Конкуренция при XML базите данни

Категория: Интернет
сряда, 10 Януари 2001 0:00ч

Значението на XML като формат за обмен на данни става все по-голямо. В тази връзка все по-важно значение придобива търсенето на нови начини за съхраняване на информацията направо в XML и използване на XML базирани инструменти за създаване на запитвания и редактиране на данните.
За да се отговори на зараждащите се потребности, възниква пазарът на XML бази данни. Вече има продукти, които правят възможно трансформирането на данните в XML формат и обратно, както и XML базирани езици за създаване на запитвания. Такива са TextML Server на Ixiasoft, Tamino на Software AG и XYZ Find Server на XYZ Find. Проведените в еWeek Labs тестове обаче показаха, че една същинска XML база данни не се превръща автоматично в най-доброто място за съхраняване на програмна информация само поради факта, че тя е в XML формат.
XML базите данни просто не са достатъчно силни технически, за да се конкурират с релационните бази данни. Липсват им много качества, отнасящи се до администрирането, съвместимостта, възможностите за програмиране и управление, които се предлагат от големите релационни бази данни.
Друг проблем на XML базите данни е липсата на ясни стандарти. За нещастие XPath синтаксисът за създаване на запитвания няма поддръжка за групиране, сортиране и обобщаване на данни; много по-богатият език за създаване на запитвания Xquery все още търпи развитие. Но дори след формализирането на Xquery е много вероятно той да не включва поддръжка на операциите актуализиране, вмъкване или изтриване.
За пионерите, които ще се решат да възприемат XML базите данни, това означава увеличаване на разходите, докато тези проблеми бъдат изчистени. Това се дължи на факта, че всички XML бази данни на разположение на потребителите сега използват езици за създаване на заявки и интерфейси за програмиране, които са собственост на продавачите.
Етикети: бази данни , интерфейс , НАП , тестове , server , software ag , програмиране , стандарт , XML , ИТ , информация , обмен на данни , БИ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени