Облачни технологии: CIO трябва да подходят към тях с доза параноя

Категория: ИТ инфраструктура , Бизнес Приложения , Информационна Сигурност , Облак , Сторидж , Технологии , Облак
Ваню Кръстев
петък, 4 Ноември 2011 14:32ч

Облачни технологии: CIO трябва да подходят към тях с доза параноя

ИТ директорите непрекъснато са предупреждавани от много облачни ИТ доставчици – възползвайте се от изчисленията в облака (cloud computing) или рискувате да загубите контрол над вашата организация. Или ако данните не са в облака, то компанията скоро ще бъде вън от бизнеса. Те казват още: направете така, че ИТ услугите, от които се нуждае вашият бизнес, да се използват така, както се използва кредитна карта – да теглите толкова информационни и комуникационни технологии, колкото ви трябват.

За разлика от финансовите услуги, при клауд услугите все още съществуват устойчиви рискове като сигурност и наличност. Те винаги са предизвиквали сериозни опасения, че в даден момент бизнесът ще бъде компрометиран или няма да има достъп до жизненоважни данни. Очевидно е, че въпреки многото предимства на облака е добре CIO да поддържат малко параноя по отношение на тази технология. Ако не друго, това си е едно здравословно състояние на ума. Днес изказването на Анди Гроув от Интел – “Само параноиците оцеляват” – звучи повече от правдоподобно. Обществените облачни услуги наистина дават добра възможност на ИТ отделите да изнесат ИТ инфраструктурата си (сървъри, устройства за съхранение на информацията и работата с мрежата), както и различни бизнес приложения на външен доставчик, които да бъдат достъпвани през интернет. А с това и работната сила да става все по-мобилна.

На теория това би трябвало да освободи ИТ отделите от отговорността да бъдат интеграторите и техническите иноватори на организацията. Но на практика не ги освобождава от проблемите със сигурността и вероятността корпоративна информация, както и лични данни да попаднат в чужди ръце. Всъщност почти половината от 1800 –те ИТ професионалисти, анкетирани през април 2010 г. от международната сертифицираща организация ISACA, определят облачните рискове като засенчващи предимствата. 15% от тях възнамеряват да използват публичните облачни технологии за нискорискови услуги. Само 10% от тях възнамеряват да ги използват за критични ИТ услуги, а една четвърт от възнамеряват да се възползват от клауд компютинга. Въпреки тези разочароващи резултати облачната технология е напълно приемлива, ако се вземат предвид всички възможни рискове от нея. Изоставяйки параноичното мислене и минавайки към рационалното, е редно да се направи първо следното: компаниите много прецизно да изберат коя част от ИТ процесите си да изнесат на външен доставчик и след това да се състави списък със сертифицираните по информационна сигурност доставчици. Например това могат да бъдат некритични бизнес процеси и приложения като електронна поща и управление на човешките ресурси. Може би тогава рисковете няма да надхвърлят ползите и в условия на намалени ИТ бюджети, с които да се актуализира остаряла ИТ инфраструктура, преминето към изчисления в облака да е напълно приемливо.

Резултатите от едно проучване на Пол Дейвид (Стандфорски университет) показват, че фабриките реализират печалби от използването на електронни двигатели цели 20 години след внедряването им в производство. Обикновено новите технологии намират практическо приложение едва след осъществяването на многобройни незначителни подобрения и изменения.

Цялата статия можете да прочетете в сайта за ИКТ в бизнеса www.itforumbg.net


Етикети: ISACA , облачна платформа , ИТ инфраструктура , облачни услуги , облачна сигурност , облачен компютинг , облачни технологии , облачни приложения , частен облак , обществен облак , cloud computing , CIO , ИТ мениджъри , ИТ директори

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени