ИT секторът на кръстопът - прогнози и перспективи за развитие

Категория: Интернет
сряда, 10 Януари 2001 0:00ч

Способността на лидерите на най-големите водещи технологични фирми да предсказват посоката на техния бизнес е до болка позната. Преди година, в разгара на неочаквания обрат след бурното развитие, Джон Чембърс, главен мениджър на Cisco Systems, сподели: “Никога не съм бил по-голям оптимист по отношение на бъдещето на цялата индустрия или на Cisco.” Йорма Олила, председател на Nokia, обяви: “В мобилния свят най-доброто предстои.” До април тази година те все още имаха надежда. “Продължаваме да твърдим, че втората половина е основна”, убедена бе Карли Фиорина, главен мениджър на Hewlett-Packard. Всички те грешаха. Но е възможно поне да има основа за оптимизъм. Краят на един от най-големите обрати в историята на технологичните и телекомуникационните индустрии е налице, макар че истинското възстановяване ще настъпи след около година.
Общата картина
Най-надеждните доказателства за това идват от възхода в бизнеса на полупроводници. В днешно време микрочиповете са в основата на почти всеки произведен продукт - от компютрите до колите, миялните машини, играчките и мобилните телефони. След най-големия спад за последните 30 години в бизнеса с чипове производителите започват да говорят за по-добро бъдеще. Intel и Advanced Micro Devices, които произвеждат микропроцесорните чипове, повишиха очакванията си за бъдещите продажби. Високото ниво на продажби на видеоконзолите - и Microsoft, и Nintendo предложиха нови продукти на пазара - допринесе за положителните резултати на някои от доставчиците на отделните компоненти.
Nokia обаче, най-големият производител на мобилни телефони, намали прогнозите си за броя на апаратите, които ще бъдат продадени през тази година, от 390 на 380 млн. През 2000 година в цял свят бяха продадени 400 млн. апарата. Макар че в началото на 2002 г. продажбите ще продължат да спадат, финландската компания очаква през втората четвърт на годината да се регистрира растеж, като в края на 2002 г. бъде достиганат предишният годишен ръст от 25-30%. В резултат на закъснелите разходи на телекомуникационните компании ИТ секторът може да очаква постепенно възстановяване през 2002 г.
Докато обаче приходите за втората половина на 2001 г. се подобряват, печалбата за същия период е по-ниска в сравнение с първата четвърт. Въпреки това голяма част от 2002 г. ще се характеризира като период на постепенно възстановяване на технологичния сектор. Вероятността обаче за рекордни приходи през този период е незначителна.
Но за момента са налице признаците за технологичното забавяне. Песимистичните отчети на приходите на предишните утвърдени акции с постоянно растящи котировки като Dell ( DELL) и Intel ( INTC ) са потвърждение на това. Като се добавят и нарастващите цени на енергията и забавените потребителски продажби, картината придобива още по-мрачен вид. И въпреки това в действителност не може да се говори за всеобща рецесия. Голям брой компании все още се справят учудващо добре и оперират в различни сектори - от оптичните мрежи и сървърите до бизнессофтуер и периферия.
На фона на всичко това най-добрата новина е, че в края на годината NASDAQ ще приключи на ниво, с което започна през изминалия януари, в границите 2500-2600. То е около 21% по-високо от настоящето ниво на индекса и почти 60% - от най-ниското ниво през април - около 1620. Водещите инвеститори явно ще трябва да се задоволят с това и да започнат да мислят за следващата година. Същевременно се наблюдава липса на тенденции като тези от деветдесетте години-например дерегулиране, приватизация или появата на Интернет за стимулиране на растежа.
Етикети: Интернет , процесор , Microsoft , сървъри , мрежи , Cisco , софтуер , Intel , чип , Nokia , Dell , игра , СЕК , НАП , микропроцесор , телефон , сървър , доставчици , телефони , мобилни телефони , packard , Nintendo , телеком , NAS , ГИС , ИТ , C , ДСК , Индекс , ИРМ , СНЕ , ГИС , Cisco Systems , БИ , СКАТ

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени