Помощни програми за прехвърляне на системата

Категория: Интернет
неделя, 10 Февруари 2002 0:00ч

Подновете самоличността на старото си PC
Да сложите чисто ново PC на работния си плот може да бъде не само причина за празненство, но и за доста главоболия. Преди да наречете компютъра си действително персонален, трябва да заредите всички използвани от вас приложения, да прехвърлите всичките си файлове с данни от стария си компютър и да настроите работната си среда точно по този начин, по който ви харесва - като се започне от настройките на комутируемата връзка и се стигне до тапета на работния плот и предпочитанията за всяко отделно приложение.
Тъй като простото клониране на конфигурацията на досегашната ви система (с настройките, специфични за нейния хардуер и софтуер) най-често не е съвсем безопасно, прехвърлянето на нова система означава много работа, освен ако не използвате специална помощна програма за извършване на това прехвърляне (миграция) на цялата система на новия компютър, която да автоматизира работата ви. Помощните програми за миграция се опитват да дублират работната среда от едната на другата система (като на втората обикновено трябва да има сравнима или по-нова версия на Microsoft Windows), с което да получите възможност да почнете работа колкото може по-скоро. Тук разглеждаме пет такива инструмента, предназначени за крайни потребители. (Отделите по информационни технологии би трябвало да разгледат продуктите на Altiris, Miramar Systems и Tranxition, които имат за цел миграцията в корпоративна среда.)
Прехвърлянето на файловете с данни е лесната част - много по-сложно е прехвърлянето на приложенията и предпочитанията за различните приложения. Някои помощни програми - например Alohabob PC Relocator и PC Upgrade Commander - се опитват да пренесат вашите приложения, като ви спестяват неприятностите да търсите оригиналните инсталационни CD-та и лицензионните ключове, необходими за извършване на инсталирането и конфигурирането. Други помощни програми, сред които File and Setting Transfer Wizard, вградена в Windows XP, пренасят настройките на приложенията, но не и самите приложения, което може да бъде достатъчно за нови компютри, при които по-голямата част от необходимите ви програми е вече инсталирана.
Наистина ли подобни помощни програми вършат работа? Донякъде. Всички те опростяват този процес до известна степен. Засега обаче се въздържаме да присъдим наградата “Избор на редакторите” - бихме желали да видим инструмент за прехвърляне на системата, който да съчетава най-доброто от тези програми и да ви позволява да пренасяте настройките или целите приложения по връзка от произволен тип.

Detto IntelliMover 3.0
Цена на изтеглената версия 39.95 USD; с паралелен кабел 49.95 USD; с USB кабел 59.95 USD. Detto Technologies, www.detto.com
Detto IntelliMover 3.0 може да пренася вашите файлове с данни и повечето настройки на средата Windows, но най-силната й страна представлява нейната способност да прехвърля безопасно и лесно дори и за неопитните потребители предпочитанията на отделните приложения от по-старите версии на тези приложения към по-новите. IntelliMover не прехвърля самите приложения на друг компютър, смятайки, че след като този компютър е нов, вероятно на него предварително са инсталирани най-новите версии на приложенията.
Програмата IntelliMover е както по-лесна за работа, така и много по-бърза от Files and Settings Transfer Wizard на Windows XP. Прехвърлянето се извършва по паралелен кабел или специален USB кабел, но не и посредством сменяем носител или мрежа - нещо, което е голям недостатък. Програмата ви дава възможност да изберете кои настройки да бъдат пренесени за над 40 разпространени приложения, като за десетина от тях се поддържа и преход между версиите. Сред тези приложения са програмите на America Online, Microsoft Office и Netscape Navigator.

Files and Settings Transfer Wizard
Включена с Microsoft Windows XP. Microsoft Corp., www.microsoft.com.
Ако новата ви система работи с Microsoft Windows XP, значи вече разполагате с миграционна помощна програма - просто погледнете в Start | All Programs | Accessories | System Tools. Files and Settings Transfer Wizard не инсталира вместо вас съответните приложения, но може да пренася предпочитанията за тези приложения, файлове с данни и повечето конфигурационни опции на Windows. Може също така да използвате този съветник за съхраняване на състоянието на вашата система с цел по-лесно възстановяване, в случай че ви се наложи повторно да инсталирате Windows. За да съберете информация от компютър с по-стара версия на Windows, трябва да подготвите дискета с този съветник или да използвате инструментите от инсталационния компактдиск на Windows XP.
Този съветник пренася настройките на приложенията - например използваните потребителски речници - не само за приложения на Microsoft. Той пренася и повечето настройки на средата Windows, предпочитаните сайтове (favorites) при работа в Internet, конфигурациите за електронна поща и мрежата чрез комутируеми връзки (Dial-Up Networking). Може да зададете файловете с данни, които искате да прехвърлите, по тип или по директории, както и да задавате отделни файлове. Няма обаче възможност за отмяна на извършените действия.
Етикети: електронна поща , Microsoft , софтуер , Intel , Windows , USB , игра , НАП , компютър , сайт , Netscape , cd , netscape navigator , поща , microsoft windows , gator , microsoft office , тапет , Windows XP , MAN , файл , хардуер , програма , network , работа , PC , ИТ , C , ЗОП , Мрежата , избор на редакторите , SCA , Internet , лицензи , IT , информация , информационни технологии , СЕМ , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени