Интернет на нещата: един нов свят и големи печалби

Категория: ИТ инфраструктура , Интернет , Интернет достъп , Облак
Благой Благоев
четвъртък, 27 Ноември 2014 20:47ч

Интернет на нещата: един нов свят и големи печалби
Населението на интернет на нещата ще се разраства с голяма скорост
Технологиите Internet of Things интензивно се развиваха досега, имаха място в отделни интересни и рентабилни приложения на „свързани“ устройства. Но сега е назрял моментът за интересен поврат в историята. По мнение на производителя на мрежови устройства Cisco идва време, когато тя и нейните партньори ще могат да правят големи пари с новите технологии.

Според други наблюдатели на пазара ние се намираме на границата на принципно нов технологичен скок, който се състои в обединяване на кибернетичния и физическия свят, което ще доведе до колосални последствия, и то не само за някоя и друга компания или отрасъл, но и за цялото човечество.

Така че и за инвеститорите, и за бизнесмените настъпват интересни неща в тази област. Гуидо Журе, вицепрезидент и генерален директор на поделението Internet of Things в Cisco твърди, че през следващите седем години ще сме свидетели на факта, че над 50 милиарда устройства ще са свързани с интернет, като най-многобройните няма да са лаптопите, смартфоните или таблетите, а автомобилите, автобусите, слънчевите батерии, електродвигателите, роботите, помпите. Всичко това изисква огромно разрастване на мрежовата инфраструктура.

Пазарът на интернет на нещата през 2020 година по оценка на Cisco ще достигне капацитет от $19 трлн., като включва държавния (най-вече отбраната), общинския и частния сектор. В по-близко бъдеще през 2016-а се очаква търсене на оборудване за интернет на нещата в размер $27 млрд, от които Cisco и неговите партньори искат да отхапят значителна част.

Компанията разчита на новата си линия комутатори, маршрутизатори и точки на достъп. Тези устройства ще осигуряват защитена комуникация между машините в производствена среда. Те се отличават от нашите домашни и офис рутери. В промишлено изпълнение те ще могат да работят в условия на значителни температурни разлики, запрашеност и влажност.

Промишлените маршрутизатори на Cisco в скоро време ще бъдат снабдени с нова технология, която във фирмата наричат „квазиоблачни“ изчисления. Те ще с обезпечени от платформата IOx (собствената операционна система на Cisco IOS в комбинация с Linux).

Оборудването на Cisco за интернет на нещата вече може да се използва в обекти с повишена опасност например шахти. То може да работи в среда на прах, висока температура или около взривове. Самите шахти са взривоопасни и не е допустимо да има каквато и да било искра в тях.

Партньорът на Cisco – фирмата Acrodex, е внедрила в минната компания Dundee Metals технология с датчици, които осигуряват по-безопасни условия на работа в шахтите. Например, датчици, поставени в обувките на работниците, позволяват на минните мениджъри да установят точно дали всички работници са напуснали шахтата, преди да бъдат разрешени взривни дейности. Други датчици позволяват дистанционно следене на концентрацията на газ в шахтата, като така се избягва образуването на взривоопасни смеси или навреме се извеждат хората, за да се проветри.

Има сред приложенията на интернет на нещата и някои много забавни. Едно от тях принадлежи на британската фирма EVRYTHNG, чието мото е „Да направим продуктите по-умни“. Нейните усилия са достигнали дори бутилките за спиртни напитки, които успешно са лишавали хората от разум през цялата човешка история. Така Diageo, международен доставчик на алкохолни напитки с най-високо качество със седалище в Лондон, е въвела персонализация на своите продукти.

Всяка бутилка с опияняващата течност, минаваща през тази фирма, се маркира с индивидуален баркод за идентификация на продукта. Доближавате смартфона си до него и получавате доказателство за качеството му, а производителят и дистрибуторът имат уникална възможност да проследят къде отива алкохолът им. Има си и още плюсове – ако подарявате бутилка уиски, можете да създадете персонализирано онлайн видеопослание. И получателят ще го прочете като доближи смартфона си до същия код.

Съществуват и по-полезни приложения. Например разработеният от френската телеметрична компания Medria Technologies и немската Deutsche Telekom комплекс за мониторинг на състоянието на кравите, който се използва вече в над 4000 европейски ферми, позволява непрекъснато следене по метода машина-към-машина (М2М) състоянието на всяко животно.

Поставеният на кравата сензор заедно с устройството за обработка на информацията ви позволяват да следите, кога животното е готово за оплождане и кога за отелване, уведомявайки собственика с обикновени текстови съобщения. Това позволява на селекционера на стадото да се грижи за него с по-малко усилия и време. Възможно е и непрекъснато наблюдение на стадата с технологията M2M GPRS, свързваща център за наблюдение с центъра на данни Medria.

Още по-полезна е автоматичната система за спешни повиквания в случай на произшествие, която, според решението на Европейския съюз през 2015 г. трябва да бъде вграждана във всички нови двигатели за автомобили. Времето за пристигане на лекарите е от решаващо значение за оцеляването на жертвите. BMW Group и Deutsche Telekom вече изпитват тази технология в Германия. В допълнение, те са подписали договори с немския дизайнер на мотоциклетни каски Schuberth за вграждане на същата технология и в каските.

Така че преломът е очевиден. И става въпрос за пазар отначало в порядъка на десетки милиарди, а след това в десетки трилиони. Може би е добре бъдещият технопарк в София да бъде в крак с тази обещаваща тенденция.

Етикети: Cisco , инфраструктура , Интернет инфраструктура , IT инфраструктура , интернет на нещата

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени