Mobile World Congress 2012: 10 горещи тенденции, за които да сме нащрек

Категория: Процесори , Смартфони , Таблети , Операционни Системи
eWeek
сряда, 29 Февруари 2012 9:15ч

Mobile World Congress (MWC) през 2012 е в разгара си в Барселона, Испания. Почти всяка голяма компания включително Google, Motorola, Samsung, HTC, Sony и други показват своите смартфони и таблети, надявайки се да впечатлят потребителите, които планират да привлекат по-късно тази година. Очевидно от шоуто липсва Apple, която исторически няма желание да се присъединява към общата веселба, а предпочита да провежда собствени събития.

Все пак дори и без Apple Mobile World Congress се оформя като повратно събитие, на което безброй доставчици показват продуктит, които ни казват как ще изглежда бъдещето в мобилното пространство. От големи екрани до вездесъщия Android, изглежда, че тенденциите, които се очертават на Световния мобилен конгрес, биха могли да окажат влияние върху вашите решения през следващата година.

Ето един поглед към това, какви тенденции в смартфоните, таблетите и бизнес мобилността се появяват на тазгодишния Mobile World Congress.

1. По-голям е по-добре
Няма съмнение, че по-големите дисплеи са по-желани тази година от малките екрани. Например Samsung Galaxy Note с 5-инчов дисплей сега изглежда остарял. Обаче компанията представи 10,1-инчов Galaxy Note на MWC тази година, което дава на клиентите причина да преразгледат устройството. Ако добавим гиганта Optimus 4X HD на LG и 4-инчовия екран на Sony Xperia P то бързо става ясно, че по-малките дисплеи са отживелица на 2011.

2. Android в изобилие
Не можете да намерите Android устройства само на пода на Световния мобилен конгрес. Всеки голям продавач, включително LG, Samsung, Sony и Motorola, предлагат Android базирани телефони и таблети, докато други операционни системи като Windows Phone 7 са оставени да се надяват на повече любов през следващата година.

3. Microsoft се нуждае отчаяно от Nokia
Говорейки за Windows Phone 7, изглежда Microsoft ще разчитат доста повече на Nokia през тази година. Въпреки че HTC каза, че не обръща гръб на Windows Phone 7, a други компании са започнали да се забъркват с тази операционна система, обявяването на Nokia на Lumia 610 и Lumia 900 доказва, че Нокиа е все още най-големият в света производител на Windows Phone 7 телефони.

4. Дву- и четириядрените процесори са хитът
Дните на едноядрените процесори са официално зад нас. На почти всеки щанд на Световния мобилен конгрес участниците могат да намерят устройства „издокарани“ с Nvidia Tegra 2 двуядрения процесор или на Tegra 3 четириядрения чип на компанията. LG Optimus 4X HD идва с процесор Nvidia Tegra 3. Очаква се Apple да включи собствен четириядрен чип в предстоящия си IPad 3.

5. Нов дизайн - не е нужно
Трудно е да се намерят много нови дизайни на MWC 2012. В по-голямата си част всички производители смятат, че потребителите все още искат изпъкнал сензорен екран с няколко физически бутона както в смартфоните им, така и таблетите им. Миналата година Sony се опита да предложи нещо по-свежо с S1 и S2 таблетите, но въз основа на устройствата, показани на Световния мобилен конгрес, тези продукти се провалиха по отношение на дизайна.

6. Размиването на границите между устройствата е от значение
Присъстващите на тазгодишния MWC сa привлечени от така наречените "конвергентни" устройства. Samsung Galaxy Note 10.1 например запълва празнината между смартфони и таблети и може да бъде подходящо решение за много бизнес потребители. Още по-вълнуващо е, че Asus Padfone прави това, което другите не могат - превръща смартфона в таблет и след това, ако потребителите изберат, в ноутбук с допълнителни аксесоари. Не е зле, нали?

7. Няма промени при операторите
Онези, които са се надявали да чуят друга песен от безжичните оператори на Световния мобилен конгрес, бяха разочаровани тази година. Мениджъри от много компании, включително AT&T, China Mobile и Vodafone, предупредиха индустрията за регулаторните въпроси и проблемите с конкуренцията, които могат да засегнат всички страни. Кога тези компании ще се събудят и ще осъзнаят, че подобряването на отношенията с клиентите е това, върху което трябва да се фокусират?

8. Компании смятат, че има място за други операционни системи
Въпреки че Android и iOS доминират на пазара, Mozilla е сред малкото фирми, които вярват, че могат да променят това. В действителност, Mozilla обяви своя собствена мобилна операционна система на Световния мобилен конгрес с основна цел надделяване на Android. Следващата е Bada операционната система на Samsung, която е налична от известно време, но работи зад по-добре известни операционни системи, особено Android. Могат ли тези платформи наистина да спечелят там, където другите не са успели?

9. Царува върховен страх от iPad 3
Въпреки че Apple не е на Световния мобилен конгрес, дългата сянка на iPad се хвърля над Барселона. Почти всеки производител на таблети се опитва да определи това, което Apple ще направи с iPad 3 и да покаже нещо по-добро. Дори и вождът на Андроид Анди Рубин призна, че неговата платформа е зад iOS и се надява да промени това през 2012 г. IPad може да не е на Mobile World Congress, но е в умовете на всички присъстващи.

10. Бизнесът е на заден план
Не се заблуждавайте - потребителите иамт най-голямо значение на Световния мобилен конгрес. Компаниите, доколкото се споменават от някои продавачи, не изглежда да са реално във фокуса им. Подобно на Apple, HTC, Samsung, Sony и други се опитват да се прицелят най-напред в потребителите. Бизнесът е едва следваща идея - за съжаление.


Етикети: Samsung , Nokia , LG , Asus , Android , мобилни технологии , мобилни устройства , мобилни оператори , Световен мобилен конгрес , Mobile World Congress , nVidia Tegra , MWC , Windows Phone , MWC 2012 , Барселона 2012

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени