена сред NAS продуктите на Dell, които включват и други системи PowerVault, както и NX4 платформа, която се продава в партньорството с EMC.

EMC NX4

 

NX4 EMC е най-малкият модел от линията Celerra, мащабиращ се от 4 TB до 32 TB с една NAS глава и до 60 TB с две глави. NX4 може да поддържа SAS и SATA и комбинация от SAS и SATA дискове в един и същ шелф. NX4 поддържа също CIFS и NFS за файлов сторидж заедно с iSCSI за блоков сторидж.

HEWLETT-PACKARD X1000 и X3000

 

HP StorageWorks X1000 е iSCSI и NAS платформа, която заменя HP All-In-One Storage пакетите. X3000 е гейтуей, който работи като NAS и iSCSI мост във Fibre Channel SAN или SAS масив.

X1000 използва HP ProLiant сървърен хардуер и включва софтуера за управление Automated Storage Manager на HP. X1000 се предлага в четири модела. X1400 е 1U, четиридисков модел, който се мащабира до 12 TB, X1600 е 2U, 12-дисков модел за отдели и отдалечени места, който се мащабира до 36 TB, а X1800 е 2U, 8-дисков модел, който се мащабира до 96 TB с 2,5-инчови дискове за отдели и средни предприятия. Има и HP StorageWorks X1800sb мрежов блейд за съхранение за сървъри за BladeSystem.

HP е първият голям продавач на сторидж, който обяви система, базирана на Windows Storage Server 2008 на Microsoft.

IOMEGA IX4-200R

 

Iomega, поделението за малки фирми и масови стоки на EMC, представи StorCenter ix4 Pro-200r – четиридискова система за съхранение на данни, през миналата година, която поддържа iSCSI за блоков сторидж, както и NAS.

ix4-200r е най-големият продукт в StorCenter NAS линията на Iomega за малките и средните фирми и отдалечените офиси. ix4-200r има чекмеджета за четири диска и се мащабира до 2 TB с четири 500 GB SATA или do 4 TB с 1 TB дискове. Устройството StorCenter 2 TB струва $ 1800, а 4 TB конфигурация струва $ 2 800. И двете системи работят на операционна система Lifeline на ЕМС.

В 19-инчовата 1U система за монтиране в шкаф има 3,2 GHz Intel Celeron процесор, 1 GB системна памет, поддръжка на 1 Gigabit Ethernet, както и три външни USB порта за включване на допълнителни устройства и допълнителен капацитет за съхранение.

MICROSOFT WINDOWS STORAGE SERVER 2008

Windows Storage Server 2008 добавя увеличено мащабиране към Windows Storage Server 2003 за едностепенни хранилища за съхранение на ниво файл, както и нов вграден софтуер за iSCSI, който може да работи заедно с NAS. Първата версия на SIS от Microsoft е била ограничена до шест тома, но Storage Server 2008 ги увеличава до 128 първоначално поддържани като 1024 е крайното ограничение. Пo-рано SIS не можеше да се прилага за томове, свързани с клъстерирани сървъри, но това ограничение е премахнато с версия 2008. Data Protection Manager (DPM), базиран на моментни снимки на Microsoft, прави снимки на намалените обеми данни, без да ги раздува до няколко копия на файл. SIS може също да бъде приложен дистанционно от командния ред на интерфейса и може да бъде отменен, след като се приложи веднъж към обем.

Windows Storage Server се продава от Майкрософт като OEM сторидж през производители като Compellent, Dell/EqualLogic и Hewlett-Packard/ LeftHand Networks, които често го използват като NAS шлюз за блокиране на устройства за блоково съхранение.

NETAPP FAS2020

 

Малко по-скъп от другитее най-ниският клас продукт на NetApp, тъй като компанията прекрати линията StoreVault. FAS2000 се предлага в два модела: 2020 и 2050. 2020, с 2U корпус, е на цена от около 12 000 долара и капацитет 24 ТВ. (2050 с 4U корпус започва от около $25 000 с максимум капацитет от 69 TB). FAS2000 масивите, както и всички системи на NetApp, поддържат моментните снимки на NetApp и софтуер за миръринг и репликация. Някои NetApp партньори предлагат пакети от софтуерни лицензи, включени в цената на FAS2000 в опит да се привлече малкият и средният бизнес. FAS2000 може също така да смесва SAS и SATA дискове в бекенда.

NETGEAR READYNAS RACKMOUNT MODELS

 

NetGear вкара своите ReadyNAS продукти за професионални домашни потребители в бизнес пазара чрез ReadyNAS 2100 през май 2009 г. ReadyNAS 2100 предлага един чипсет Intel и 1 GB оперативна памет, но за да привлече сторидж клиенти на по-критични, ориентирани към бизнеса устройства за монтиране в ракла, компанията въведе „модул за обмен“, който съдържа захранващи устройства, вентилатори и дънни платки и може да бъде отстранен за обслужване. Цялата линия ReadyNAS може да се свърже с услуги за архивиране на данни в облака.

Оттогава NetGear предложи и ReadyNAS 3200, едно 2U устройство с 12 чекмеджета, което осигурява до 24 TB в една система, и най-наскоро ReadyNAS 3100, 1U с 4 чекмеджета система за монтиране в шкаф, която побира до 8 TB, и ReadyNAS 4200, 2U система с 12 чекмеджета, която поддържа 24 TB. Системата 3100, която започва от около $ 3800, предлага четири SATA канала, а 4200 поддържа 10 GbE и започва от $ 10 000.

Overland Storage

 

закупи продуктовата линия Snap Server от Adaptec през 2008 г. и оттогава реорганизира своята дейност, като я насочи към продуктите SnapServer. Продуктовата линия включва сега SnapServer 650, Snap Server 520, Snap Server 410, SnapServer 210, Snap Server 110 и 620 SnapServer NAS, капацитетът на които варира от 1 TB до 88 TB със SATA и SAS дискове. Устройствата, също имат своя операционна система – Snap Server GuardianOS.

Аналитиците: Не изключвайте SOHO NAS продуктите

Въпреки че има много продукти, от които да избирате и които се вписват напълно в търговския диапазон на малките и средните фирми, линията на пазара между малкия и средния бизнес и професионалните домашни потребители се размива все повече и повече, особено при продуктите с цени в диапазона около $ 500 до $ 2000, често предлаганин като подходящи за малък офис/домашен офис (SOHO), или за професионални домашни потребители. „SOHO пазарът е много объркващ и неразбран – казва основателят и анализатор в StorageIO Грег Шулц. – Мнозина смятат, че това означава домашния или малкия офис, но малък офис може да е с от два до 10 сървъра, може да се нуждае от 1 TB до 10 TB за съхранение и по този начин попада в долния край на сегмента малък и среден бизнес.“

Такива продукти са Iomega и десктоп NAS на NetGear, Biffalo на TeraStation и BlackArmor NAS на Seagate, както и други. Дори и потребителските продукти днес често предлагат допълнителни функции като RAID защита на данните, отдалечено архивиране чрез репликация или връзка към услуга за съхранение на данни в облака, интеграция на приложения и криптиране.

С навлизането на такива функции от високото в ниското ниво Ашиш Надкарни, главен консултант в GlassHouse Technologies, препоръчва потребителите да избират въз основа на това с какъв продавач искат да работят – малък, който е израснал от потребителския пазар, или голям, който също поддържа търговски продукти от нисък клас към корпоративните си предложения. „По-добре ли се справяте с Давид или с Голиат, който може да ви обере до стотинка за характеристиките на продукта? – казваНадкарни. – От друга страна, с Голиат, можете да сте сигурни, че ще ви осигури поддръжка.“


Етикети: Сторидж устройства , NAS продукти

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени