Равносметка 2013: процесори за компютри и мобилни устройства

Категория: Хардуер , Процесори
Благой Благоев
понеделник, 30 Декември 2013 11:58ч

Равносметка 2013: процесори за компютри и мобилни устройства

Чипове с осем ядра за смартфони и таблети, продукти от AMD и Intel следващо поколение, сървърни решения архитектура ARM ...

Мобилни чипове

2013-та започна с обявяването на няколко водещи „системи върху чип“, предназначени за използване в мобилни устройства. NVIDIA въведе през януари Tegra четвърто поколение - най-бързият процесор по това време за смартфони и таблети. Той е надарен с четири основни ядра с архитектура ARM Cortex - A15 , допълнително ядро с ниско напрежение и GeForce графичен контролер със 72 ядра.

Отговорът на конкурентите не закъсня. Така Samsung показа на света продукта Exynos 5 Octa на напредничавата архитектура ARM big.LITTLE. Този чип съдържа четири основни ядра Cortex - A15 и четири допълнителни ядра Cortex - A7. Тази конфигурация осигурява оптимален баланс между мощност и скорост.


Мобилният процесор Samsung Exynos 5

Octa А Qualcomm пусна флагманския чип Snapdragon 800, който включва четири Krait ядра 400 и графичен ускорител Adreno 330. Между другото преди около месец имаше подобрена версия на този продукт с означението Snapdragon 805 – това всъщност е първото мобилно решение, което поддържа на системно ниво запис и възпроизвеждане на видео с резолюция от 3840 × 2160 пиксела (Ultra HD).

Intel се появи на мобилния пазар със следващото поколение Atom процесори с кодово име Bay Trail. Тяхната хардуерna база е микроархитектурата Silvermont. Intel твърди , че в сравнение с по-ранните продукти Atom процесорите на базата на Silvermont предоставят втората най-висока производителност или пет пъти по-малко енергопотребление при сравними скорости. С други думи именно Bay Trail трябва най-накрая да помогне на компанията да стъпи на пазара на таблети. Това все пак ще е трудно. Фактът е, че той е доминиран от ARM решения, за предимствата на които доставчиците не се уморяват да говорят.

Между другото и самата ARM настоява, че нейната архитектура в сравнение със Silvermont е по-добра по отношение на потреблението и живота на батерията на мобилните джаджи. ARM подчертава, че нейните процесори изначално са предназначени да отговорят на нуждите на мобилните устройства. А чипът Atom всъщност представлява „орязана“ и модифицирана версия на стандартните процесори за персонални компютри.


Президентът на Intel Брайан Кржанич демонстрира новият процесор Quark

Но Intel има и друго „тайно оръжие“, наречено Quark. Тези X86 съвместими продукти ще бъдат няколко пъти по-компактни и енергийно ефективни от чиповете Atom. Те ще намерят приложение в електронните устройства за носене, като „умни" часовници и други приспособления. Освен това заинтересованите производители могат да интегрират в Quark собствени функционални блокове, както това правят лицензополучателите на ARM архитектури. Може би именно Quark ще намали дела на ARM на пазара на мобилни устройства.

Отиващата си година ще се запомни още няколко събития, свързани с процесори за преносими устройства. По-специално, през 2013 г. Apple първа в света започна да използва 64-битови чипове по ARM архитектура за смартфони и таблети. Това бе продуктът A7, който е „сърцето“ на iPhone 5s и IPad Air.

И накрая Mediatek представи MT6592, който според компанията е „първият в света истински осемядрен мобилен чип“. В това решение ядрата могат да функционират във всякаква комбинация - ако е необходимо и всички осем едновременно. Процесорът включва четириядрен графичен контролер и модул за обработка на видео с поддръжка на Ultra HD.


„Истински“ 8-ядрен процесор Mediatek

Няма съмнение, че през 2014 г. между производителите на мобилни чипове ще продължи „надпреварата във въоръжаването“. При това доминиращите решения ще продължат да бъдат тези на ARM платформа.

Процесори за персонални компютри

Ако в мобилния сегмент Intel все още не е в състояние да се конкурира с ARM доставчиците на продукти, то на PC пазара лидерство й не може да се отрече. През 2013 г. Intel започна да продава чиповете Core от четвърто поколение Haswell за лаптопи и настолни компютри. Те са изработени по 22-нанометрова технология, като се използват техниките Tri-Gate (транзистори с обемна структура). В сравнение с Core от трето поколение (Ivy Bridge) са подобрени енергийната ефективност и графичната производителност.


Хибридният процесор на AMD

AMD през изминалата година също представи хибридните процесори APU (ускорени процесори) от следващо поколение. Те са оборудвани с две или четири ядра и графичен контролер Radeon HD серия 8000 на архитектурата Graphics Core Next (GCN). Уви, появата на тези решения не позволи на компанията да засили позицията си сериозно: според статистикатата в глобалната класация този доставчик на микропроцесори (включително ARM продукти), е с дял от 6,4% или на четвъртото място след Intel (65,3%), Qualcomm (9,4%) и Samsung (8,2%).

През 2014 г. Intel ще премине на нов 14-нанометров технологичен процес. Това ще осигури по-нататъшно подобрение в ключовите характеристики на процесорите - консумация на енергия и ефективност. А AMD готви следващо поколение хибридни процесори Kaveri, които ще бъдат направени по 28-нанометрова технология.

Чипове за сървъри и микросървъри

В този сегмент е налице нова посока, което, според анализатори, може да бъде много обещаващо за производителите. Става въпрос за процесори за микросървъри с относително ниска консумация на енергия за малки и средни предприятия, които не изискват скъпо оборудване.

За тези платформи AMD пусна процесорите Opteron X -Series с архитектура x86, по-рано известни под кодовото име Kyoto. Предполага се, че тези енергийно ефективни решения ще се конкурират с чиповете Intel Atom S1200 (Centerton).

Постепенно възниква пазар на сървъри с архитектура ARM. През 2014 г. се очаква да видят светлината първите ARM базирани процесори AMD Opteron. Това ще бъде 64-битов продукт с висока енергийна ефективност. Все пак трябва да се отбележи, че засега пазарът се отнася към сървърите на платформите на ARM хладно. Страховете на корпоративните клиенти вече доведоха до това, че компанията Calxeda, един от пионерите в това направление, трябваше да прекрати дейността си.


Ускорителите Xeon Phi

През изминалата година Intel обяви Xeon Phi, процесори второ поколение за високопроизводителни компютърни системи. Те включват до 61 ядра с тактова честота от 1,23 GHz и поддръжка на 16 GB памет. Заявената производителност достига 1,2 терафлопса (трилион операции с плаваща запетая в секунда ) в изчисления с двойна точност.

Все още няма яснота по отношение на друг сървърен продукта на Intel - процесорите Itanium. През ноември 2012 г. корпорацията обяви ново поколение Itanium серия 9500 (с кодово име Poulson) за компютърни системи от висок клас. Предполага се, че в бъдеще те ще бъдат замени с процесорите Kittson. Това може да се случи през 2014 г., но много анализатори смятат, че дните на Itanium в действителност са преброени.

На последно място следва да се отбележи, че през 2013 г. се появи 64-битовият чип TILE-Gx72 със 72 ядра за използване в облачни системи и различни мрежови платформи. В сравнение с традиционните x86-съвместими чипове се твърди, че решението TILE-Gx предоставя по-висока производителност на ват използвана енергия.


Етикети: AMD , Intel , Samsung , АМД , процесори , Qualcomm , Интел , ARM , TILE-Gx , Mediatek , Xeon Phi

Четете още:



Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...



Най-четени