Intel: смартфони на Atom от Lenovo и Motorola, ултрабук на Ivy Bridge и други - на CES 2012

Категория: Хардуер
Светлин Светлинов
понеделник, 16 Януари 2012 11:39ч

Intel: смартфони на Atom от Lenovo и Motorola, ултрабук на Ivy Bridge и други - на CES 2012

На завършилото изложение CES 2012 на своя конференция Intel обяви разширение на направленито си по производство на компоненти за смартфони, което включва стратегическо сътрудничество с компанията Motorola Mobility и производството от Lenovo на нови смартфони с процесорите Intel Atom. Предполага се, че няколко модела смартфони на база процесорите Atom ще бъдат представени на пазара още през тази година.

Пол Отелини, президент на Интел, разказа по време на събитието за новата платформа Intel Atom Z2460 (кодово име Medfield), която се разрабатва за смартфони и таблети с водещи показатели за производителност и енергоефективност.

Санджай Джа, CEO на Motorola Mobility, потвърди началото на стратегическото сътрудничество в областта на производството на различни мобилни устройства. Motorola започва производство на мобилни телефони, които ще достави през втората половина на тази година. Новите устройства ще работят на процесор Intel Atom под управлението на ОС Android. Сътрудничеството предвижда и разработка на таблети.

Лю Джун, старши вицепрезидент на Lenovo, също се появи на сцената на CES и представи новия смартфон Lenovo K800 на база технологията на Intel под управлението на ОС Android. Новият модел K800 ще се появи в Китай през второто тримесечие. Той е с енергоефективния процесор Intel Atom Z2460 с технологията Intel Hyper-Threading, поддържа HSPA+ на базата на платформата Intel XMM 6260 и интерфейс ОС Lenovo LeOS, адаптиран за китайския пазар.


 

Майкъл Бел шеф на поделението Mobile and Communications Group в Intel, също се присъедини на сцената към президента на компанията и представи пример за разработка на смартфони Intel (Intel Smartphone Reference Design), който ще позволи на производителите на устройства и на операторите да намалят времето за разработване на нови устройства и да съкратят разходите. Показаният пълнофункционален образец на смартфон има привлекателен външензг вид, сензорен течнокристален дисплей с висока разделителна способност и диагонал 4,03 инча за ясно показване на текст и изображения, и две камери, които поддържат разширени възможности за снимане, включително режим на серийно снимане, позволяващ за по-малко от секунда да се направят 15 снимки с резолюция 8 МР.

По време на мероприятието за първи път в света Интел представи 32-нанометрова “система-на-чип” с ядро Intel Atom (кодово име Clover Trail), предназначена за таблети и хибридни устройств под управление на ОС Microsoft Windows 8.

Джеф Кларк, вицепрезидент в Dell, заедно с Пол Отелини представи Dell XPS 13 - първият ултрабук на компанията, разработен на процесор Intel Core i7. Стилният и компактен ноутбук ще бъде пуснат през февруари. Тежи по-малко от 1,5 кг и осигурява до 8 часа работа в автономен режим.

 

Интел заяви още, че прилага усилия, за да повиши качеството и разшири функционалните възможности на мобилните компютри. Компанията ще продължи да развива концепцията Ultrabook. През 2012 г. в устройствата с тази търговака марка ще се използват процесорите Intel Core от трето поколение с кодовото име Ivy Bridge, създадени на основата на 22-нанометрови триизмерни транзистори Tri-gate.

Отелини обеща, че новите устройства на Ivy Bridge ще са по-защитени и няма да изискват компромиси с размера, потребителския интерфейс и производителността. Според него те ще са ключова платформа за ОС Microsoft Windows 8.

Специално разработените за новите устройства приложения са достъпни на сайта Intel AppUpSM. Още от второто тримесечие на 2012 г. с приложението M-GO, разработено на базата на Intel AppUp, потребителите ще могат да възпроизвеждат цифрово съдържание, телевизионни предавания, филми и музика на устройствата Ultrabook и други на базата на технологията Intel през видеоуслугата Intel Insider.Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени