Критичният компютинг вече обхванаща много по-широк спектър от приложения

Категория: ИТ инфраструктура
it FORUM
четвъртък, 24 Ноември 2011 15:35ч

Критичният компютинг вече обхванаща много по-широк спектър от приложения

Компаниите стават все по-зависими от различни хардуерни и софтуерни системи, а потенциалните им слабости могат да имат тежки последици за бизнеса. Съществува известна категоризация според това какви биха могли да бъдат последствията от спирането на работата на определени критични системи. Един опростен начин да се различават те е, когато се поставят в класове в съответствие с ефектите, които предизвикват във вътрешната и външната среда на фирмите. Класовете са няколко: safety-critical, mission-critical, performance-critical, business-critical и non-critical.


В класа safety-critical попадат компютърната техника, електронните или електромеханичните системи, при които евентуално опасно събитие може да причини нараняване или дори смърт на човешки същества. Както и да доведе до физическа вреда на други обекти, които взаимодействат с тези системи. Примери за safety-critical са системите за контрол на полетите, за контрол на ядрените централи, за контрол и регулиране на пътното движение и т.н.


Терминът mission-critical навлиза в употреба от военните и се използва да опише дейности, които имат жизненоважно значение за бизнеса на една организация. Те са свързани както с успеха й на пазара, така и пряко със самото й съществуване. Например някои големи софтуерни и инфраструктурни системи са описани като критични - ако те спрат да функционират или станат недостъпни за компанията, това ще окаже значително отрицателно въздействие върху нея. Такива хардуерни и софтуерни системи обикновено поддържат акаунт и билинг процеси, клиентски баланси, компютърно контролирани машини и производствени линии, just-in-time поръчки, графици на доставка и т.н. Най-бързият пример за свързана с всичко това технологията са ERP (Enterprise Resource Planning) и mission-critical хардуерът. Тяхната mission-critical задача е винаги да работят, дори и при ограничен капацитет, за да бъде поддържана мисията на организацията. Кислородната система на космическата совалка е такава – тя трябва да работи, дори и с намален капацитет, за да може мисията на екипажа да бъде завършена.


Терминът performance-critical определя способността на една система да изпълнява успешно задачата си при неблагоприятни обстоятелства. Това може да става при голямо и неочаквано натоварване или при срив на някоя подсистема. Един тривиален пример за performance-critical е изпълнението на SMS телеком услугите по време на коледните и новогодишни празници. Някои от услугите като тази могат да имат критични функции, но поведението им при екстремни обстоятелства често се смята за приемливо.


Кои сегменти покриват критичните системи и как съвременните технологии оспорват тези или потвърждават тези понятия вижте на http://www.itforumbg.net/article/misiya-kritichen.


Етикети: сторидж , информационни системи , критични приложения , ИТ инфраструктура , бизнес критични процеси , mission critical , safety critical , performance critical

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени