Системите за оценка на риска се нуждаят от ИТ решения

Категория: Бизнес Приложения
Александър Главчев
вторник, 12 Март 2013 0:00ч

Системите за оценка на риска се нуждаят от ИТ решения

Бизнес лидерите определят ефективното управление на риска като един от най-съществените фактори за успеха на компаниите. Въпреки че концепцията за корпоративното управление на риска се разви доста през последните години, световната икономическа криза ясно показа, че някои от критичните проблеми все още не са намерили своето решение.


Някои анализатори дори посочват, че съвременните подходи са се провалили в задачата си да предпазват предприятията по време на турбулентни и рискови пазарни условия. Според тях е необходимо въвеждането на „нов модел“ подход за управление на корпоративния риск, който да е съгласуван с бизнес стратегиите и да се възползва ефективно от информационните системи, с които всяка съвременна компания разполага. Организациите са изложени на най-различни рискове на оперативно ниво и техните програми за корпоративното управление на риска (ERM - Enterprise Risk Management) трябва да са тясно съгласувани с бизнес стратегиите, за да могат да покриват всеки оперативен риск.


Преди да започне да развива своя стратегия в тази насока всяка компания трябва да прецени какви рискове е склонна да толерира за съответната бизнес стратегия и да съгласува и двете с променящите се пазарни условия. Критичен аспект от отговорностите на мениджмънта е разбирането за това кои рискове трябва да бъдат предприемани и до какво ниво последствията върху бизнеса (в случай на неуспех) могат да бъдат управлявани. В стратегиите на компаните трябва да бъдат включени както различни рискови категории, така и техните потенциални ефекти.


Според консултантската компание Макинзи ERM процесите са най-ефективни, когато са представени в пет взаимно свързани стъпки: прозрачност на риска и прозрение, рисков апетит и стратегия, рискови процеси и решения, управление на риска, както и култура на риска. Един добър практичен модел трябва да предлага цялостен поглед върху синхронизирнето на ERM и бизнес риска. При първата стъпка рискът трябва да бъде идентифициран и оценен с участието на възможно най-много служители и с използване на досегашния опит.


След това трябва да бъдат обмислени възможните последствие на няколко взаимно свързани риска. Най-критичният момент в процеса е идентифицирането на всички ключови рискове и разбирането на техния стратегически контекст, както и доставката на ясно разбираема информация за тях до мениджмънта. Това обаче, в комплект с анализите за висок риск, не е достатъчно. Проучванията трябва да се простират до възможни ефекти върху динамиката на цялостния пазар.


Кои са следващите стъпки в оценката на риска четете тук.


Етикети: управление на риска , ИТ решение , ERM , Enterprise Risk Management , оценка на риска

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени