Потенциалът на мобилните услуги за бизнеса нараства

Категория: ИТ бизнес , Телекомуникации , Услуги , ИТ политика , Мобилни технологии
it FORUM
вторник, 6 Юли 2010 12:36ч

Потенциалът на мобилните услуги за бизнеса нараства

Развитието на българския пазар на мобилни услуги като че ли все още не може да излезе от своята първоначална фаза, що се отнася до бизнес и публичните сектори. За разлика от тях днес обикновените потребители вече могат да ползват много по-голям обхват от мобилни услуги под формата на приложения към най-популярните мобилни платформи.


Факт е, че у нас са малко фирмите, които разчитат на родния пазар като място, което бързо да попива евентуалното разработване на иновативни интегрирани мобилни услуги с добавена стойност, предназначени за бизнеса. Затова те предпочитат да разпространяват интелектуалните си постижения в тази област към развитите американски и европейски пазари. Може би единствената област, в която тази консервативност се пропуква, е областта на мобилните разплащания (и микроплащания със SMS) и в нея вече има няколко оператора. У нас стартира мобилната разплащателна система, която осигурява различни услуги и в момента интегрира банките и мобилните оператори. Но докато подобен род услуги могат да се използват с по-обикновенни телефони, то предлагането на мобилни услуги, които да осигуряват много повече ползи и гъвкавост на бизнеса, изисква наличието и притежанието на по-интелигентни устройства. Т.нар. смартфони все още са доста скъпи и това отчасти обяснява по-тромавото навлизане на мобилни бизнес услуги - те не могат да бъдат налагани масово и все още са предназначени за една ограничена група компании, които разполагат с повече финансови средства. Светлина в тунела е известното поевтиняване на тези телефони и техните компоненти – цените им спадат и психологическата граница от под 200 лв. вече е постигната при базовите модели. Така потенциалът на мобилните услуги и очакваното поевтиняване на интернет трафика дават много възможности за предоставяне на иновативни мобилни услуги за бизнеса. Или поне за усвояване на вече разработените услуги, които се радват на интереса на компаниите, опериращи на по-развитите пазари. В страната ни най-динамично се развиват мобилните видеоуслуги за бизнеса - видеоконференции, видеотелефония, бази данни, е-поща и информационни услуги. Разпространена е и услугата мобилно видеонаблюдение, която позволява достъп до системата в реално време, връзка с една или няколко камери и SMS известяване при задействане на аларма.


Бързият достъп до бизнес системите


независимо от моментното местонахождение и часът от денонощието е една донякъде абстрактна идея, която завладява умовете на все повече хора. И това няма как да бъде иначе, тъй като, от една страна, средата, в която компаниите оперират, върви с уверени стъпки към пълна глобализация, а от друга, тривиални проблеми като кризата, често налагат вземането на радикални и най-вече бързи решения, от които най-вероятно зависи бъдещето на конкретната организация. В офиса и у дома нещата са ясни. Плaващото работно време или изобщо липсата на твърдо дефинирано такова, както и честите пътувания, независимо дали става дума за дълги командировки или кръстосване на града, неумолимо налагат предоставяне на сигурен достъп до фирмените системи и комуникации от където и да е. Един от първите признаци за пораждането на подобна тенденция е масовото навлизане на смартфони, които много служители получаваха с цел да имат постоянен достъп до електронната си пощенска кутия. Сега обаче само това далеч не е достатъчно. Бизнесмените искат достъп до ключови информационни ресурси, като ERP или CRM, директно от деловата среща, провеждана в момента или по време на кратките мигове, докато чакат зеления сигнал на светофара.


Сигурно доказателство за това, че мобилните устройства не са просто прищявака, бяха резултатите от продажбите за изминалата година. Според анализатора Gartner сумарната графика е била близка до хоризонталната, а за Западна Европа продажбите дори са надминали очакванията. 14 на сто от всичките продадени устройства са били смартфони, което представлява 23,6% увеличение спрямо предходната 2008 г. За 2010-а от компанията предричат 9-процентов ръст при общите продажби и почти удвояване на продажбите на устройства с чувствителни на допир екрани.


Директният достъп до бизнес приложенията от джобното устройство е една тема, която в никакъв случай не може да бъде наречена нова, но поради една или друга причина все още е смятана за екзотична дори и в развитите страни. Т.нар. Mobile Enterprise модел е съвкупност от интерактивни онлайн приложения, чиято достъпност нараства все повече благодарение на развитието на широколентовия мобилен интернет. Възможностите могат да включват различни бизнес модули, като системи за колаборация, за опериране с документи, връзки с клиенти, връзка с POS терминали, човешки ресурси, ERP. По този начин става възможен дистанционен контрол на процесите по производство, продажби, поръчки, както и наблюдението на всичко това отгоре и от разстояние. Не на последно място могат да стоят и възможностите за изпращане на съобщения в корпоративната мрежа, управляване на календара със задължения и др.


Предимствата са повече от очевидни. Чрез Mobile Enterprise решенията цели бизнеси могат да бъдат „прехвърляни” в интернет. Фирмените бази данни могат да бъдат достъпвани от разстояние и информация може да бъде добавяна отвсякъде, чрез всяко устройство, разполагащо с уеб браузър и от човек, имащ необходимите права за достъп. Според българския ERP разработчик Алое Ко развитието на широколентовия достъп до интернет, включително и разнообразните технологии за мобилни широколентови услуги, създава редица нови възможности за работа от разстояние. Представата за това какво точно и най-вече къде се намира т.нар. работно място се променя бързо и днес за все повече служители и мениджъри тя е свързана с използването на лаптоп или смартфони, и съответните софтуерни решения за достъп до необходимите данни. И ако доскоро наличието на мобилен клиент за достъп до например ERP системата е било едно добро пожелание, то в близките години то ще се превръща във все по-крещяща нужда и дори стандарт. Все повече компании ще се възползват от него, спестявайки стотици човекочасове и печелейки безценно време.


Така хората от отдел „Продажби” могат отвсякъде да получават в реално време информация за наличностите, да конфигурират продукти в зависимост от целевата аудитория и да обработват поръчки. От финансовия отдел пък имат възможността да следят събираемостта на задълженията.


Разбира се, бизнес системите не са единствените, които се облагодетелстват от описваната мобилна тенеденция. Тук на първо място трябва да споменем


„чистата“ комуникация,


която сякаш малко се позагуби някъде из приказките за смартфони, при които телефонната връзка почти мина на заден план сред множеството от останалите „смарт“ фунции. Наскоро американският софтуерен разработчик Panaton, част от Сирма Груп, представи Panaton Conferencing - ново решение за гласови конферентни разговори, което променя и улеснява значително използването на този вид услуги. Решението позволява на екипи, разпръснати по целия свят, да провеждат бързо и лесно конферентни разговори от своите мобилни телефони, без да се налага да въвеждат PIN кодове, да търсят най-близката до тях зона с Wi-Fi достъп или да набират многобройни телефонни номера. Освен това услугата е интегрирана с редица CRM решения, което позволява на всеки потребител да създаде бързо гласова конферентна връзка между свои контакти от телефонната си книга - Salesforce.com, SugarCRM, Plaxo, Outlook, Google.


"Нашето желание е да отговорим на нуждата от решение, което да позволява интуитивното и бързо организиране на гласови конференции в движение, без значение дали участниците могат да използват своя лаптоп в момента, или само мобилния си телефон, както и независимо от това дали имат интернет достъп – посочва Деян Ненов, главен изпълнителен директор на Panaton. – Решението дава възможност да провеждате еднакво успешно конферентни разговори от офиса, ресторанта, летището, автомобила или влака."


Със стандартната версия на Panaton Conferencing потребителят не трябва да помни кодове или да набира многобройни номера. Той може да стартира конферентен разговор с няколко клика на мобилния телефон. След това системата сама провежда обаждане и се свързва с всички участници, включително и с организатора. Интеграцията с календарите на Outlook и Google позволява автоматичното провеждане на предварително планирани конференции. В добавка Panaton разполага с мощни средства за архивиране и справки (reporting), съхранявайки всички детайли за участниците, както и опция за изпращане на разговорите под формата на MP3 файлове. Решението използва cluster от телефонни централи, базирани на системата с отворен код Asterisk, което позволява максимална скалируемост и достъпност за потребителите, без да се налага те да резервират "конферентни стаи" предварително.


Panaton Conferencing е достъпно чрез всички мобилни телефони, използващи платформите Blackberry OS, Android, Windows Mobile, Symbian, Java ME, iPhone, както и чрез персонални компютри, работещи с операционни системи Windows, OS X и различни Linux дистрибуции.


Едно подобно решение е подходящо за бизнес организации, чиито представители пътуват често, независими консултанти, дистрибуторски мрежи и търговски екипи. То може да оптимизира значително сътрудничеството между научни и изследователски екипи, разпръснати по целия свят, политически и неправителствени организации, както и други лица, нуждаещи се от провеждане на конферентни разговори в движение.


 


Мобилно управление на автопаркове е най-прясната услуга, която наскоро бе обявена от М-Тел. Тя е достъпна през компютър или мобилен телефон посредством интернет, без допълнителни технологии и позволява проследяване на движението на превозни средства. GPS услугата е насочена най-вече към компании, които разполагат с големи автопаркове. Възможно е да се дефинират различни нива на достъп на отделни потребители до системата, както и да се добавят допълнителни обекти и зони върху картата с цел последващ контрол на посещенията в тях.


Сред опциите е и задаването на задължителни маршрути на движение на автомобилите и проследяване на всяко отклонение. При нарушение на зададените настройки системата автоматично изпраща алармени съобщения.


Системата дава възможност за подобряване спазването на работния график и повишаване дисциплината на шофьорите, като ограничава престоите и излишните километри.


Допълнителните опции, които всеки потребител може да добави към услугата, са и контрол на горивото на автомобила, SOS бутон и възможност за монтаж на устройството на скрито място.


Въпреки че железопътният транспорт у нас поради много причини далеч не предизвиква асоциации, свързани с високите технологии, това е нещо, което няма как да подминем, с оглед случващото се например в Западна Европа. Наскоро бе обявено, че за около 25 млн. българските железници могат да се сдобият с модерна GSM-R телекомуникационна мрежа. Една такава система би могла да предложи до 80% спестявания по отношение на оперативните разходи. Това бе обяснено от Александър Бек, директор „Железопътни решения” в Nokia Siemens Networks, по време на наскоро организирано представяне, целящо да запознае медиите с решенията на компанията за железопътния транспорт.


Публичният сектор също предлага поле за мобилни услуги, но у нас в областта липсва активност. А според последното проучване на Industry Watch липсва и повече прозрачност. В момента значителна част от държавните институции не публикуват информация за възложени поръчки в Регистъра за обществени поръчки. Понастоящем има информация за 50 проведени процедури за възлагане на поръчки за мобилни комуникационни услуги през последните 5 години, на стойност малко над 16 млн. лева. Данни в регистъра са предоставили администрации, заемащи едва около 40% от общо заетите лица в публичния сектор. Останалите или не спазват закона по отношение на прозрачност на обществените поръчки, или не са провеждали процедура за последните 5 години.


Проучването на Industry Watch показа редица административни практики, които противоречат на основните цели и принципи на Закона за обществените поръчки.


Значителен брой институции не са откривали процедура по възлагане на поръчки за мобилни комуникации след 2005 г. В много случаи това се дължи на продължаване действието на сключени стари договори с изтекъл срок (традиционно поръчките са със срок от 1 до 3 години), без да се обявява нова поръчка. Има случаи, в които цените на мобилните услуги не са били променяни за период от 4 години, въпреки динамичното развитие на телекомуникационния пазар, което позволи потребителите да получават постоянно подобряващи се във времето предложения – както по отношение на качество и обхват, така и по отношение на цени.


Практическата липса на конкуренция при доставката на мобилни услуги за държавната администрация е наложена и от прилагането на специфични технически изисквания, както и диференцирани тегла на тарифите за разговори към отделните оператори. Доколкото в България все още има значителни различия в цените на разговорите в мрежата на оператора и при повиквания към останалите мрежи, подобни критерии за оценка на офертите в много случаи дават предимство на един от мобилните оператори.


Според Industry Watch последиците от такива действия в публичните институции са ограничаване конкуренцията на пазара на телекомуникационни услуги и потенциално увреждане на обществения интерес с оглед ефективно разходване на публичен финансов ресурс.


Етикети: ИТ бизнес , ERP , CRM , мобилни услуги , мобилни платформи , бизнес системи

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени