И е-търговцитe имат проблеми с коледните подаръци

Категория: Интернет
сряда, 10 Януари 2001 0:00ч

Тази година потребителите в Мрежата пазаруват повече откогато и да било, но сайтовете, поддържащи електронната търговия, продължават да се борят със старите си проблеми.
Изследванията на една от компаниите, които предоставят услугата “Измерване и оценка на е-бизнес” (BizRate.com), предвиждат нарастване на трафика през сайтовете за електронна търговия с 30 % в сравнение с миналата година. А онлайн пазаруващите ще похарчат около 11,9 милиарда долара по време на празниците за стоки, платени по Интернет, или за организирането на коледни ваканции (данните са на агенция Jupiter Media Metrix).
Затова и повечето от сайтовете въвеждат нови средства за подобряване пазаруването и обслужването на клиентите, като вземат и сериозни мерки за борба срещу измамите в Мрежата, а от друга страна се стремят към по-ефективно управление на приходите си.
Така например сайтът EddieBauer.com на едноименната компания залага на мултимедията. На него се предлагат облекло и аксесоари (от различни производители), като се решава да се подобри представянето на стоките чрез прилагане на видео. Видеоматериали се предлагат само за 30 от най-продаваните продукти с помощта на платформата за интегриране на видео в съдържанието на сайтове Envision, разработена от Vendaria.
Благодарение на Envision не само се хостват и обслужват видеофайловете, но и се диагностира скоростта на връзка на потребителя - така се изпращат файлове и в компресиран формат, задължителен при по-бавната връзка.
Все още е прекалено рано да се анализират резултатите от прилагането на технологията - все пак експерименът започва на 12 ноември, а повечето от продуктите влизат в категорията на най-продаваните, но ако технологията покаже висок процент на ефективност, от компанията възнамеряват да включат още стоки.
Освен това използването на технологията има и едно допълнително предимство. Компанията ще получи по-пълна информация за скоростта, на която клиентите се свързват с нея. Така ако експериментът е успешен, вероятно и другите сайтове на компанията майка Spiegel Group (Spiegel.com и Newport-news.com) ще приложат Еnvision.
Трите сайта използват и друга интересна технология за предстоящите празници: ReturnValet на Newgistics - система, автоматизираща връщането на покупката от даден сайт или друг директен канал, например каталог.
Връщането на нежелани стоки дълго време сериозно затормозяваше развитието на чисто търговските сайтове, ограничавайки и възможностите за печалба. Едно от безспорните предимства на системата е предизвестието за стоки, които ще бъдат върнати (тази опция допринася изключително благотворно върху планирането на наличностите).
Самото връщане на стоките посредством ReturnValet вместо изпращането им директно от клиентите трябва да ускори процеса, тъй като данните се въвеждат, когато стоката се връща, а не при получаването й в Spiegel. Така се пестят пари и на компанията, и на купувача, а процесът на връщане максимално се улеснява.
Системата вероятно ще даде и по-голяма сигурност при връщането, защото за да се обработи връщането по пощата и да се актуализира сметката на клиента, обикновено са необходими 14 дни. От компанията се надяват това време рязко да се съкрати с помощта на ReturnValet.
Още една традиционна заплаха за електронната търговия са измамите в Мрежата, изключително улеснени от анонимността, която е съществена характеристика на почти всеки Web канал. В тази насока интересна е представената съвсем наскоро от Visa USA схема за удостоверяване автентичността при плащане Verified by Visa. Идеята е да се преустановят невалидните транзакции в Мрежата, но доста онлайн магазини вече са потърсили и други решения.
Така например SharperImage.com използва софтуера Q411 (разработка на Qsent), за да автоматизира процеса на потвърждаване крайните адреси, т. е. несъвпадащите с адресите на сметките от кредитните карти. Технологията на Qsent автоматично проверява дали посоченият в поръчката адрес отговаря на телефонния номер на получателя и дали адресът за изпращане на сметката съвпада с телефонния номер от плащането. Тя проверява и дали въобще адресът на получателя реално съществува.
Софтуерът не само добавя нови средства за защита срещу онлайн измамите, но и осигурява на SharperImage.com - далеч по-ефективна проверка на адреса.
Етикети: Интернет , web , сигурност , софтуер , е-бизнес , СЕК , НАП , сайт , технология , Sharp , мултимедия , телефон , BI , поща , планиране , МВР , .com , RIA , файл , търг , онлайн , ИТ , C , Мрежата , Visa , GIS , чат , анализ , защита , дарение , видео , IT , информация , онлайн магазин , СНЕ , СЕМ , аксесоари , ВАК , БИ , НОИ , EDI

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени