IDC: Бизнесът иска бърза възвръщаемост при съхранението на данни

Категория: ИТ бизнес , Сторидж , ИТ политика
it FORUM , Александър Главчев
вторник, 4 Май 2010 12:05ч

IDC: Бизнесът иска бърза възвръщаемост при съхранението на данни
Нели Вачева, IDC България
Тежката икономическа обстановка и нарастващите изисквания към устройствата за съхранение на данни както от страна на бизнеса, така и по отношение на обемите от информация, е причината разходите за тези технологии да намаляват много по-малко спрямо другите технологични харчове, като компютри, принтери, мрежово оборудване и т.н. Такъв извод може да се направи от резултатите от изследване на IDC, проведено сред ИТ мениджъри в Европа. Същевременно нарастващото количество на събираната и съхранявана информация, огромният превес на неструктурираните данни, който се очаква за в бъдеще, както и други фактори се сблъскват с желанието на компаниите да намаляват и оптимизират разходите си. Според анализатора в настоящата икономическа ситуация промяна може да се очаква само при проекти, които осигуряват тактическа полза и бързи резултати. Що се отнася до съхранението на данни бизнес ръководителите имат нужда да видят възвръщане на инвестициите в рамките на 12 месеца. Удобно решение за много от проблемите, като например дедупликацията и управляването на ресурсите, са модерните напоследък облачни архитектури. Характеристиките на облаците като стандартност и масовост позволяват бързо създаване и управление на услуги срещу заплащане само за използваните ресурси, както и непрекъсната достъпност.

Два са пътищата, по които организациите могат да поемат от традиционния дейтацентър и да се възползват от предимствата на клауд системите – еволюционен и друг, при който всичко се започва на практика от начало, като внимателно се подбират доставчиците на хардуер и софтуер. Това сподели Нели Вачева, управител на IDC България, на специализирана международна конференция за системи за съхранение на данни, виртуализация и ефективност на центровете за данни, организирана от компанията. Еволюционният подход от традиционен дейтацентър към „облачна” архитектура започва с виртуализацията, отделяща приложенията от хардуера, върху който те се изпълняват.

Традиционната конференция за технологии за дейтацентрове на IDC се проведе на 28 април в столичния хотел Шератон, като сред лекторите можеха да се видят представители на известни компании като APC, Uni Systems, NetApp, Fujitsu, както и българските компании Vivacom, Петрол Холдинг и Сократ.

Етикети: съхранение на данни , IDC , технологии за дейтацентрове

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени