Ще станем ли свидетели на изкуствен интелект?

Категория: Интернет
сряда, 10 Януари 2001 0:00ч

Купоните и общуването с противоположния пол - два важни фактора в живота на човека, се очакват с нетърпение от мнозина в празничните дни и нощи. И в единия, и в другия случай обаче компютрите представляват лоши помощници: изкуственият интелект (ИИ) е още далеч от възпроизвеждането на способността на човека да различава пола по лицето и да отделя гласа в шумна тълпа. Наистина от компанията HNC Software от Сан Диего твърдят, че са научили персоналните компютри на тънкостите да разпознават образи и са сигурни, че техният метод представлява значително достижение в областта на ИИ - както в теоретичен аспект, така и в практически.
Системата, наречена Cortronics, използва невронна верига в персоналния компютър на база процесора Pentium за корелация на постъпващите данни с натрупаните, фиксирайки съвпадения както в пространството, така и във времето. Въвежданите във веригата обекти - това може да са думи, изображения, финансова информация и всичко, което може да се представи в цифров вид - се разбиват на признаци и се съхраняват в базата данни. Признаците, съвпадащи във времето и пространството, се асоциират и веригата постепенно създава йерархия на взаимните връзки между тези асоциации. Ако обектите се срещат винаги заедно, Cortronics разпознава тази група като самостоятелен обект и с времето може да построи такива подкатегории на обектите като мъжки и женски лица. Тази информация се използва за разпознаване на нови варианти на обекта, съдържащи аналогичен комплект признаци, което по своята същност представлява важна част от интелектуалната дейност. Забелязвайки отсъствие на някои признаци в асоциативната група, за да получи по-точна картина, системата започва по-настойчиво да се вглежда в другите. Това означава, че разпознаването е възможно даже тогава, когато обектът е например частично закрит. Аналогично, когато системата разпознае някакви думи, тя се досеща какво трябва да следва после. Ако предположението се окаже вярно, Cortronics познава говорещия и се концентрира върху неговата реч.
Компанията твърди, че такова поведение е много близко до начина, по който човек приема информация от околната среда. Предлаганият продукт обаче не е решение под ключ - компаниите, които смятат да го използват, ще трябва да заделят по около 50 хиляди долара, за да изпратят своите инженери на триседмичен курс на обучение в HNC!
Етикети: процесор , НАП , компютър , Pentium , обучение , ИТ , C , Интел , информация , разпознаване , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени