Не пазарувайте ERP система с широко затворени очи

Категория: Бизнес Приложения , ERP
it FORUM
сряда, 25 Април 2012 20:13ч

Не пазарувайте ERP система с широко затворени очи
Липсата на критичен поглед е едно от най-големите предизвикателства пред малкия и средния бизнес, когато се опитва да прецени ERP системите на пазара


От една страна, липсата на ИТ ресурси ограничава малките и средните фирми при закупуването на ERP софтуер. От друга, обикновено подобен преход е много болезнен, защото през годините една компания е трупала различен софтуер, понякога писан по поръчка. В недалечното минало той е бил много полезен и е помагал за управлението на компанията, но днес е стар и по него са правени толкова много промени, че вече няма нищо общо с първоначалния си вид.


В отделните индустрии обаче се появяват нови добри практики и разнообразни стандарти регулации, които трябва да бъдат спазвани и проследявани. Това често води до нуждата от внедряване на съвременен, стандартизиран ERP продукт - решение, с което мениджмънтът на компанията да е в състояние да следи всичко. Настъпи ли обаче момента да се направи избор на производител и внедрител на една софтуерна система за управление на бизнеса, наличието на вариации е просто обезсърчително.


Когато се погледнат различните ERP системи, винаги възникват мисли около това, доколко могат да ескалират разходите за закупуването и внедряването им и доколко един такъв продукт може да се къстъмизира, т.е. да покрие индивидуалните, специфични нужди на компанията и особеностите на икономическия сектор, в който тя оперира. За щастие при някои сектори съществуват “внедрители на повикване”, които предлагат комплект от софтуерни приложения, покриващи отделни търговски или производствени процеси, включително и цялостни ERP пакети. Тяхната дейност е фокусирана върху един (или няколко) отрасли и бързо могат да откликнат на нуждите на компания, която оперира в този сектор.


Не всички компании с малък и среден бизнес могат да имат подобен късмет. Въпреки че те се нуждаят от ERP функционалности точно толкова, колкото и останалите предприятия, те нямат никакво време да осъзнаят и формулират своите изисквания към една такава система. Не разполагат и с ИТ ресурсите на по-големите компании. Подобна липса на визия за ползите от една ERP система е едно от най-големите предизвикателства пред малкия и средния бизнес, когато се опитва да прецени ERP системите на пазара. Още повече че организации от подобен мащаб често нямат специален CIO, който да тласка нещата към усвояване на бизнес софтуер.


Най-голямото ограничение пред купувачи от този род, е именно в границите на собствените им ИТ отдели (ако въобще имат такива). В следствие на това тези фирми търсят най-прекия път към едно one-stop пазаруване на информационни технологии – те купуват толкова, колкото могат от един доставчик или колкото е възможно от няколко по-малки. Освен това те обикновено не могат да си позволят един дълъг процес на подбор на система за управление на бизнеса, който да включва вземащите решения от няколко различни отдела или да направят анализ на пазара. Вместо това те се чувстват много по-удобно когато работят с местен партньор, някой консултант или дори по-малък системен интегратор. И често подобни организации стават известни от уста на уста. За съжаление подобен начин на вземане на решения по-скоро пречи на онези ERP търговци, които наистина биха могли да предложат идеалното решение за някоя малка или средна по размер фирма.


Когато някой заговори за ERP веднага става дума за SAP или Майкрософт или още за един-двама играчи на пазара. Но в действителност има стотици производители на софтуер за управление на бизнеса, които биха могли да предложат много подходяща система за фирми от определени отрасли. В миналото организациите може би са били доволни, ако за парите им се връчи някое ERP с общо предназначение. Но все повече и повече те очакват да получат конкурентно предимство в своята си сфера, чрез подкрепата на подходяща ERP система. Целта е не да се персонализира един бизнес софтуер, който по принцип е с общо предназначение, а да се закупи продукт, който ще докара и привнесе много от добрите практики в индустрията – вградени някъде, в някоя част на решението.


Има ли обаче някакъв риск за компаниите, ако те купуват бизнес софтуер от локалните партньори? Той може да се крие в това, че някои от тях могат да излязат от бизнеса поради някаква причина, или да бъдат придобити. По принцип обаче е рядкост даден продукт да изчезне напълно, стига да има известен брой минимални потребители. Налице е и още един риск (също свързан с липсата на ИТ ресурси), за който често се говори – когато мениджърът на една малка или средна фирма позволи на ERP доставчика да внедри в отделите й автоматизиращи функционалности въз основа на нужди, описани от “някого и от всеки”. С други думи фирмите от малкия и средния бизнес е добре да се опитат да помислят върху това, кое ги прави различни, кое ги прави силни и кое има нужда от най-силна софтуерна подкрепа, за да ги остави конкурентоспособни на пазара.


Именно подобна решителност трябва да направлява избора на една ERP система. Според Крис Хистърман, изследовател в Gartner, бизнесът трябва да се съсредоточи върху малък набор от фатални моменти – върху онези функции в рамките на организацията, които се нуждаят от подобрение, чрез автоматизация или биха увредили бизнес операциите, ако те не работят гладко. Следващото нещо, което трябва да има предвид мениджърът е да бъде наясно къде иска да се позиционира компанията в бизнеса, в който е влязла – това ще определи подходящите софтуерни модули, характеристики и функционалности. Освен това изследователя смята, че фирмите от малкия и среден бизнес трябва да избягват ERP софтуер, който изисква какъвто и да е вид сложни задачи за интеграция – добре е да се търсят широки решения, които обслужват по-голямата част от отделите на фирмата, и след това отделно да се задоволяват някакви специфични нужди от автоматизация.


Цялата статия можете да намерите на http://www.itforumbg.net/article/ne-pazaruvayte-erp-sistema-s-shiroko-zatvoreni-ochi?page=0,0.
Етикети: ERP , бизнес приложения , управление на ресурсите , МСП , CIO , малки и средни предприятия , SME

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени