Машината спира

Категория: Мнение
PC MAGAZINE
петък, 21 Февруари 2014 16:18ч

Машината спира
Никога не е мъдро решение да инвестирате прекале-но много време, енергия или вяра в нещо, което няма да се случи. Но понякога това е неизбежно. Понякога единственият начин да се справите с живота или да бъдете критически, търговски или идеологически успешен, е да се доверите напълно на някого или на нещо. Вземете Интернет например. Милиони хора дъл-жат начина си на живот на интернет и още милиарди разчитат на нея като достоверен и ценен източник на информация или услуги, както милиарди от нас разчитат на изкопаемите горива, евтината храна в ма-газина и различните национални снабдителни мрежи: електроенергия, питейна вода, природен газ. Можете дори и да кажете, че модерният живот се определя от достъпа до тези услуги. Това не означава, че всеки си купува храна от супермаркета или използва изкопаеми горива, но ако никой нямаше достъп до тези услуги, светът щеше да е много различно място.

Основата на всички основи на модерния живот е това, което аз наричам машина. В случая с интернет машината може да представлява мрежа от оптоелек-тронни машини и проводници, които прехвърлят заявките ви в различни точки по света; в случая на електрическите мрежи, машината е мрежа от свързани помежду си генератори, които се управляват от някакъв умен софтуер и няколко инженери, които натискат разни бутони. Като цяло тези машини са стандартни носители на човешките технологии. Ние сме ги създали с наш труд и с технологии, разви-вани от хиляди години, като често сме използвали инструменти, които са били създадени специално за целта от някои гении.

Тези машини по природа са примери за масов световен тест в реални условия - и на голяма доза капитализъм. Те са толкова перфектно смазани, че почти не изпъкват в очите на крайния потребител. Кога за последно сте се замисляли за осигуряването на поливна вода през периоди на засушаване? Или за хилядите километри, които е изминал бананът, който ще изядете?
Смразяващата кръвта истина е, че ние сме роби на тези машини. А при някои култури машините играят жизненоважна роля при възпитаването на децата или във всекидневния ни живот – до такава степен, че са станали обект на обожание и преклонение. Машината Холивуд, машината на новините, машината интернет, машината на веригите за бързо хранене, машината на електрическата мрежа - в много култури те се въздигат до почти религиозен статус чрез превъзнасяне и възхва-ляване. Ако електрическата мрежа започне често да спира подаването на електричество или да страда от токови удари, в главата ви започват да витаят нечестиви мисли - сигурно ще помислите, че някой ви наказва.

Дори и тези обожествени продукти на човешкия гений и предприемчивост не са имунизирани срещу износване и амортизация - както във физически, така и в социално-политически аспект. Понякога тези машини показват огромното напрежение, под което се намират. През 2003 година около 50 милиона души останаха без електричество за два дни, когато едно единствено дърво, опряло се на електропровод в Охайо, предизвика авария и спря тока на по-голя-мата част от Североизточната част на САЩ. Когато трансатлантическата влакнесто-оптична връзка TAT-14 се срина два пъти няколко седмици по-късно през същата година, интернет мрежата остана разделена на две части. Дори и най-малките политически нестабил-ности в Близкия изток могат да предизвикат огромни колебания в цената на природния газ на енергийните пазари, което може да доведе до различни последици.

Това е показателно, колко сме зависими от евтината цена на изкопаемите горива. Някой ден, може би в резултат на война, на гло-балното затопляне или на детонация на оръжие за масово поразяване чрез електромагнитни импулси една от тези машини ще се срине катастрофално. Един ден ще натиснете Enter във вашия уеб браузър и пакетите няма да има къде да отидат. Или ще отидете в супермаркета и няма да има храна или сода. Услу-гите, устройствата и удобствата, неизменни елементи на съвременния живот, ще изчезнат.

Какво ще правим след като Машината спре? Това ще бъде доста показателно. Ако машината се срине грациозно (не рязко, а постепенно), предполагам, че ние просто ще я рестартираме и ще продължим напред. В миналото винаги е било драматично, когато една машина спре да работи, но в момента човечеството е повече от способно да се справи с такива проблеми. Ако много машини спрат да работят едновременно, може би заради нова ядрена война или заради друго апокалиптично явление, тогава ситуацията ще е доста по-сложна.

Ако цялата електрическа мрежа на САЩ се срине, не съм сигурен дали държавата ще успее да рестартира машината (дори и с голяма подкрепа от Канада, Мексико и останалите държави от международната общност), или липсата на електричество ще направи този процес невъзможен за осъществяване. Дори и мрежата да бъде възстановена, тя ще е в лошо състояние поне още ня-колко месеца и в резултат, обществено-политическата структура на САЩ ще бъде нарушена.
Трудно е да проумеем колко важно всъщност е електричеството. Без него няма да можете да слушате извънредните емисии на правителството (като то ще има проблеми с общуването със своите поданици и с други държави). Вероятно няма да имате работа. Няма да имате достъп до банковата си сметка. Други машини - като Холивуд, новините, веригите за бързо хранене и интернет - ще прекратят дейността си малко след спирането на електричеството. А представете си какво ще стане, ако в няколко държави едновременно спре електричеството. . . .

Ако машината спре, докато има хора, които си спом-нят времето, когато човешката цивилизация не е имала всички тези всеобхватни технологии, тогава човешката раса има шанс да оцелее. Дори и да има достатъчно хора, които да знаят как се отглеждат селскостопански култури, как да произвеждат различни инструменти или да умеят да управляват икономически системи, базирани на основните им принципи, е почти невъз-можно да си представим седем милиарда човека на Земята, които живеят рамо до рамо мирно без помощ от Машината. Ще започнем ли да възстановяваме заедно цивилизацията? Или светът бързо ще се разпадне на постапокалиптична бъркотия от престъпници, неспаз-ващи законите, и милитаристични градове-държани, управлявани от бандити?

Има само един начин да разберем. Аз лично ще продължа да се моля на боговете на интернет и на електрическата мрежа да дарят Машината със здраве и устойчивост за още дълго време. Може би, ако вярваме в Машината и инвестираме достатъчно време и ресурси в нея, ще построим система, която ще е практически неуязвима? Интернет, която е изключително масово разпределена и почти невъзможен за спиране, е доказа-телство за това. Но имаме доста път да извървим, докато осигурим същото ниво на защита и за другите системи, на чиито основи се гради модерната цивилизация.

СЕБАСТИАН АНТЪНИ
Етикети: мнение

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени