С какво бе интересна в хай-тек 2014 година

Категория: ИТ бизнес
Ани Лашкова
четвъртък, 18 Декември 2014 15:27ч

С какво бе интересна в хай-тек 2014 година
Може би най-интересното обобщени, дадено от експерти, е, че 2014 г. е била характерна с жестока битка кой ще притежава бъдещето. Предходните години, през които икономическата криза постави задачата за ефективността, т.е. да оцелеят тези компании, които успеят да изцедят всяка стотинка по цялата верига на предлаганите от тях продукти, предпоставиха тенденцията през настоящата към задоволяване на масовия пазар. Борбата за купувачи налага намаляване на цените, което прави трудно оцеляването за фирмите, произвеждащи и продаващи компютри, техните компоненти или техните периферни устройства.

Пример за това е евтиният лаптоп ($199) HP Stream 11 – Windows преносим компютър на цената на хромбуците. Това стана възможно, след като Майкрософт намали лиценза за Windows 8.1, който в миналото бе сериозна част от цената. Така HP Stream 11 включва в цената си освен ОС скромен Celeron процесор, 2 GB RAM и 32 GB флаш сторидж. Той идва с локални програми (включително една година лиценз за Office 365 Personal). Облачният сторидж в пакета е 1 TB в OneDrive за една година. Предостатъчно за тази цена.

Този лаптоп е част и от тенденцията големите играчи от миналото, когато имаше само Windows и Mac компютри, да отговорят на наплива от Android таблети, потопа от iPad-и, хромбуци, облачни услуги и т.н. Те се сражават без скрупули в най-евтините сегменти. Разбира се, те не разчитат само на обеми. Ако се проследи как може нещо да е толкова евтино, ще се види, че фирмата, която го предлага, прави пари от друго нещо. Примерите са много – от това, че производителите на принтери печелят от мастилото, до това, че Майкрософт разчита потребителите да плащат за качествените им услуги, вместо за Windows.

Очаква се и през 2015 година купувачите да са големите победители в тази надпревара или поне така ще изглежда закупуването на хардуер. Вълната от супер технологии на безпрецедентни цени ще продължи, така че пазарувайте мъдро за Коледа.

Въпреки че облачните услуги намаляват нуждите от локални дискове, пазарът на сторидж ще продължи безкризисното си съществуване – толкова много данни трябва все някъде да се съхраняват. А твърдите дискове вече имат сериозен конкурент в лицето на твърдотелните с падащите цени и нарастващите обеми на последните. През изминалата година не бяха рядкост анонсите на лаптопи с SSD от 240 GB или 256 GB.

През изминалата година започна и ново пътешествие във видеоизживяванията. Появата на монитори с 4К резолюция (3840 x 2160 пиксела) под 1000 долара не само галят окото, но дадоха нов ход за навлизане на мощни видокарти, които да се справят с последните игри на новите монитори. Струва си да се споменат видеоускорители като Nvidia GeForce GTX 980 и AMD Radeon R9 295X2.

На фронта на принтерите може би най-интересната тенденция бе добавянето на Near-Field Communication (NFC) към новите печатащи устройства за печат от смартфони и таблети.
При таблетите може би си струва да отбележим новата основна линия от устройства с размери от 8 инча и IPS матрица. Ако през 2013 това бе висок клас, през настоящата подобни устройства паднаха на под 200 долара с ОС Android и под 300 с ОС Windows.

През 2014 имаше и някои интересни иновации в мобилния сектор. Сред тях си струва да се спомене Galaxy Note Edge с неговия завит екран. Той е модифицирана версия на Note 4 с идентични характеристики, но с различно изживяване поради формата на екрана. Разбира се, като с всяко ново нещо, има какво още да се желае – например как да се избегне случайното докосване на екрана отстрани.

Много хора не могат да приемат сериозно камерата на мобилните устройства и тази позиция е оправдана - камерите в смартфоните са далеч от професионалните цифрови фотоапарати, но всяка година разликата се стеснява, въпреки че производителите на цифрови фотоапарати не спят. Тази година се отличиха LG и Samsung. Първата показа на света LG G3, който има камера с лазерен автофокус, помагащ да се намали времето за фокусиране до 0,276 секунди. Лазерният автофокус е невидим за човешкото око, тъй като се намира в невидимия инфрачервен спектър на излъчване. С помощта на лазер смартфонът изчислява разстоянието до обекта и се фокусира бързо върху него. Samsung с пускането на Galaxy S5 представи фазова камера, която преди се използваше само в професионалните фотоапарати. Бързият фазов автофокус на Galaxy S5 позволява да се настрои рязкостта и да се правят висококачествени снимки на обекти в движение. Скоростта на фокусиране достига 0,3 секунди.

Повечето производители, които твърдят, че техните устройства се зареждат бързо, използват процесори Snapdragon, които наскоро започнаха да поддържат технологията Quick Charge 2.0. Тя позволява зареждане на устройството до 50% само за 30 минути. С всеки изминал ден броят на смартфоните с тази технология се увеличава. Но да не забравяме за малцинството в лицето на Oppo и нейния Oppo Find 7 с технологията VOOC, която позволява зареждане на устройството за 30 минути вече до 75%.

Ето и две технологии, които заслужават внимание, не само за това, което са направили през 2014 г., а за това, което вещаят за 2015 г. Това са М.2 SSD и Intel Core M, и те ще направят лаптопите много по-тънки. Ако смятате, че те и сега са такива, ще бъдете изненадани.
М.2 е форм фактор за твърдотелен диск (SSD), който намалява размера на устройствата неимоверно. Представете си дъвка Wrigley, осеяна с чипове флаш памет. SSD дисковете традиционно се произвеждат така, че да се побира в същите ниши като 2,5-инчовите твърди дискове, което ги прави съвместими със съществуващите лаптоп конструкции. Това е единствената причина те да бъде толкова големи.

Създателите на много от днешните най-тънки лаптопи са прегърнали М.2, за да спечелят физическо пространство. Допълнителен бонус е, че прилагането на M.2 устройства може да преодолее ограниченията на производителността, наложени от днешния Serial ATA интерфейс. (Много съвременни SSD дискове изпреварват максималната пропускателна способност на SATA.)
Core M дебютира с малко фанфари в първия лаптопа, в който е имплементиран, Lenovo Yoga 3 Pro ($1199,99). Този ултрамобилен процесор на Intel трябва да заеме позиция между Atom чиповете на компанията (прилагане обичайно в Windows и Android таблети, както и в бюджетните 2-в-1 хибриди лаптоп/таблет) и мобилните Core i3 и i5. Той далеч не впечатли тестерите с производителност. Но това е само част от историята. Процесорът е проектиран за максимален живот на батерията и безвентилаторна работа. Изработен по 14-нанометрова Hyper-Threading технология и с основна честота 1,1 GHz (turbo 2,6 GHz) той има топлинна мощност от 4,5 вата и Intel HD Graphics 5300 интегрирана графика.

Идва времето на традиционния CES 2015 в началото на януари. Там ще видим новите продуктови предложения, както и тенденциите, които може би ще се сбъднат през 2015 година. Дали следващата година ще е продължение на 2014 или ще предложи собствен исторически облик, предстои да разберем. Но за повечето експерти бъдещето на хай-тех е определено – все повече електроника навсякъде – в дома ни, в колите ни и дори в телата ни, и всички свързани с интернет, където ще ни чакат многобройни услуги и приложения. Така ние, от една страна, се разширяваме във виртуалния свят, получавайки неизброими възможности, но от друга, дали не стесняваме нашите собствени изживявания на великолепните предложения, които природата навън и в нас е предвидила. Дали разходката в планината няма да се превърне в четене на многобройни съобщения за релефа й, за времето, за възможните маршрути, близки забележителности или заведения. Дали срещата с любим човек на вечеря няма да е потопена в разчитане на съставките на всяко ястие в менюто, на калориите, произхода му и колко е здравословно? А какво ще кажете за виното, с което ще вдигнем новогодишната наздравица.

Етикети: ИТ бизнес , ИТ тенденции , високи технологии , IT тенденции , 2014

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени