НАГРАДИ ЗА КАЧЕСТВО V ЗА КОРПОРАТИВНИ МАСИВИ: NetApp сама на върха

Категория: Информационна Сигурност , Сторидж
Information Security & Storage
сряда, 8 Септември 2010 12:39ч

 Рич Кастанга

След равенството с EMC при последните Награди за качество, сега NetApp надделя, като избута EMC и IBM, които се класираха втори 

NetApp продължава да развива своя „само NAS“ имидж с друго впечатляващо представяне в Наградите за качество за корпоративни масиви на списание Storage и сайта SearchStorage.com. След равенството с ЕМС за първото място в последното изследване за наградите в тази продуктова категория този път NetApp е сама на върха на победителя.

NetApp победи с нищожна разлика само 0,06 точки и е съвсем малко преди EMC и IBM, които заеха второто място със сборна оценка от 6.45 в сравнение с тази на NetApp от 6.51. Tози път на върха на корпоративните масиви, NetApp покачи рейтинга си, особено като се има предвид последното място, на което завърши, когато за първи път нейна продуктова линия бе включена в тази категория само преди няколко изследвания.

 

                            

                      

                          

                  

 

                    

 

 

За Наградите за качество Наградите за качество на списание Storage са създадени, за да идентифицират и отличат продукти, които са доказали своите качества и надеждност на практика. Резултатите се получават чрез проучване сред читатели на списанието, които отговарят на определени критерии и които оценяват продуктите в пет основни категории от оценки – компетентност на екипа по продажби, първоначално качество на продукта, характеристики на продукта, надеждност на продукта и техническа поддръжка. Нашата методология включва статистически валидни гласувания, при които е премахнат факторът пазарен дял. Целта ни е да определим най-надеждните продукти на пазара, независимо от името на производителя, репутацията или големината му. Продуктите се оценяват по скала от 1.00 до 8.00, като 8.00 е най-високата оценка. Общо 252 респонденти направиха оценка на 392 системи.

Точно както при четвъртото издание на Наградите за качество за корпоративни масиви, точките на седемте квалифицирани доставчици (от осем включени в изследването) са високи в целия обхват, като пет от седмината финалисти спечелиха сборна оценка над 6.00. Веднага след първите трима са Hitachi Data Systems (6.28), Hewlett-Packard (6.20), 3PAR (5.87) и с 5.78 Sun Microsystems (сега собственост на Oracle). Въпреки че всички тези оценки са солидни, резултатите са по-малко впечатляващи от тези в нашето предишното проучване, когато шест от седем производители приключиха в обхвата над 6.00 точки.

Всичко започва с работната сила

Работните взаимоотношения, които установява екипът по продажбите на доставчика със сторидж мениджъра , разбира се, е в основата дали една продажба ще се направи или не. Но те може да са също толкова важни и след като договорът е подписан, тъй като продължителните взаимоотношения продавач-клиент често се формират по време на процеса на продажба. Както един респондент, потребител на EMC и IBM, каза: „Чувствам, че доставчиците на сторидж следва да напътстват клиентите си за начина, по който най-добре да конфигурират сториджа си според приложните си нужди.“

IBM води в класацията в категорията компетентност на екипа по продажбите с оценка 6.30, която я поставя пред NetApp (6.25) и EMC (6.21). Победата на IBM в тази категория се дължи на резултатите за три ключови твърдения. IBM спечели 6.58 точки за „Екипът по продажби на доставчика е добре осведомен“, което предполага добре подковани инженерипродавачи, като специалистите им по сделки се похвалиха с резултат от 6.37 при твърдението „Моят търговски представител е гъвкав“ и 6.14 за „С моя търговски представител е лесно да се преговаря.“

Въпреки че отстъпи на IBM в оценката за компетентност на екипа по продажбите със само 0.05 точки, NetApp получи резултати над 6.00 точки за всичките шест оценявани твърдения в тази категория. Тя е получила най-висока оценка от групата за твърдението „Моят търговски представител поддържа моите интереси преди всичко“ (6.13). Топ тримата финалисти в категорията завършват с EMC, която се изявява особено силно при твърденията, свързани с познаването на бизнеса и индустрията на клиентите.

Първи впечатления или първоначално качество на продукта

След закупуване на корпоративен масив на шест или седем цифренa цена, пускането му в действие и производство бързо и без премеждия е от решаващо значение за сторидж мениджърите, нетърпеливи да видят възвръщаемост на значителните си инвестиции. Производителите очевидно не са разочаровали своите клиенти, тъй като шест от нашите седем финалисти са отбелязали резултати над 6.00 в категорията за първоначално качество на продукта. В действителност средната стойност на всички резултати в категорията е впечатляващ 6.21. NetApp води парада от силни резултати с 6.52, следвана от IBM (6.46) и HP (6.40).

Най-добрите резултати на NetApp бяха за лесно използване, инсталиране и функциониране на нейните съоръжения и за нивото на професионалните услуги, необходими за продуктите й. Доброто представяне на IBM в тази категория се дължи главно на нейните 6.68 точки за твърдението „Аз съм удовлетворен от нивото на професионални услуги, които този продукт изисква“, но и другите й резултати за първоначално качество на продукта са равномерно високи. HP, макар да не в трите най-добри като цяло, все пак има много добро представяне в оценките за първоначално качество на продукта с по-високи оценки от 6.00 за всички твърдения в тази категория. HP успя най-добре в твърденията „Този продукт се инсталира без никакви дефекти“ (6.58) и „Този продукт е лесно да се включи и пусне в действие“ (6.53).

Най-високата оценка (6.75) за твърдение в тази категория отиде при EMC за „Този продукт се инсталира без никакви дефекти“.

Пълна ли е кошницата с характеристики на продукта

Дори процесът на продажба да не е бил особено приятен, а първоначалната настройка истинско бреме, това може да бъде забравено или пренебрегнато, ако системата за съхранение работи така, както я рекламират производителите или даже надхвърля очакванията. Въпреки че може да се твърди, че наборът функции на корпоративните масиви често е приблизително еквивалентен при всички доставчици, има много разлики по отношение на това в каква степен тези характеристики могат да се интегрират и да работят в дадена среда. Съдейки по резултатите в тази категория, доставчиците изглежда отговорят на очакванията: шест от седемте компании са получили оценка 6.20 или по-висока, а седмата 3PAR, е по-надолу, но все пак с респектиращия резултат от 5.82.

NetApp излезе на върха на категорията за продуктовите характеристики с рейтинг 6.76, подчертаващ се и от най-големия резултат за всички твърдения в изследването – 7.11, за „Този продукт има характеристики за снимки, които отговарят на моите нужди.“ В действителност NetApp е постигнала най-висока оценка за всички освен едно твърдение в тази категория „Капацитетът на този продукт се мащабира според моите нужди“, при което EMC (6.82) надделя над NetApp (6.65). Всички оценки на ЕМС за характеристиките на продуктите бяха доста високи, като сборният й резултат е 6.55, с който зае второто място. IBM също така се представя много добре с обща оценка 6.49, която я поставя на трето място.

Общото задоволство от набора характеристики, които имат корпоративните масиви, е отразено в оценките за твърдението „Като цяло характеристиките на този продукт отговарят на моите нужди“, за което всички продуктови линии са получили оценки от 6.00 или по-високи – резултат, стоплящ сърцата и на потребители, и на доставчици.

Дълго бягане или надеждност на продуктите

Времето е най-истинското изпитване на всеки продукт, особено за натоварените системи като тези за съхранение на данни. Надеждността е измерена в проучването за Наградите за качество чрез това, колко добре системите отговарят на изискванията за сервиз, колко лесно и без да бъдат спирани могат да бъдат обновявани и за колко време могат да работят, без да се задъхат. „Никога не сме ги изключвали, откакто ги имаме което е така, както трябва да бъде!“ обяви един EMC потребител, отговорил на анкетата. Към тази ентусиазирана препоръка се присъединяват много други, с което изведоха EMC до победа в категорията за надеждност с 6.89, най-високия резултат, който някога сме виждали за надеждност на корпоративен масив. EMC може да се похвали с резултати от 7.00 за четири от петте твърдения в тази категория и закова 7.02 за критичното твърдение „Този продукт дава много малко време за престой“.

Тази категория отново се характеризира със солидни резултати на всички доставчици, като само двама паднаха малко под 6.00. NetApp с 6.66 е на второ място, а Hitachi Data Systems постигна равномерни резултати във всички твърдения и стана трета в тази категория с рейтинг от 6.53. Потребителите на Hitachi бяха кратки в своите хвалби, като един просто е отбелязал: „99,999% надеждност“, а друг „Те просто работят.“

Когато ви трябва помощ или техническа поддръжка

Когато предприехме за първи път нашите Награди за качество за корпоративни масиви – преди пет години през 2005 г., най-високият резултат за техническа поддръжка беше 5.76. Тази оценка не само не би стигнала за победа в сегашната надпревара, но би била зад шест от продуктите. IBM постигна втора победа в категория с оценката си 6.51, като основните й съперници отново са EMC (6.40) и NetApp (6.35).

За IBM това е трети пореден път, в който компанията има най-високата оценка за техническа поддръжка. Това е впечатляваща поредица от победи и силно признание за екипа по поддръжка на IBM и инфраструктурата й. EMC и IBM, както и Hitachi Data Systems, получиха резултати над 6.00 за всички 8 твърдения в категорията. NetApp се доближи близко до това ниво, като съвсем малко не й достигна до резултати от 6.00, като получи 5.99 за „Доставчикът осигурява адекватно обучение“, и така повтори третото си място от миналото проучване на корпоративните масиви. „Проблемите на NetApp са били разрешени още преди дори да разберем, че има проблеми – казва един анкетиран. – Смяната на дискове се осъществява, преди да знаем, че има повреден.“

Бис за корпоративните масиви

Във всяко изследване ние също питаме респондентите, дали биха направили същото закупуване на система за съхранение отново. Често отговорите за закупуване отново изглеждат в противоречие с резултатите от класирането в категориите, но този път NetApp затвърди цялостната си победа с най-голям процент анкетирани, който сме виждали до момента в тази категория (91.4%), твърдящи, че те ще изберат NetApp отново. Hitachi Data Systems, която се калсира на четвърто място като цяло, очевидно има лоялни потребители, като 87% заявяват, че ще купят стоката отново.

Като се вземат предвид последните две Награди за качество за корпоративни масиви заедно, става ясно, че доставчиците на сторидж са направили голяма крачка напред по всички фронтове и че техните клиенти оценяват резултатите. И като се има предвид ангажиментът на тези клиенти, който те са поели, слагайки в дейтацентровете си тези големи продукти, можем да бъдем напълно спокойни.


Етикети: IBM , EMC , NetApp , корпоративни масиви

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени