Рецесията не е в състояние да спре пазара на сторидж системи

Категория: Сторидж , Хардуер
it FORUM
петък, 1 Февруари 2013 16:56ч

Рецесията не е в състояние да спре пазара на сторидж системи

IDC предсказа, че малките и средните фирми в Източна Европа постепенно ще започнат да увеличават интереса си към системите за съхранение на данни. Анализаторът излезе прав, въпреки че ръстът не е толкова голям, колкото се очакваше. Корпоративният сектор си остана най-сериозният инвеститор в системите за съхранение на данни, въпреки икономическата рецесия и ограничаването на възможностите на неговите бюджети за ИТ. Постепенно cloud computing съхранението започва да набира сили в региона на Централна и Източна Европа – малките и средните компании започват да гледат на облачните услуги като на сериозна алтернатива за тяхното ИТ развитие – особено в страни като Чехия, Румъния, Русия и др. Според IDC подобна тенденция ще подкрепи облачните продажби на решения за съхранение от среден клас.

„Експлозията на големи файлове с данни засегна пазара на системите за съхранение директно през 2011 г. и особено през третото тримесечие, казва Марина Костова, анализатор на този пазар в IDC CEMA. - Продажбите на системи, които позволяват едновременен блоков и файлов (или/и обектен) достъп в една и съща хардуерна платформа или в интегрирана архитектура с общ управляващ интерфейс, са нараснали 5 пъти по-бързо за една година в сравнение с решенията за съхранение, неподдържащи многопротоколен режим."

В застой ли е в момента пазарът на бизнес сторидж устройства?

Димитър Вълов, продуктов мениджър на марката ЕМС в Солитрон, определено не смята, че пазарът е в застой. „Напротив – търсенето на системи за съхранение на данни расте постоянно. Естествено кризата оказва своето влияние, но не бих казал, че е в състояние да спре такъв пазар”, коментира той. Бизнес сторидж устройствата имат ключова роля в ИТ инфраструктурата и неглижирането им води до сериозни последствия, категоричен е Тодор Тодоров, консултант технологични решения във Fujitsu. Традиционните клиенти на бизнес сторидж устройства, сред които са големите корпоративни клиенти, държавната администрация, телекомите и банките, продължават да инвестират в този тип решения и развиват своите ИТ инфраструктури. „Наводненията в Тайланд в края на 2011 година и последвалият недостиг на твърди дискове и компоненти за производството им доведоха до значителен спад в продажбите на сторидж решения. В следствие на повишаването на цените пострада не толкова броят продадени устройства, колкото средният им капацитет. Все пак налице е възстановяване на доставките на твърди дискове и постепенното завръщане към предишните ценови нива, което неминуемо ще повлияе на продажбите в строго положителна тенденция”, счита Иван Копчев, продуктов мениджър в Solytron.

Кой и защо купува бизнес сторидж продукти?

Според Тодоров от Fujitsu основни клиенти на системи за съхранение на данни у нас все още са големите корпоративни клиенти, държавната администрация, телекомите, банките. Наред с този тип клиенти обаче все повече малки и средни фирми започват да инвестират в такива системи. Сред основните причини за покупка са нарастващият обем данни, който е около 60% годишно, въвеждането на нови бизнес процеси, въвеждането на нормативни изисквания за съхранение на информация и все по-силната зависимост на бизнеса от наличността на информацията – по всяко време, от всякъде и без прекъсване.

„Необходимостта от свободни обеми за съхранение на данни расте постоянно и с големи темпове – коментира Димитър Вълов от Солитрон. - Данните, които една компания или организация трябва да пази, прави бекъп и архивира се увеличават многократно всяка година. Поради това продажбите на системи за съхранение на данни не бяха засегнати сериозно от кризата. Наблюдаваше се избор на по-нисък клас машини с цел подобряване на съотношението цена/обем за сметка на функционалност, но в последно време тенденцията се променя трайно към търсене на системи, предлагащи голям набор от възможности.“ Мнението на Иван Копчев е, че пазарът на сториджи е все по-интересен, специално в SMB класа, където виждаме преход от евтини NAS устройства с ограничена функционалност към истински бизнес решения.

Същевременно голяма част от новите сторидж продукти предлагат характеристики, доскоро присъщи на по-високите класове устройства, с което успяват да повишат продажбите в този сегмент. Нещо повече – с развитието на електронната търговия все повече фирмени уебсайтове изпитват необходимост от висок ъптайм (над 98%), което пък води до съответни изисквания към сториджите (дисков и енергиен резерв, пренасочване на трафик и т.н.).

Потребителските нагласи у нас относно системите за съхранение на данни, както ицялата статия можете да видите на сайта на IT FORUM
Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени