Как да измамим мухите

Категория: Интернет
неделя, 10 Март 2002 0:00ч

Сънната болест е причината за около 25 000 смъртни случая в Африка всяка година. Болестта, заедно с нагана - друга подобна болест, която убива годишно около 3 милиона глави едър добитък, се причинява от мухата цеце - насекомо, което за необученото око изглежда подобно на обикновената домашна муха.
През 80-те години борбата с цеце се провеждаше с опасни инсектициди като ДДТ, отдавна забранен в Съединените щати заради вредното му въздействие върху птиците и други животни. Но изследователите в Зимбабве сега се борят с нея със смес от високи и „ниски“ технологии, която те наричат „изкуствена крава“. В добавка към това, че са далеч по-малко отровни, имитираните крави са се оказали по-ефективни и много по-евтини.
Те изобщо не изглеждат като истинските животни - състоят се от чаршафи, опънати като платна и обвити с кайромони - съединения, които се произвеждат от един вид (в този случай крави), за да привлекат друг. Мухите цеце се примамват със смес от ацетон и октенол, която истинските крави отделят с издишвания въздух, заедно с група феноли, които се съдържат в урината им. Чаршафите са обвити също и със синтетични пиретроиди - инсектициди, увреждащи много по-малко от ДДТ околната среда.
„Досега знаем, че в Зимбабве почти няма смъртни случаи, причинени от цеце“, заявява д-р Глин Вейл, която е изучавала там опасната муха в продължение на 35 години. Методът е бил използван успешно в части на Замбия, Южна Африка и Айвъри Коуст (бивш Бряг на слоновата кост). Но цеце все още заплашва около 60 милиона души в 36 страни, където според д-р Вейл бедността спира въвеждането дори на евтини технологии с доказани резултати. - ОДИ ЛЕКРУБИЕ
Етикети: МОН , СЕК , ИТ , Прима , чат , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени