Oблачeн сторидж: големи и малки „оръжия”

Категория: Сторидж , Хардуер
Благой Благоев
сряда, 22 Август 2012 12:34ч

Oблачeн сторидж: големи и малки „оръжия”

Да се даде изчерпателен списък с облачните решения за съхранение на данни за малкия и средния бизнес е почти невъзможно, тъй като на пазара непрекъснато се появяват нови услуги или се развиват вече налични. Най-ниските възможности за съхранение в облака започват с решения, осигуряващи малък капацитет, подобно на този на типичния твърд диска на персоналния офис компютър, и предлагащи основни функции, като синхронизация на файлове.


Разбира се, съществуват и по-надеждни решения за Cloud Computing съхранение, осигуряващи по-голям мащаб и функционалности за фирми, които имат повече от една шепа служители. Облачното съхранение е отдалечено съхранение на данни, до които организацията клиент има достъп през интернет. С други думи, вместо да се съхраняват данни на собствен хардуер и да се управляват със собствен системен софтуер, фирмите плащат на външен клауд сторидж доставчик да приюти тяхната информация на отдалечено и сигурно място. Компаниите могат да използват облачното съхранение по най-различни начини.


Някои могат да го използват като основно средство за съхранение, докато други използват собствени, вътрешни системи за съхранение, но се доверяват и на опции за съхранение в облака, например при архивиране и създаване на резервни копия (бекъп) на своите данни в облака. Имайте предвид, че разликата между архивиране и бекъп на данни е значителна. Онлайн бекъпът се извършва редовно (или поне би трябвало да е така) и се прави не само да осигури второ копие на фирмените файлове, но също, за да се поддържат по-стари версии на едни и същи файлове. По този начин потребителите могат да се връщат към предишната версия на даден файл, ако и когато е необходимо. Архивирането на информация е по-различно. То се извършва само толкова често, колкото е необходимо, за да се запази основният капацитет за съхранение на компанията свободен. За някои бизнеси това може да бъде честа дейност, докато за други да не е. За разлика от бекъпа, архивирането не прави дубликати на файловете, съхранявани на основните сторидж устройста, нито пък е задължително да съдържа множество версии на едни и същи данни.


В момента непрекъснато се появяват и развиват удобни, гладко протичащи и лесни за използване, но с по-малък мащаб услуги за съхранение в облака. Тези услуги са отлични инструменти за съхранение от всяко едно място на няколко гигабайта до няколко терабайта данни. Това винаги става чрез абонаментни планове, предлагащи различни нива на обслужване и различни функционалности. Те позволяват на бизнеса да плаща за използвания от тях капацитет с опция за разширяване, когато решат, че ще им потрябва. Интерфейсите на подобни услуги обикновено са лесни за употреба и често предлагат допълнителни възможности, като софтуерни десктоп клиенти и синхронизация на файловете. Въпреки че повечето от тях са подходящи за индивидуални крайни потребители, много от тези услуги са предназначени за множество потребители в един акаунт и се предлагат като бизнес планове. При презентирането на тези видове услуги, често си проличава, че те всъщност ефективно допълват съхранението на данни върху набора от твърди дискове, посредством облака.


Наличните възможности са близки до това, което се вижда в настолните и преносими компютри (както и при външните хард дискове), въпреки че някои от тях предлагат и възможности за неограничено съхранение. Освен това много от тях предоставят безплатен десктоп клиент, който позволява свързаните с облака папки да се появяват на работния плот като локални. Тези услуги предлагат лесни начини за запазване на информацията при бедствия (Disaster Recovery), за правене на резервно копие на фирмените данни, както и да осигурят много удобни начини за достъп до файлове навсякъде, където съществува връзка с интернет. Услугата на Dropbox е станала повече или по-малко нещо като стандарт за този тип онлайн пространство за съхранение. Онлайн интерфейсът е максимално изчистен, а десктоп клиента изглежда и действа точно като всяка друга папка на персоналната десктоп или мобилна система.


Сравнително наскоро у нас стартира и българския проект Мокоби, който е реализиран с използването на инфраструктурата, мрежата и облачните технологии от дейтацентъра на фирма Еволинк. Мокоби е първата в България облачна компания, която предоставя услуга за синхронизация на данни от мобилни устройства, таблети, настолни и преносими компютри. Тя предоставя синхронизационни и облачни услуги за абонатите на всички мобилни оператори, ползващи всякакви операционни системи. Използването на различни технологии в хетерогенна среда е доста често срещан сценарий за повечето бизнесмени, избиращи например, компютри с Windows операционна система, телефон и таблети с Android или iPhone. Мокоби „общува” с всички разпространени операционни системи, което респективно позволява удобство при работа и актуалност на информацията върху всички устройства. Пълната функционалност на услугите на Мокоби като електрона поща и синхронизация са безплатни, но броят на устройствата, които могат да се синхронизират, както и честотата на синхронизацията са ограничени. Безплатното дисково пространство за съхранение на информация е 10 GB. Платените абонаментни планове са обособени в четири категории, като най-голямата също осигурява 100 GB пространство.


Съществуват и други популярни онлайн услуги за съхранение като някои от тях поддържат съхранение на различни версии на файловете в случай, че трябва да се използва по-ранна версия на някой файл. Работи се и по поддържането на информационната сигурност чрез SSL криптиране, защитаващо качването и свалянето на информация, 128 битово AES криптиране, пазещо съхранените данни защитени и възможност за архивиране на данни на няколко различни географски разположения.


Всеки, който трябва да се справя с фирмени данни, генерирани от близо 100 служители, може да ви каже, че капацитет за съхранение от 500 GB или 1 TB се изчерпва доста бързо. За подобни компании с по-големи нужди от съхранение съществуват и по-солидни предложения за отдалечено облачно съхранение. Освен това по-големите нужди от съхранение идват и с по-голяма сложност, както по отношение на задоволяване на нуждите на фирмата, така и по отношение на начините за заплащане. Например мащабируемостта се превръща в особена необходимост, тъй като може да се наложи радикална и бърза настройка на обема на необходимото сторидж пространство по всяко време. Когато вече се използват повече ресурси в отдалечено облачно съхранение, необходимостта от споразумение за нивото на предоставяната облачна услуга SLA (Service Level Agreements) е повече от необходима. У нас са налице и частични и цялостни облачни решения за малкия и среден бизнес.


Например в средата на миналата година българския системен интегратор Стоун Компютърс осигури достъп на малки и средни предприятия у нас до облачни услуги, съобразени със спецификата на страната ни. В портфолиото Stone doIT на компанията е и услугата за директно или отдалечено съхранение на данни, която осигурява архив на системи и сървъри, бекъп функционалности, възстановяване на информацията и т.н. Данните се съхраняват и обработват съгласно международните стандарти за сигурност на информацията.


Погледнато в глобален мащаб, съществуват много разнообразни облачни решения за съхранение на данни. Възможна е и облачна услуга, която се предоставя чрез хардуерно устройство, което се намира в офиса на фирмата. То осигурява бързо архивиране и възстановяване на информацията локално, но е свързано и с отдалечен център за данни, който автоматично поема информацията според предварително зададен график. По този начин фирмата разполага с две копия на данните си – едно на физическото устройство и едно в облака. Всички изброени дотук примери за облачно съхранение са една много малка част от възможните решения, които съществуват у нас и на глобалния пазар. Те удовлетворяват различни потребности, но целта на всички е в крайна сметка да се развиват към предоставяне на услуги на бизнеса. Въпрос на внимателното планиране е да се подбере най-доброто решение за нуждите от съхранение на данни на малкия и среден бизнес, според новата ИТ парадигма – Cloud Computing.


Пълната версия на статията можете да намерите на страницата на IT FORUM 


Етикети: съхранение на данни , сторидж , сторидж технологии , Облачен сторидж

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени