Lean се свързва с Business Excellence за повече стойност с по-малко ресурси

Категория: Бизнес Приложения
Ваню Кръстев , Иво Стефанов
петък, 2 Март 2012 18:48ч

Lean се свързва с Business Excellence за повече стойност с по-малко ресурси

В статия от поредицата си Business Excellence сайтът itForumbg.net разкрива как една много актуална бизнес философия – концепцията Lean – се свързва с Business Excellence при оптимизиране на бизнес процесите и създаване на повече стойност с по-малко ресурси.


Най-общо Lean проповядва, че ефективността, оптимизираното използване на ресурсите и търсенето на максимална възвращаемост ще бъдат водещи принципи за успешните компании.


Business Excellence обединява различни методологии, свързани със създаването и управлението на бизнес процеси като Six Sigma, Design for Six Sigma, Balance scorecard, Lean и т.н.


По-конкретно ще се спрем на методологията Lean, за да опишем кога тя е най-подходяща да бъде използвана в някакъв Business Excellence казус.


Предисторията на създаването на Lean (в специализираната литература се среща като Lean Management или Lean Production) е свързана с факта, че след 1920 г., много предприемачи внедряват в техните производствени процеси по-високи нива на ефективност и настъпва времето на масовата продукция (mass production). Най-общо тя представлява производство на големи количества стандартизирани продукти, и то най-често чрез поточни линии. Това са големи групи от части и компоненти, които могат да бъдат използвани в повече от един вид продукт, а това неминуемо ускорява производството. От друга страна, дейността на работниците се разбива и всеки допринася за направата на детайла в малки стъпки, т.е. дейността му се свежда до осъществяването на няколко стандартни и рутинни действия. Тук характерно е ниско ниво на персонализация за сметка на свръхголямата инвентаризация.


Разбира се, системата за масово производство (познато още като серийно или поточно) е била доста революционна и е довела до изключителна ефективност в работата на много компании. По този начин продукцията им е можело да бъде по-конкурентоспособна като цена и качество. Въпреки това обаче тази нова система на производство акумулира в себе си много неефективност. Поради това в Япония и Америка започва да се налага нуждата от допълнителната й оптимизация, като първи са Toyota и тяхната Toyota Production Systems, прераснала по-късно в Lean принципи.


Всъщност един от най-високите върхове, постигнати от съвременни системи за управление на материалните потоци, е този, създаден в рамките на “японското управление”. Специфичното за него е, че е построено на коренно различни концептуални постановки в сравнение с дотогава съществуващите системи за управление. Всъщност първоначалното схващане за управлението на производството е било свързано със системите от „бутащ тип” (Push systems). Този термин описва какво е движението на даден продукт (или в днешно време – на информацията) между две звена на производствената система. Образно казано, при Push system дадено звено произвежда детайл, без да се съобразява с това кога той ще бъде нужен на следващото звено в производствената верига. С други думи, когато бъде произведен детайлът, той се „бута напред”, за да може да бъде произведен следващият.


Тук веднага изпъква една огромна неефективност – прекалените запаси между отделните производствени процеси и трупане на складови наличности. Освен това производството от „бутащ тип” се основава на прогноза за търсенето, което в някои случаи също може да се окаже неефективно.


Lean постулатите обръщат посоката на движение и дават началото на така наречените системи от „теглещ тип” (Pull systems). При този принцип детайлът (или информацията) се „издърпва” в предходното звено от следващото звено в производствения процес. Т.е. следващото звено в производствения процес „отива” в предходното и си „тегли” нужните му части и материали в определено количество. Предходното звено не си позволява производство над това, което е изтеглено. Следователно предходното звено в производствената верига извършва производството в зависимост от нуждите на следващото. Pull system принципът прави така, че управлението на материалните потоци в рамките на организацията се извършва в зависимост от потреблението на продукта в крайния процес, т.е. пазара. Това новаторско виждане по своята същност създава нов тип управленска система, която се основава на действителната консумация и търсене.


Още за Lean принципите и каа се докосват до всички елементи на Business Excellence четете тук.


Етикети: Business Excellence , Lean , Six Sigma , Balance scorecard

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени