iPhone 5 на Apple е екосистема

Категория: Мнение
PC MAGAZINE
четвъртък, 20 Декември 2012 23:05ч

iPhone 5 на Apple е екосистема
Всеки, който казва, че iPhone 5 е разочароващ, просто не е наясно. В iPhone 5 всеки компонент на iPhone е подобрен. Процесорът, камерата, екранът и дори конструкцията – най-после лесно чупливият стъклен гръб го няма. Този телефон ще отговори на изискванията на собствениците на телефони iPhone 3GS и iPhone 4, които мислят, че iPhone 4S просто не притежава достатъчно добри възможности, за да са доволни от него.

В iPhone 5 не са внедрени радикално нови технологии, но няма нужда от това. Екосистемата на Apple не се задвижва от промени в хардуера. Хората не купуват телефони iPhone заради техния хардуер. Разбира се, хардуерът на iPhone е добър, но и моят HTC One S не е по-лош.

Основната причина, поради която хората купуват iPhone-и, е заради приложенията. Добре поддържаният магазин с приложения на Apple и нейният комплект от средства за разработка на софтуер (SDK) помагат на разработчиците лесно да пишат хубави приложения, да ги внедряват на много устройства, без да се налага да правят много версии, и да получават пари за труда си.

Хората купуват iPhone-и и заради приложенията на Apple. Може би заради iTunes. Въпреки че от версията на iTunes за РС има оплаквания, магазинът поддържа богат каталог от музика, видеоклипове и филми, както и съгласуван, ясен начин за ползването им на персонални компютри, мобилни телефони, таблети и телевизори.

Може би и заради iMessage – защото приятелите им използват този клиент. Или заради FaceTime, който е чудесно приложение за видеоразговори, заместващо успешно Skype за мобилни устройства, което често пъти не работи. Или просто защото устройствата на Apple с техните прости интерфейси не плашат хората.

Стабилността е от голямо значение. Същото се отнася и за възможностите за ъпгрейд – ако купиш продукт на Apple, можеш да си сигурен, че ще можеш да ползваш всички нови неща за две години напред. Поддръжката също е добра. Apple има голяма верига от магазини на дребно, с много повече опитни и представителни специалисти отколкото който и да било магазин на друг доставчик.

Но екосистемата на Apple не се състои само от iPhone-и. Към нея се числи и iPod touch, който е много популярен сред тийнейджърите и няма мощен конкурент. (Samsung май отказва да извършва маркетинг на своя Galaxy Player по неизвестни причини). В екосистемата на Apple влиза и iPad, който все още си остава най-популярният таблет на пазара. Ако имате едно от тези устройства, много по-лесно ще ви е да имате и останалите, защото можете лесно да прехвърляте между тях приложения, съдържание и знания.

Всички тези неща образуват екосистема. Именно заради нея, а не заради техническите характеристики на хардуера, останалите големи играчи на пазара на мобилни устройства все още сериозно изостават от Apple.

НАЙ-ВАЖНАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА IPHONE 5
Но да не стигаме до крайности, твърдейки, че хардуерът въобще няма значение. Apple трябва да се съобразява с изискванията на потребителите и да прави телефоните си поне равностойни с другите, които се предлагат на пазара.

Най-наложителната причина за появата на iPhone 5 обаче бе безжичната връзка от четвърто поколение - LTE. Пазарът в САЩ е жизнено важен за Apple, а 3G мрежите в Америка са претоварени, поради което доставчиците на безжични услуги насочват усилията си към LTE. Вероятно те са молили Apple да разтовари малко техните претоварени 3G мрежи и да премине към все още празния пазар на 4G.

Вероятно скоро същата песен ще запеят и доставчиците от други страни, но поне засега крещящата потребност от спешно прехвърляне на потребители към LTE си остава приоритет на САЩ. За да поддържа прилично качество на достъпа до интернет в мрежите на AT&T, Verizon и Sprint, Apple трябваше да извърши ъпгрейд на Phone.

Другите ъпгрейди на хардуер също са съобразени с тенденциите в индустрията – и това е за добро. Няма нужда Apple да е водеща навсякъде. Новият телефон има двуядрен процесор Cortex-A15, подобен на този, който се използва в серията Qualcomm Snapdragon S4. iPhone 5 има по-голям екран, който е в диапазона на екраните с диагонали от 4 до 4.3 инча – същият, в който от известно време битуват всички най-популярни телефони. Дори режимът на заснемане на панорамни снимки напоследък се превърна в много модна тенденция.

Хардуерът е хубаво нещо. Но в случая с iPhone 5 той се нарежда на второ място по важност и вероятно завинаги ще остане там. За да разберете на какво се дължи привлекателността на iPhone, трябва да ви стане ясно, че причината за нея е най-вече екосистемата на iOS. iPhone, съвместно с iPod touch (тъй нареченият „телефон без телефон“) поддържат екосистемата на ниво. - Саша Сиган

Етикети: Apple , Apple iPhone , Епъл

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени