SaaS ERP – най-популярен сред малките фирми

Категория: Бизнес Приложения , ERP , SaaS
Александър Главчев
вторник, 22 Май 2012 7:00ч

Днес нито една вече стабилизирала се компания не би могла да работи, без да използва помощта на специализирани софтуерни системи. Сравнително доскоро, когато станеше дума за избор на ERP система, единственият вариант бе локална инсталация. Също така доскоро тези решения бяха приемани за запазена територия на големите играчи, тъй като предполагаха наличие на много солиден финансов ресурс.


През последнитедесетина години все по-често малки и средни предприятия започнаха да се замислят за въвеждане на ERP системи. Това, от една страна, става възможно благодарение на по-достъпната ИТ инфраструктура, а от друга, се налага поради всеобщия технологичен и информационен ръст. Една от последните тенденции на ERP пазара се нарича софтуер като услуга (SaaS). Доставчиците на такива решения обещават справяне със според тях основните проблеми на традиционните локални инсталации – цената и достъпността.


Според изследването 2011 ERP Survey на Aberdeen Group 72% от компаниите използват решения, базирани на локални инсталации, 9 на сто пък се възползват от SaaS модела. Въпреки че традиционното лицензиране продължава да бъде безспорен средностатистически лидер, решенията като услуга стават все по-популярани с намаляването размера на компаниите.


Според анализатора 17% от малките бизнеси (дефинирани като компании с годишен оборот от по 50 млн. долара) са внедрили SaaS приложения. При средните компании (между 50 и 500 млн. долара оборот) този процент е значително по-малък – 8, а при големите организации (с годишен оборот от над половин милиард долара) – едва 2%. Освен спестяването на средства и ресурси налице са и реални бизнес предимства, които организациите очакват от едно клауд решение. Според друго проучване на Aberdeen Group 44% действително посочват като основна причина намаляване на разходите и оптимизиране на инфрастрктурата. 41 на сто от компаниите са посочили, че облачната услуга помага за по-ефективна съвместна работа между отдалечени звена и служители. SaaS решението се достъпва чрез интернет и така дори отдалечените служители биха могли да работят при на практика същите условия, които биха имали в централния офис. А „прясната“ информация и по-добрата съвместна работа означават потенциален ръст на продуктивността.


Също така сериозен брой бизнеси, 36%, очакват от едно такова решение да им позволи по-бърза реакция в зависимост от търсенето на пазара, в който оперират. Видимостта в реално време помага на организациите да реагират по-бързо и ададекватно на негативни събития и новопоявяващи се бизнес възможности.


Детайлно за предимствата и недостатъците на Saas ERP можете да прочетете на http://www.itforumbg.net/article/saas-erp-otlichna-vzmozhnost-no-ne-za-vsichki?page=0,0


Етикети: ERP , SaaS , софтуер като услуга

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени