Киберпрестъпленията струват все по-скъпо според доклад на HP

Категория: Информационна Сигурност
Наско Атанасов
четвъртък, 4 Август 2011 11:33ч

Киберпрестъпленията струват все по-скъпо според доклад на HP
Кибератаките все повече поразяват бизнеса и правителствените организации, като резултатът е значително финансово въздействие, въпреки обхватните мерки, според доклад, публикуван от Hewlett Packard. Проучването е установило, че възстановяването и откриването са най-скъпите вътрешни дейности, което предполага възможност за значително намаляване на разходите на организации, които са в състояние да автоматизират откриването на атака и възстановяването от нея чрез технологии за сигурност.

Второто годишно проучване на щетите от киберпрестъпления, проведено от институтa Ponemon, разкри, че средните годишни разходи за киберпрестъпност, получени чрез примерна извадка от организации, е $ 5,9 милиона на година, като от компания на компания резултатите са варирали между $ 1.5 и $ 36,5 милиона за година на организация. Това представлява увеличение от 56 на сто от средните разходи, докладвани при първото изследване, публикувано през юли 2010 г.

"Случаите на престъпления в кибернетичното пространство продължават да се увеличават както по честота, така и по изтънченост, с потенциал въздействието им върху финансовото здраве на организациите да става по-съществено - казва Том Райли, вицепрезидент и генерален мениджър на поделението по корпоративна сигурност в HP. - Организациите в най-атакуваните индустрии намаляват въздействието като използват балансирано технологии за сигурност и управление на риска, което е основание за оптимизъм в ожесточената борба срещу престъпленията в кибернетичното пространство."

Докладът констатира, че кибератаките са се превърнали в нещо обичайно. За четириседмичен период анкетираните организации са изпитвали по 72 успешни атаки на седмица, което е увеличение от близо 45% спрямо миналата година. Повече от 90% от всички разходи за киберпрестъпления се дължат на зловреден код, отказ от услуга, откраднати устройства и уеб базирани атаки.

Кибератаките могат да излязат скъпо, ако не се разрешат бързо. Средното време за разрешаване на кибератака е 18 дни, при среден разход на участващите организации от почти $ 416 000. Това представлява почти 70% увеличение от разходите от $ 250 000 при 14-дневен период на разрешаване в проучването от миналата година. Резултатите също показаха, че злонамерените вътрешни атаки могат да отнемат повече от 45 дни, преди да бъдат разкрити.

Докладът също посочва, че разполагането на усъвършенствано разузнаване на сигурността и решения за управление на риска могат да смекчат въздействието на кибератаките.

Организациите, които са внедрили решения за управление на информацията и събитията в сигурността (SIEM) реализират икономии на разходи от близо 25% в резултат от подобрената способност за бързо откриване и ограничаване на киберпрестъпления. В резултат тези организации са имали значително по-ниска цена за възстановяване, откриване и ограничаване от организации, които не са внедрили SIEM решения.
Етикети: информационна сигурност , Хюлет Пакард , киберсигурност , киберпрестъпност , кибератака , кибернетична сигурност , киберзащита , кибер разследвания , киберперстъпления

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени