Облаци – перести и  дъждовни

Категория: Информационна Сигурност , Управление на сигурността
Information Security & Storage
вторник, 9 Ноември 2010 14:58ч

Облаци – перести и  дъждовни

Облакът на кризата все още е надвиснал над света и особено масивен е той над България. Развива се обаче друга облачност, която е колкото плод на технологиите, толкова и на предизвикателствата, които световната икономическа криза постави пред човечеството – икономии и иновации. Компютингът в облака все още носи рискове, но той е и невъзвратимото бъдеще, казват всички аналитици на информационните технологии. Една от основните пречки пред облачните решения и услуги е сигурността на облака.


Мненията тук все още са разделени на две – докато едни организации смятат, че данните им ще са твърде заплашени в облака, то други се оглеждат с надежда да прехвърлят отговорността за сигурността на информацията си към по-добре оборудвани от тях компании, предлагащи сигурността като услуга. Обикновено истината е по средата. За малките и средните компании определено облакът е добро решение, още повече, че там ще могат да получат ниво на обслужване почти от корпоративен клас с решения, които иначе не могат да си позволят. При корпорациите този преход може да е само постепенен, като се започне с установени услуги за по-малко критични дейности и се върви към дълбоко интегрираните приложения. Но за международните корпорации облакът също може да е много примамлив, като им спестява инвестиции в решения и специалисти в многобройни географски региони. Облакът обаче разкрива възможности не само за бизнеса и индивидите, но и за киберпрестъпниците.


Днешното време се характеризира с т.нар. прогресивни постоянни заплахи, което ще рече, че те използват последни технологии, имат дълговременни стратегии, които включват всички познати методи, и че са целенасочени към определен обект. Но какво точно представляват APT, ще разберете от аналитичната статия. Светът всекидневно създава терабайти и терабайти данни и почти цялата информация обикновено трябва да се съхранява, за да върви оперативната дейност, и освен това да се архивира, за да може да се възстанови в случай на бедствие. Ясно е, че не може да се избегне увеличаването на броя устройства за съхранение на данни, но може ли софтуерът да помогне за по-ефективно архивиране. Компаниите, предлагащи софтуерни решения за бекъп от корпоративен клас и от среден клас, се състезават тук за одобрението на клиентите в пет категории. Победителите ще видите в статията, но трябва да отбележим, че явно клиентите са по-придирчиви към софтуера отколкото към хардуера, което показват с оценките си.


Етикети: компютинг , клауд компютинг , облачни решения

Четете още:



Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...



Най-четени