„Облаците” в ИТ са за бизнеса,  който стъпва здраво на земята

Категория: Информационна Сигурност , Мнение
Information Security & Storage
петък, 19 Ноември 2010 16:39ч

„Облаците” в ИТ са за бизнеса,  който стъпва здраво на земята

Красимир Попов, търговски директор на Стоун компютърс. Интервюто взе: Силвия Хаджикръстева


Г-н Попов, как си обяснявате огромната популярност, която „облакът“ придоби в ИТ бранша само за една година?


Смятам, че причината за навлизането на „облака“ е фактът, че това е вече доказаният по-изгоден икономически модел за информационни технологии, а поводът – излизането от световната икономическа криза.


Терминът е нов, какво точно означава „облак“?


„Облакът“ е на практика нов консуматорски модел. Дефинициите в интернет са десетки, няма една еднозначна. Подобно е положението и с други концепции като архитектурата, ориентирана към услуги (Service Oriented Architecture) и бизнес интелигентността (BI). Ако трябва да дам определение, бих обобщил същността на „облака“ така: продукт, услуга или решение, което се доставя и консумира в реално време през интернет.


Имате ли опит с приложение в България?


Да, въпреки че проектите тук все още изостават от темповете на налагането им навън. Бизнесът у нас е огледало на консервативното ни по принцип общество. Трябва повече време, за да се оцени новото. Но заради безспорните му предимства навлизането на „облака“ е неизбежно. Вероятно ще стане хит внезапно, след фаза на изчакване, за да се види как се държи конкуренцията. Всъщност трябва да е обратното - първите ще имат преднина.


Кои са най-търсените услуги, които се консумират по модела на „облака“?


Естественият процес на навлизане на новия бизнес модел започва с услуги за бекъп и архив, ползване на ERP, CRM и BI софтуер през интернет срещу месечен наем.


Как ще се отрази навлизането на „облака“ на пазара на ИТ кадри, системните администратори се притес- няват, че ще изгубят работата си.


По-скоро ще се подобри работната им среда. Влизането в „облака“ ще разтовари професионалистите от несвойствени и рутинни задачи и ще увеличи производителността им. Подобни промени вдигат жизнения стандарт, като за същите инвестиции, получаваме много повече резултати.


Кога „облаците“ ще станат доминиращата ИТ среда в България?


За стартиращи и малки фирми могат да се наложат само за една година. Пълното преминаване на българските компании от 100 до 500 души към „облак“ ще отнеме 2-3 години, защото те го правят постепенно – първо изнасят ИТ операции като бекъп и архив, електронна поща и програми за съвместна работа, после прибягват до дисково пространство под наем за миграции и тестови цели, ERP и BI и накрая преместват и производствените си сървъри в центъра за данни на доставчика на услуги в „облака“. Много от международните компании, които развиват дейност у нас ползват т.нар. частни облаци, имплементирани от организацията им на глобално ниво. Те също ще се насочат към изнасяне на „облака“ към външен доставчик, но това ще се случи след 4-5 години.


Фирмата премества физически сървърите и дисковите си системи във вашия център за данни, така ли?


Принципно това е възможно. Прави се обаче в слу- чаите, когато техниката е нова и покрива нуждите на фирмата от гледна точка на производителност. Защото какъв е смисълът да се мести и поддържа морално остаряла техника на 3-4 години? Представете си, че ИТ специалистът на дадена фирма за електронна търговия е бог в областта на кода, транзакциите и уеб услугите. Трябва ли той да губи време да чете и да се образова за x86 сървъри, SSD производителност?


Каква е сигурността в „облака“?


Сигурността е най-голямото опасение по отношение на „облака“ по простата причина, че сигурността по принцип е най-голямото предизвикателство за информационните технологии. Отворете кое да е проучване на световните анализаторски агенции и ще видите, че сигурността е страх номер 1. Сигурността всъщност е най-големият плюс на „облака“ от техническа гледна точка, защото доставчикът на „облака“ инвестира огромни средства в сигурността, за да защити бизнес интересите и данните на клиентите си.


Какви конкретно са предимствата? Замислете се какво правят хората инстинктивно, когато са в опасност – събират се на едно място. „Облакът“ представлява централизиран модел – всичко е на едно място – като строго охранявана крепост с много стражи. По този начин и малката компания получава безупречната защита, която иначе не би могла да си позволи.


Какво ще кажете на тези, които подхождат предпазливо към новия модел? Да гледат трезво и да слушат разума си. В никое ИТ направление няма достатъчно стандарти, защото ин- формационните технологии са сравнително млада наука. Важното е да се върви в правилната посока, а аз смятам, че се върви. Наскоро излезе Cloud Data Management Interface стандартът на SNIA, който обхваща създаване, обработка и изтриване на данни от „облак“, както и мониторинг и сигурност на данните.


В крайна сметка „облакът“ представлява сериозно конкурентно предимство – разтоварва фирмата от нес- войствени неща и дава тласък на основния й бизнес.


Етикети: ИТ работа , ИТ бизнес , Стоун Компютърс , информационни технологии

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени