Какво ви е необходимо, за да внедрите FCoE?

Категория: ИТ бизнес , Сторидж , IT наука
Information Security & Storage
сряда, 23 Декември 2009 13:31ч

Какво ви е необходимо, за да внедрите FCoE?

Помощен списък за сториджа

  ИТ организациите, които искат да нагазят по-дълбоко във Fibre Channel over Ethernet (FCoE) водите, могат да започнат със закупуване на събирателни (конвергентни) мрежови адаптери (CNA) и комутатоти за най-горните позиции в шкафовете и в края на редицата, поддържащи FCoE. Но те трябва да почакат за появата на комутатори с ядро за голям брой портове и поддръжка на сторидж.

Тук ви предлагаме преглед на новите технологии, необходими за FCoE:

Кабели за FCoE

RJ45 конекторите и CAT-5 или CAT-6 кабелите, които потребителите имат за традиционната 1 Gigabit Ethernet, в момента не се поддържат от никой продукт Fibre Channel по Ethernet (FCоE) според Стюарт Миниман, технолог в EMC. Потребителите имат две възможности днес за FCoE - оптичните кабели, които обикновено се срещат във Fibre Channel (FC) SAN, или нов тип двойни коаксиални медни кабели.

От гледна точка на предимствата черният двоен коаксиален кабел изисква по-малко енергия и е с по-ниска цена, но тъй като разстоянието му е ограничено до по-малко от 10 метра, потребителят най-вероятно ще се нуждае от оптични кабели от горната част на шкафа до локалната мрежа.

"Всички трябва да преоценят кабелната си ситема" - казва Миниман.

Той също препоръчва на потребителите да се прехвърлят от оранжевите OM2 оптични кабели към по-новите водно сини OM3 кабели, които ще им позволят връзка на по-големи разстояния.

Събирателни мрежови адаптери

Събирателните (конвергентните) мрежови адаптери комбинират функционалността на Ethernet NIC и Fibre Channel хост адаптерите (HBA) в среда от вида Fibre Channel по Ethernet, като позволяват на потребителите да намалят броя на адаптерите, от които се нуждаят, да намалят броя на портовете и да премахнат значителен брой кабели. Emulex и QLogic са двамата производители на събирателни мрежови адаптериa, а Brocade Communications Systems е новият играч в отбора.


 

Потребителите могат да закупят такива събирателни адаптери от търговци или чрез доставчиците на сторидж. EMC, например, препродава тези продукти от Brocade, Emulex и QLogic. NetApp предлага тези от Brocade и QLogic.

Едно от основните съображения за първите потребители, които внедряват събирателни адаптери, е да вземат второто поколение продукти. Първото поколение адаптери са твърде големи за много сървъри, а второто поколение събирателни адаптери в един чип са с размера на HBA и лесно се поставят в слотовете за сървърни адаптери.

Fibre Channel по Ethernet комутатори

Потребителите не могат да прекарат FCoE директно от техните сървъри към техните масиви за съхранение, така че трябва да купят комутатори, които поддържат новата технология. За най-ранните внедрители това обикновено означава най-горния комутатор в шкафа от един от двамата големи производители - Brocade или Cisco Systems.

Cisco започна през май 2008 година да предлага горни комутатори Nexus 5000 Series. 56-портов Nexus 5020 включва 40 порта, които поддържат 10 GigE, Cisco Data Center Ethernet (DCE) и FCoE Small Form Factor Pluggable плюс (SFP +). Два разширителни слота могат да бъдат конфигурирани да поддържат до още 12 порта от същия вид, 16 Fibre Channel комутаторни порта или комбинация от двете. Nexus 5010 има половината от този брой портове. 

 

 

Brocade 8000 предлага 24 10 GigE LAN порта за свързване на локална мрежа и осем FC порта за връзки FC SAN и поддържа Converged Enhanced Ethernet (CEE), въплъщение на Ethernet без загуби, която нейните продукти поддържат, за разлика от DCE на Cisco. IEEE стандартът, който и двете компании сега твърдят, че поддържат, е известен като Data Center Bridging (DCB), който все още е в процес на работа.


 

Cisco Nexus 5000 Series и Brocade 8000 най-горните комутатори отделят Ethernet LAN трафика от Fibre Channel SAN трафика. Съществуващата FC инфраструктура остава непокътнатa и работи навсякъде - от основните комутатори до дисковите масиви.

"Това е най-сигурният начин за разгръщане на FCoE и все пак предлагащ икономии на разходи, тъй като голяма част от предимствата произхождат от нивото за достъп между сървърите и първия комутатор” - казва Каш Шайк, старши мениджър за управление на пазара за Cisco комутаторите за дейтацентрове. - Вие не трябва да чакате FCoE решения от край до край, за да се възползват от спестявания."

Шайк казва, че повече от 900 клиенти са закупили Nexus 5000, откакто е започнало предлагането му и 30% от тях са закупили Fibre Channel по Ethernet лицензи за продукта.

Друг опция за FCoE от Cisco е неговата Unified Computing System (UCS), която комбинира компютър, мрежа, достъп до сторидж и технологии за виртуализация. Мрежовата част на UCS, която започна да се предлага от миналото лято, се основава на същата единна технологична структура като на комутатора Nexus, според Шайк.

Cisco също обяви плановете си за поддръжка на FCoE в Nexus 7000, която е насочени към поддръжка на събирателен LAN и SAN трафик, както и неговите MDS основни комутатори. Brocade наскоро предостави един FCoE 10-24 блейд комутатор, който съответства на нейните опорни DCX комутатори. Числото 10 обозначава 10 GigE, а 24 представлява броят на подсилените 10 GigE порта в блейда.

"Хората свързват техните сървъри към блейда и веднага са в бизнеса, тъй като DCX вече е свързан със SAN - казва Ахмад Зеймер, старши продуктов мениджър за новите технологични протоколи в Brocade. - Той вече има един или два блейда, които имат всички Fibre Channel портове, от които хората имат нужда. Нищо друго не трябва да се прави."

 

 

 

Потребителите често купуват комутатори чрез доставчиците си на сторидж. NetApp например препродава Cisco Nexus комутатори, а през август 2009 добави и Brocade комутатори към продуктовата си гама. Hewlett-Packard си партнира с Brocade, Cisco и QLogic за многопротоколни SAN комутатори. ЕМС ребрандира превключватели от Brocade и Cisco и ги продава през своята продуктова линия Connectrix.

Карол Слиуа


Етикети: ИТ политика , сторидж , Fibre Channel , комутатор , мрежови адаптер

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени