Твърди срещу твърдотелни дискове

Категория: Устройства за съхранение , Твърди дискове , ИТ инфраструктура , Бази данни , Сторидж , Хардуер , дейтацентрове
it FORUM
петък, 14 Октомври 2011 13:40ч

Твърди срещу твърдотелни дискове

Според специалисти добавянето на един или два твърдотелни диска (SSD – Solid-state Drive) към сървъра може значително да подобри неговата производителност. Тъй като те предлага значително по-виски скорости на четене и запис, използването им за съхраняване на динамични данни може да вдъхне нов живот на претоварената от заявки сървърна машина и да се отложи драматично изглеждащият като належащ ъпгрейд.

За разлика от традиционните (към момента) твърди дискове (HDD), SSD-тата не съдържат никакви механични части. Те са базирани на т.нар. флаш технология - на същия принцип работят и полярните USB флашки. Името „твърдотелни“ се дължи на исторически причини и е подвеждащо – то не означава, че има и „нетвърдотелни“ устройства, а че използваните електронни компоненти са полупроводникови (традиционните твърди дискове са магнитни носители).

Постоянно увеличаващите се обеми данни, които трябва да бъдат обработвани, налага използването на все по-бързи устройства, базирани но по-нови технологии. Традиционните магнитни харддискове, които се използват масово днес са изобретени преди почти 60 години. Оттогава, разбира се, е изтекла много вода, но въпреки огромното еволюционно развитие основните им недостатъци, обуславяни най-вече от факта, че това са механични устройства са все още валидни.

Разбира се SSD-тата не са идеално решение. Засега те са прекалено скъпи, за да осмислят пълна подмяна на харддисковете в един дейта център, предлагат по-малък обем и някои са доста ограничени като ресурс.

 

Четете повече за сблъсъка на SSD и HDD на:


Етикети: твърд диск , HDD , сторидж , дейта център , SSD , твърдотелен сторидж , твърдотелен диск , твърдотелни дискове

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени