Мобилните бизнес услуги на нашия пазар

Категория: ИТ бизнес , Телекомуникации
it FORUM
вторник, 18 Септември 2012 12:38ч

Мобилните бизнес услуги на нашия пазар

IT FORUM попита тримата мобилни оператори за най-популярните и използвани бизнес услуги, разработени и представени на българския пазар и насочени към фирми с различни размери, и какви са ползите за бизнеса и възможностите за оптимизация на комуникационните или бизнес процесите.


М-Тел: инструменти за управление на комуникационни услуги и “облачни” решения


При оптимизирането на месечните разходи за телефония корпоративните клиенти на М-Тел от няколко години ползват конвергентна гласова услуга. Чрез нея мобилните и фиксираните телефони на фирмата се обединяват в една обща група. Според оператора услугата е уникалната за българския пазар. Тя се осъществява с интеграция на учрежденската телефонна централа на клиента с мрежата на Мобилтел. Всеки фирмен телефон получава в допълнение кратък номер, чрез който може да бъде избран от всеки служител във фирмата. Разговорите в група между фиксирани и мобилни телефони на фирмата са безплатни, а цените към всички дестинации са без първоначална такса. Тази услуга осигурява и атрактивни цени към всички национални и международни дестинации, съобщават от оператора. Услугата е достъпна в цялата страна, а от М-Тел я определят като първата истинска алтернатива на стандартната фиксирана телефонна услуга за корпоративни клиенти, предлагана досега единствено от историческия фиксиран оператор в България.


Една от най-новите услуги на М-Тел е и специално бизнес приложение, с което фирмите да могат сами да управляват всички номера от корпоративната си група. Услугата M-Tel Telecommunications Key позволява да бъдат определяни фирмените лимити във фактурата на всеки номер от групата, да бъдат активирани и деактивирани услуги на отделни или на всички номера, да бъдат изпращани заявки за поръчка на устройства.


От телекомуникационния оператор предлагат и телекомуникационна услуга, която е насочена към малките офиси. Нарича се Office Complete и представлява пълно комуникационно решение за компания с до 10 телефонизирани служители. Клиентът получава фиксирана телефония с номер за всеки слижител, високоскоростен интернет достъп, необходимото оборудване – мултифункционално устройство и телефонни апарати.


Бизнес потребителите, които искат да подобрят комуникацията със своите клиенти, могат да се възползват и от новата услуга M-Tel Call Center 0800/0700 . Тя предоставя възможност за избор между номер, започващ с 0700 или 0800. При вариант M-Tel Call Center 0700 входящите разговори са безплатни за ползвателя на услугата. Абонатите, които звънят към номера от типа 0700 на М-Тел, заплащат разговорите си според ценовите условия на тарифния си план. При вариант М-Tel Call Center 0800 входящите разговори са безплатни за крайните потребители. При този вариант те се заплащат от ползвателя на услугата.


Мобилтел разработва и вече предлага на бизнеса пакет от „облачни“ услуги. Те дават възможността почти безкрайни софтуерни и хардуерни ресурси да бъдат налични и достъпни при поискване, с което се елиминира потребността те да бъдат купувани. Услугите са достъпни за ползване веднага, като по този начин се пести време. Компаниите могат да започнат с поръчка на малко ресурси и да ги увеличават според потребностите (pay as you grow).


Сред облачните услуги са и професионален имейл, базиран на Microsoft Exchange 2010. С тази услуга клиентът получава достъп от всеки интернет браузер, синхронизация със смартфон на имейл, календар и контакти, възможност за получаване на имейли от други акаунти в една кутия (Email fetcher), регистрация и използване на собствен домейн, защита срещу вируси и спам, възможност за BlackBerry BES интеграция без необходимост от собствен сървър.


От М-Тел предлагат и офис комуникатор, базиран на Microsoft Lync 2010. Услугата позволява на потребителя аудио и видео разговори през компютъра, конференции между няколко участници, онлайн презентации, споделяне и редактиране на файлове в реално време, достъп от мобилен телефон.


Портал за документи, базиран на Microsoft Sharepoint 2010, е още една “облачна” услуга. Порталът представлява общо пространство за съхранение и споделяне на документи, онлайн място за комуникация между служителите. Той позволява задаване на различни права за достъп, лесно създаване, подобно на Microsoft Office.


С услугата Fax2Mail може да се изпраща и получава факс съобщение на имейл. Клиентите получава специален интерфейс за изпращане и получаване на факс съобщения, адресна книга, възможност за прикачване на файлове, а тарифирането е на изпратена страница.


M-Tel Business Cloud дава възможност да се управляват всички „облачни” услуги от специален уеб портал. През него се добавят или премахва услуги, променят се потребителите и паролите на пощенските кутии, управляват се възможностите за мобилна синхронизация на пощенските кутии и им се задават настройки (E-mail fetcher).


Глобул: специални абонаментни планове, Blackberry услуги и обединяване на мобилни и частни корпоративни мрежи


Другият телекомуникационен оператор Глобул също разработва и предлага иновативни услуги и телекомуникационни решения, съобразени с нуждите на бизнеса и предназначени за фирми с различен размер и сфера на дейност. Телекомът предлага на своите корпоративни клиенти както специално разработени абонаментни програми с включени роуминг пакети и мобилен интернет, така и бизнес услуги, улесняващи корпоративната комуникацията. От телекома съобщават, че предлагат и решения, специално създадени и адаптирани за специфичните нужди на отделни корпоративни клиенти.


Сред най-популярните и използвани бизнес услуги, разработени и представени на българския пазар, е GLOBUL Office Call Manager. Тя бе разработена през 2009 г. и представлява изгодна фиксирана услуга за корпоративни клиенти. С нея клиентите на оператора могат да организират обажданията в офиса чрез виртуална телефонна централа и да използват до 10 фиксирани номера, без да се налага да инвестират в окабеляване, допълнително оборудване или сервизна поддръжка. Потребителите на Office Call Manager могат да изберат един основен фиксиран номер, който да бъде свързан със стационарен апарат, предоставен от телекома, както и да определят до девет допълнителни фиксирани номера към него. Всички фиксирани номера, включително и основният, са активирани и към мобилните номера от Глобул.


Друга популярна бизнес услуга на Глобул се казва Mobile Meeting. С нея всеки бизнес клиент на оператора може да организира конферентен разговор, в който да включи различен брой участници. Участник в конферентния разговор може да бъде всеки, независимо от своето местоположение или използван оператор. Услугата е особено подходяща за компании с офиси в различни градове в България или в чужбина, представителства на чужди компании в България, както и за фирми, които организират конференции и обучения по телефон. Плюсовете за бизнеса са удобство при провеждането на конферентни разговори, независимо от броя и местоположението на участниците в тях, както и спестяване на време и разходи за провеждане на бизнес срещи, конференции или обучения (пътни разходи, наем на конферентна зала, материали и др.)


Услугата National Contact 0700/0800 дава възможност на фирмите да предложат на своите крайни клиенти един номер за контакт, а всички обаждания да бъдат пренасочвани към избрани от тях офиси в страната. Това телекомуникационно решение е особено подходящо за компании, които имат няколко офиса в страната, както и за куриерски и дистрибуторски компании, вериги заведения с центрове за доставки в различни градове и др. Фирмите потребители на GLOBUL National Contact 0700 или GLOBUL National Contact 0800 получават един основен номер, на който постъпват всички клиентски обаждания и който фирмата обявява като основен номер за контакт с крайните потребители. Фирмата определя кои да са контактните центрове, към които да бъде пренасочвано всяко обаждане, в зависимост от населеното място, от което е инициирано. За крайните клиенти цената на обаждане към номер 0700 е без оскъпяване и се определя от тарифния план на оператора, който използват. Компаниите, клиенти на услугата National Contact 0700, заплащат само месечна такса за ползване на услугата, без допълнителни такси за пренасочване на разговорите. Обажданията към номер 0800 са безплатни за крайните клиенти, а разговорите се заплащат от компаниите, клиенти на услугата National Contact 0800.


Според Глобул услугата Mobile Virtual Private Network (MVPN) е първото в България интегрирано телекомуникационно решение, което обединява в едно мобилните и частните корпоративни мрежи на компаниите. Благодарение на тази услуга компаниите могат да оптимизират разходите си, като обединят всички мобилни и вътрешни телефони в една група. Услугата дава на потребителите и допълнителни възможности като кратки номера за избиране на потребителите в рамките на групата, разделяне на номерата на групи и подгрупи, преференциални тарифи за международни разговори и др. Mobile Virtual Private Network е решение, което не само значително улеснява вътрешните корпоративни комуникации, но и позволява на компаниите и организациите да оптимизират разходите си за телефонни разговори.


Специално за нуждите на бизнеса, както и за почитателите на Blackberry устройствата, Глобул предлага услугата BlackBerry - мобилно решение за постоянен достъп до имейл и мобилни услуги през телефона. Услугата е предназначена както за корпоративни клиенти на оператора, така и за частни лица с абонаментен договор. Тя предоставя разнообразни мобилни възможности като постоянен достъп до имейл адреси, служебни и лични контакти,получаване и изпращане на електронни съобщения,автоматично синхронизиране на календара, задачите и бележките между личния компютър и телефона, както и достъп до всички услуги на Глобул.


От началото на месец март 2012 г. корпоративните клиенти на Глобул могат да използват и допълнителни функционалности в интернет портала MyGLOBUL. Чрез тях клиентите имат възможност да променят използвания от тях тарифен план в рамките на абонаментната си програма, да добавят допълнителни пакети или да ограничават своите телефонни номера в случай на загуба или кражба, и др. Благодарение на новите и съществуващите възможности на интернет портала MyGLOBUL, клиентите могат не само лесно да управляват използваните от тях телекомуникационни услуги онлайн, но и да пестят финансов и времеви ресурс.


Виваком: обновени пакетни услуги за бизнес клиенти


В края на 2011 г. Виваком обнови пакетните си услуги за бизнес клиенти. С новите конвергентни услуги, клиентите получават неограничени разговори в затворената си мобилна група, включени минути за разговори към други мобилни оператори в страната, по-високи скорости на интернет услугата, както и виртуален мобилен номер. Пакетите включват различни решения, обхващащи основната гама от телекомуникационни услуги, от които бизнес клиентите имат нужда: мобилна свързаност, офис телефон и високоскоростен интернет. Благодарение на тези решения, малкият и среден бизнес може да намали разходите си за такива услуги с до 50%.


В края на миналата година телекомът осигури на фирмите в България възможност за управление на изходящите повиквания и локализация на персонала с услугата VIVA Team. Това дава свобода на кампаниите да управляват оптимално бизнеса си и да планират по-добре разходите си, като задават и променят ограничения на мобилните си номера в зависимост от бизнес нуждите и телеком бюджета си за съответния период.


Пълната статия можете да намерите на http://www.itforumbg.net/article/vasheto-obazhdane-e-vazhno-za-nas-molya-izchakayte?page=0,0


Етикети: телекомуникации , Глобул , телекомуникационен пазар , МТел , телекомуникационни оператори , бизнес комуникации , Виваком , телекомуникационен бизнес , бизнес услуги , "облачни" услуги за бизнеса , мобилен бизнес

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени