ИТ центровете отесняват бързо

Категория: Сторидж
Стефан Станчев
четвъртък, 6 Март 2008 15:32ч

Виртуализацията е решение, което позволява разделянето на един физически сървър на няколко виртуални. В резултат системните ресурси стават достъпни едновременно за няколко операционни системи и множество приложения. В наши дни рядко се създават приложения за една операционна система. В тази връзка виртуализацията позволява на разработчиците да генерират код, който се изпълнява в различни среди, освен това те разполагат с възможността да тестват този код. Освен значително намаляване на разходите виртуализацията може да осигури и гъвкавост на организацията. Компании, които ползват различните виртуализационни техники за конфигуриране на сървърите, могат да отговорят по-добре на променящите се изисквания на бизнеса спрямо ИТ ресурсите. Също така технологията променя начина, по който ИТ мениджърите възприемат компютърните ресурси – те се фокусират не върху технологията, а върху услугите, които осигурява тя. Смята се, че 2008 година ще бъде част от световния поход към виртуализация. Технологичното й разпространение започна с персоналните компютри, продължи към сървърите и устройствата за съхранение, а сега смело върви към приложенията. Въпреки скептицизма, който винаги е налице при навлизането на нови технологии, виртуализацията е неизбежна. И не само защото гурутата на информационните технологии прокламират, че скоро персоналният компютър ще е отживелица, каквато е днес пишещата машина; не само защото ИТ гигантите се включват в нова конкурентна борба за виртуализация, унифицирани комуникации, дейта центрове, управление на информацията, приложения по заявка, информационна сигурност и още много технологии, които ще спомогнат да управляваме отдалечено ресурсите си, без дори да знаем къде се намират. А преди всичко защото този начин на работа ни примамва със свободата да имаме цялата информация и изчислителна мощ подръка в някое малко джобно устройство, където и да сме.


Нуждата от оптимално използване на хардуерните ресурси и добро управление на информационните масиви е решена чрез виртуализационната технология. VMware е световен лидер в предлагането на такива платформи и присъства на българския пазар от края на 2007 година чрез своя дистрибутор NDB. За все по-широкото разпространение на виртуализационната технология и перспективите за използването й у нас разговаряме с Тодор Цанков, старши експерт VМware и Red Hat продукти в NDB, и Елена Георгиева, мениджър продажби в NDB.


Какви продукти предлага компанията ви на пазара?

Тодор Цанков: Специализирани сме в решения за х86 хардуер. Предлагаме два типа продукти за пълна виртуализация. От първия тип са VMware Workstation, VMware Player, VMware Server. Те се инсталират върху дадена операционна система – Windows или Linux, и върху тях могат да бъдат инсталирани и стартирани виртуалните машини. При втория тип системи хипервайзорът се инсталира директно върху хардуера и по този начин осигурява виртуализацията на сървърните ресурси, като процесор, памет, диск.
Вторият тип решения дават по-висока производителност. Тази виртуализация е добра при по-големи инсталации – за сървърни приложения, в ИТ центрове и др. Към самия хипервайзор има конзола, чрез която се извършва управлението на виртуализационния продукт. Сега сме пуснали нова версия на VМware ESX Server - 3i, в който конзолата я няма и самата инсталация е много малка. Това позволява тя да бъде направена върху flash устройство. Вече има и хардуерни продукти, които се предлагат с интегрирано такова виртуализационно решение.
ESX Server е част от може би най-големия продукт на компанията - Virtual Infrastructure. Чрез него се постига висока производителност и достъпност на всички услуги, пуснати върху виртуалните машини. Освен това се получава динамично балансиране на натоварването между всички физически хостове. С други думи, ако има три виртуални машини върху един физически хост, две върху друг и една върху трети и се окаже, че трите машини претоварват хоста, на който работят, динамично една от тях може да бъде преместена, докато работи, на по-свободния сървър, който да поеме това натоварване. На практика няма никакво прекъсване на услугите, които вървят върху операционната система. Физическото прекъсване е в рамките на милисекунди. Това динамично преместване се нарича VМotion, а постоянният процес на следене и разпределяне на натоварването - Distributed Resource Scheduler (DRS). Самите приложения, които са във виртуалните машини, не е задължително да имат такива възможности, за да получат тази функционалност. Има и VMware StorageMotion услуга, която позволява преместване на виртуална машина от един физически дисков масив върху друг. Чрез друга опция на продуктите  на VМware се позволява динамично разпределяне на необходимите ресурси – Distributed Power Management (DPM). На базата на тази технолoгия може да се прецени дали виртуалните машини могат да бъдат пуснати върху по-малко физически хостове, като останалите се изключат – спестяват се средства за захранване, охлаждане и поддръжка. Това разпределение може да продължи докато не се появи необходимост от по-голямо натоварване, което да бъде прехвърлено върху повече сървъри. Подобна функционалност ще има все по-голяма популярност и значение с навлизането на т.нар. „зелени“ ИТ центрове.
В общ план идеята и целта на VМware с внедряването на услуги като DPM, DRS, VMotion и Storage VMotion e технологичната инфраструктурата сама да се оптимизира.

Кои са партньорите на VМware в глобален мащаб?

Елена Георгиева: Реално VМware е компания на ЕМС. Intel и Cisco също са основни акционери в нея. Големите хардуерни производители като IBM, HP, FS, Dell подкрепят продуктите на компанията. Това означава, че всички ключови играчи на ИТ пазара залагат на тази технология. Виртуализацията помага на компаниите да спестят време и средства за поддръжка, като едновременно постигат повече с хардуерните ресурси, с които вече разполагат.  

Откога VМware е на българския пазар?

Е. Г.: В България  компанията навлезе в края на 2007 година. Тогава VMware ни предложи да станем дистрибутор за страната. Договорът помежду ни беше подписан в рамките на месец от предложението и NDB фактически оперира с техните продукти от последното тримесечие на миналата година. Фирмата ни има център за обучение, занимаваме се с маркетинга, а работата с крайния клиент се осъществява от партньорите ни.

Какви типове клиенти използват продуктите на VMware в България?

Е. Г.: Предимно това са клиенти с големи ИТ центрове, банки, правителствени организации. Големите интернет доставчици също проявяват интерес. Факт е, че абсолютно всяка фирма би могла да използва виртуализационните продукти на компанията, които са много добре ценово позиционирани дори и за българския пазар. В момента клиенти са банка ДСК, НЕК, Енемона, холдинги като VM Finance Group, хотел Метропол и др. Тази година се очаква да навлезем и в държавния сектор.
По света е факт, че големите ИТ центрове страдат от недостиг на физическо пространство. Компаниите се стремят да изнасят дейностите на тези центрове извън страната, където оперират, за да им е по-евтино да ги поддържат. При подобни решения е задължително да се пести от хардуера и енергията. За България този проблем стои малко далече, но в момента един от разрастващите се бизнеси у нас е свързан с изграждането, отдаването под наем и продаването на ИТ центрове. При тях проблемът е, че бързо отесняват и виртуализацията ще спести доста ресурси при стремително увеличение на информацията и процесите свързани с нейната обработка.

По какъв начин виртуализационните решения подпомагат disaster recovery (DR) процесите?

Т. Ц.: При DR процесите виртуализацията помага много – не е задължително да се правят бекъп решения на ниво приложения и файлови ситеми, а само на ниво виртуална машина. Освен това не е наложително виртуалната машина да се пусне върху абсолютно същия хардуер, върху който е била на основния сайт, тъй като той е виртуализиран.

В какво се изразява дейността на NDB?

Е. Г.: NDB е оторизиран център за обучения на VMware. Провежданите курсове завършват със сертификат, валиден в цял свят. За нашите партньори предлагаме търговски обучения, които организираме поне веднъж на тримесечие.
Компанията се занимава и с маркетинга на VMware за България. Правим семинари за крайни клиенти, изпълняваме рекламните стратегии за виртуализиращите продукти в пресата.
За април 2008 г. планираме мащабно събитие, подобно на форума “Virtualize your IT infrastructure” от ноември миналата година, който беше подкрепен от EMC, Cisco, NetApp. В подготовката  ще включим и нашите партньори, които ще имат възможност да демонстрират реално работещи решения на VMware. Всички присъстващи ще научат за подобренията и новите функционалности на продуктите. Ще се обърне внимание на ползите за бизнеса, ще бъдат представени успешно завършени проекти.
 
Етикети: информационна сигурност , Интернет , процесор , операционни системи , маркетинг , сигурност , виртуализация , VMwar , HP , IBM , сървъри , SAS , Cisco , Intel , Windows , инфраструктура , .NET , Dell , МОН , игра , СЕК , Linux , НАП , EMC , БАН , VMware България , компютър , сайт , технология , VМware , операционна система , охлаждане , ATI , сървър , VMware , доставчици , red hat , server , обучение , flash , българския пазар , МВР , NDB , банки , Storage , MAN , файл , хардуер , търг , проект , Disaster Recovery , бекъп , ИТ пазар , работа , България , ИТ , C , НАТО , ДСК , Прима , ИРМ , чат , IT , информация , ИТ мениджър , производителност , форум , глоба , HSPA , ЕМС , СНЕ , захранване , СЕМ , AST , БИ , EDI

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени