Биометрична сигурност

Категория: Интернет
вторник, 10 Февруари 2004 0:00ч

Една от най-честите причини за нарушение на мрежовата сигурност са лесно разгадаемите и незащитени пароли. Много потребители използват обичайни имена или думи, които се срещат във всички речници. Други пък прилагат едни и същи пароли навсякъде или си ги записват на места, където лесно може да бъдат намерени. Дали няма да е по-добре, ако не ви се налагаше да помните всяка нова парола? Това е едно от предимствата на биометрията - технология, която дава възможност на машините да ви разпознаят по един или повече физически признаци. Вече има устройства, които разпознават пръстовите отпечатъци на потребителите, чертите на лицето им и цвета на ириса на очите им. Някои дори правят опити да ги разпознаят по походката.
Добрата новина е, че цените на тези устройства падат. Някои от тях, като тези за разпознаване на пръстови отпечатъци, вече се вграждат в някои клавиатури и мишки и средният потребител може да си ги позволи. Лошата новина обаче е, че както всички нови технологии много от най-новите биометрични системи не са проверени и доказани от практиката. В една статия на американското списание ExtremeTech е описано как авторите са успели за заблудят разнообразни системи за разпознаване на лице (които търсят съвпадение на чертите на лицето, като разстояние между очите и размер на носа и устата) със снимки. По същия начин авторите са излъгали и сензори за ирис, поставяйки снимка върху окото на друг човек.
Пръстовите отпечатъци също са лесна жертва на мошеници. За авторите на статията в ExtremeTech е било достатъчно да духнат върху сензора, при което отпечатъкът на пръста на предишния потребител веднага е станал видим.
Повечето системи от второ поколение, които сега са в процес на разработка, опитват да преодолеят подобни трикове, като правят проверка дали това, което виждат, наистина е жив човек (или поне негов орган). Например някои системи за разпознаване на лице проверяват дали човекът мига от време на време и дали зениците му се свиват при неочаквано силна светлина. Най-новите системи за разпознаване на пръстови отпечатъци опитват да измерят капацитивното съпротивление на човешкото тяло. Но едно е безспорно - биометричните системи се нуждаят от още много подобрения. Например една система, която бе програмирана да не откликва на снимки, бе заблудена, когато пред камерата бе поставен преносим компютър, на който вървеше цифрово видео със заснет жив човек.
Разработчиците на системи за разпознаване на походката (които все още са в процес на изследвания в Техническия университет на щата Джорджия, в Университета на Мериленд и в Университета на Саутхемптън и др.) възлагат големи надежди на своите продукти. Според тях подобни системи могат да разпознаят походката на човек, когато той носи обувки с високи токове, накуцва или демонстрира типичната за Монти Пайтън “походка на глупак”. Засега обаче тези системи са твърде нови, за да може да бъдат оценени напълно ползата от тях и точността им.
Етикети: сигурност , биометрия , МОН , Апис , НАП , компютър , технология , сензор , преносим компютър , снимки , камера , пръстови отпечатъци , ИТ , C , чат , видео , разпознаване , СНЕ , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени