Изобретенията на Xerox променят индустрията

Категория: Хардуер
it FORUM
сряда, 13 Май 2009 11:53ч

Над 100-годишната история на Xerox е пълна с примери за фундаментални технологични открития и тяхното успешно приложение, помагайки на милиони хора по света днес да вършат своята работа по-бързо и ефективно.

Разбира се, най-значимото откритие, което променя хода на историята и развитието на компанията, си остава ксерографията, която миналата година стана на 70 години. Нейният изобретател Честър Карлсън бил учен и патентен адвокат, решен да открие лесен начин за копиране на документи. Процесът, който изобретил, бил наречен ксерография, съчетание от гръцките думи xeros – „сух” и graphein – „пиша”. Десет години Карлсън търси фирма, която да развие неговото откритие, докато една малка компания с името Haloid, произвеждаща фотохартия, поема риска да инвестира в разработването на първата ксерографска машина. Така компанията, известна днес като Xerox, превръща едно изобретение в

бизнес за над 17 млрд. долара

Компанията управлява изследователски и технологични центрове в САЩ, Канада и Европа, които разработват технологии за печат и методи за обработване на информация. В тях са създадени лазерният печат, графичният интерфейс, прототипът на първия компютър и компютърната мишка, свързването в мрежа (Ethernet) и други. Xerox използва нововъведенията за основа на нови бизнеси, отдава ги под лиценз или ги продава на други юридически лица. Само през изминалата година тя регистрира 609 нови щатски патента, достигайки внушителната цифра от 55 хиляди патента в цял свят от създаването си до днес. Инвестициите на компанията в нововъведения са дали на пазара повече от 100 продукта за последните три години, изграждайки най-обширното портфолио в индустрията и в историята на Xerox. Много от тях са изобретения, създадени с

грижа за околната среда

Миналата година учени от изследователския център на Xerox в Пало Алто проектираха по-добри слънчеви колектори и иновативна система за филтриране на вода като част от обширно портфолио с проекти за екологично чисти технологии. За да намалят електронния боклук, учените от Fuji Xerox разработиха пластмаса от биомаса, частично направена от царевични стъбла. Те направиха и самоизтриваща се хартия, върху която изображението и текстът се запазват временно и тя може да се използва многократно.

Компанията създаде и революционния Ultra Low-Melt EA (емулсионно агрегиран) тонер, който спомага за съкращаване на цялостното потребление на електричество при дигиталните устройства с 15 до 30 процента поради по-ниската температура на изпичане. Сред “зелените” изобретения са и екологичната технология на енергоспестяващите твърди мастила, които водят до значително намаляване на електроенергия.

Xerox приключи 2008 г., спечелвайки

повече от 230 награди в бранша

Реномирани професионални издания и независими организации за тестове и проучвания по цял свят наградиха офисните продукти и услуги на Xerox заради множеството преимущества, като качество на печат, експлоатационни качества и технически нововъведения. Сред иновациите на компанията е и разработката на интелигентен редактор, който дава по-лесен начин за достъп и сортиране на желано съдържание от големи бази с документи. Този метод подпомага намирането, принтирането или копирането на документи от големи масиви информация. За миналата година Xerox направи ново технологично откритие за високоскоростен цветен печат чрез безконтактно flash фиксиране на изображението върху хартията. Иновацията осигурява скорост на печат от близо 500 цветни страници в минута и е приложима при цветните дигитални преси на компанията. Факт е и революционната печатна технология с втвърдяващо се гел-мастило, с възможност да се печата върху практически всякакви повърхности. Тя дава възможност на дигиталните принтери да бъдат конкурентни в области като печат върху опаковки. Xerox за първи път изобрети и система за класификация на дигитални изображения. Сега едновременно могат да се проследяват и различават текст и изображение, за по-ефективно категоризиране на онлайн и хартиена документация. Лабораторията на Fuji Xerox в САЩ създаде интерактивен достъп до документи чрез малки устройства – учените предложиха решение за лесен достъп до документи през устройства с малък дисплей, като например мобилния телефон. Софтуерната компания на Xerox – XMPie предложи уникална технология, която съчетава текст и графични изображения – база за създаване на  мощна персонализирана  комуникация.

За цялата си дейност през изминалите 40 години Xerox е наградена с Национален медал за технологии, който е най-престижната награда в САЩ за принос  към технологиите.
Наскоро Xerox бе позиционирана от Gartner в „Зоната на лидерите” в класация за най-влиятелните компании в сферите управление на печатни услуги и разработване на мултифункционални устройства и принтери.

Юлиан Григоров, генерален директор на Xerox България:
Аутсорсинг на печатна инфраструктура е бъдещетоДнес много компании съкращават своите бюджети за проучвания и разработки. Защо Xerox продължава да инвестира в технологични нововъведения?

Смятаме, че нововъведенията са ключов фактор за развитието на бизнеса във времена като днешната икономическа ситуация. Инвестициите в нововъведения ни гарантират лидерска позиция в печатната индустрия и предоставят възможности за растеж на нови пазари.

Тази година Xerox бе обявена за най-уважаваната компания в ИТ индустрията в световен мащаб от авторитетното сп. Fortune. На какво се дължи това признание?

За изготвяне на класацията на Fortune е проведено проучване от консултантската фирма Hay Group, което класира 1400 компании според критериите нововъведения, стойност на инвестициите и конкурентоспособност на глобално ниво. Xerox бе призната за № 1 в своята категория благодарение на ключови характеристики като управление на корпоративните активи и социална отговорност.

Кои са бъдещите проекти на Xerox, в каква посока ще се развива компанията и в коя сфера можем да очакваме следващите й изобретения?


Нововъведенията ни намират приложение в разнообразни области. Те обхващат всичко - от елементарна физика, механо- и електроинженерство до социални науки и психология.

Две основни тенденции в печатната индустрия ще предопределят нейното развитие през следващите години. Едната е свързана с внедряването на голяма част от технологичните открития в по-малките офисни устройства, за да станат достъпни за голям кръг потребители. Например технологията за печат с ЕА (емулсионно агрегиран) тонер, който доскоро имаше приложение само при големите ни производствени преси, вече се използва и при някои офисни устройства.

Другата тенденция е аутсорсинг на печатната инфраструктура. Този модел има редица предимства за клиента - значително съкращаване на разходите за печат и копиране. Xerox може изцяло да поеме поддръжката на оборудването и снабдяването с консумативи, независимо от техния вид и марка и с това да увеличи продуктивността в офисите. Наскоро анонсирахме глобална инициатива за предлагане на печатни услуги – Xerox Print Services, чрез нашата партньорска мрежа, която цели повече малки и средни фирми да имат достъп до този ефективен модел. До този момент ние директно менажирахме проекти за управление на печатната база на свои корпоративни клиенти.


Етикети: риск , иновации , аутсорсинг , софтуер , пазари , разработване , инфраструктура , награди , .NET , проучвания , принтер , Xerox , интерфейс , НАП , компютър , технология , дисплей , тестове , Fuji Xerox , телефон , Gartner , Ethernet , принтери , xerox България , ИТ индустрия , flash , копир , хартия , проект , ГИС , онлайн , работа , България , ИТ , C , Интел , тонер , ИРМ , чат , дарение , IT , информация , високоскоростен , лаборатория , мишка , глоба , Юлиан Григоров , ОПАК , инвестиции , класация , проучване , ГИС , Нера , Ultra Low-Melt EA , БИ , СКАТ , печатни услуги , EDI

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени