Горещите технологии в корпоративния сторидж

Категория: Сторидж , Технологии
it FORUM
сряда, 16 Юни 2010 14:04ч

Горещите технологии в корпоративния сторидж

Тенденцията в съхранението на данни е позната и не за пръв път се коментира в ИТ и бизнес средите - предприятията генерират огромно количество данни (електронна поща, Word документи, видео, аудио, бази данни т.н.). При справянето с главоломното нарастване на информацията е нужно да се възприемат нови средства и стандарти в организацията. Да се мисли за репликиране на паметта, за изчистване на дублираната информация, за използването на неструктурирани данни и, разбира се, за предимствата и недостатъците на облачните решения.


В т. нар. „дигиталната вселена” активно създадената цифрова информация (текстове, видео, аудио или други материали) е много по-малко от пасивно генерираната, която се трупа без знанието и съгласието на хората. Това например са камерите по улиците или „следите”, които всеки оставя, когато сърфира из световната мрежа. Парадоксално, в допълнение на обема на тази т.нар. „цифрова сянка”, данните показват, че 70% от информацията в мрежата е създавана от индивидите, а 85 на сто от нея се съхранява от компаниите и институциите, т.е. тяхна е отговорността за надеждното й съхранение.


SAN технологията в период на промени


В отговор на тази тенденция ИТ мениджърите започват бързо да купуват сторидж решения, коiто да са евтини и лесни за поддръжка. По принцип има много възможности за избор, вариращи от традиционните Direct-attached storage (DAS) до по-сложни и скъпи Network-attached storage (NAS) и Storage Area Network (SAN) продукти. Тяхната задача обаче никак не е лесна - изправени са пред съкратени ИТ бюджети.


За сторидж мениджърите да се оправят с бюджет, който никога не стига, не е нещо ново. Доставчиците на решения за съхранение на данни също дадоха своя принос с ориентирани към ефективност продукти и технологии, които изглежда се появиха на сцената в точния момент. Едно нещо е сигурно – изправени пред изискванията за капацитет и необходимостта да защитават повече данни с по-малко средства, сторидж мениджърите отново трябва да доказват своите способности. Те трябва да знаят как правилно да разгръщат, поправят и използват корпоративните сторидж технологии, за да извлекат повече стойност от своите инвестиции. SAN технологията е в период на големи, и при това положителни промени. От години SAN сториджът изисква значителни познания за LUN, LUN маскирането, оразмеряването на томове, последователността на томовете, програмирането, изчисляването на RAID наборите, планирането на капацитета, графиците за планирани ремонти и т.н.


ИТ мениджърите отдавна се оплакват, че новите специалисти нямат познанието и уменията, необходими, за да станат администратори на сторидж. Може би това е резултат от съвременната ориентирана към технологични играчки култура, която обърква хората, които майсторски използват технологиите, с онези, които са изкусни в реализирането, управлението, поправянето и обслужването им.


Това означава, че ИТ мениджмънтът е под натиск да прави големи разходи, за да обучава новите кадри. Но тъй като тези хора получават повече знания, те стават по-ценни и е много по-вероятно някой друг да ги наеме за по-висока заплата, но с много по-малко инвестиции.


Няколко SAN производители постепенно започнаха да се опълчват срещу този болезнен ИТ проблем чрез създаване на SAN сторидж, който е интуитивен за потребителите. В тези продукти е вградена експертиза в самата система и тя може да се внедри, настрои и пусне в действие за по-малко от 30 минути без професионални услуги. Сред тези продукти са Compellent Technologies Storage Center, Dell EqualLogic PS Series, Hewlett-Packard NSM Series, Reldata 9240i Unifed Storage System и Xiotech Emprise Series с Icon мениджъра.


И обратно на логиката, тези интуитивни SAN системи за съхранение на данни са повече от сторидж за малките и средните фирми, те често са и за корпоративния клас.


Но много корпоративни ИТ сторидж професионалисти настояват, че този тип сторидж е за по-малките компании и е нещо малко повече от играчка. Те смятат, че ако SAN сториджът е труден за внедряване, работа и управление, значи е сложен. Но точно обратното е истината. Колкото по-сложна е една SAN сторидж система, толкова по-лесно е да се администрира. Случаи от практиката са показали, че сторидж администраторите управляват повече сторидж и изразходват по-малко време, управлявайки го с прост за използване сторидж, отколкото с традиционния SAN.


Къде е уловката? За да се направи подобна крачка, се изискват компромиси. Някои производители позволяват на по-опитните администратори възможността да променят настройките по подразбиране, докато други не. Други системи жертват производителност, за да направят мащабирането по-лесно. В допълнение този тип системи никога не биха могли да са евтини колкото стандартните SAN сторидж системи.


Стига се до основния въпрос, на който всяка организация трябва да си отговори: „По-добре ли е да инвестираме в сложен, лесен за използване SAN сторидж или в добре обучени администратори и професионални услуги?” Решението зависи от дългосрочната визия и краткосрочните бюджети, както и от наличието на квалифицирани специалисти, които компанията може да си позволи. Днес лесните за използване SAN системи са по-квалифицирани и достъпни от когато и да било.


Друга тенденция при SAN сториджа е, че става все по-обектно ориентиран. Обектно базираният сторидж наподобява файлово базирания, с изключение на това, че използва по-добре метаданните. Но обектно базираният сторидж не е всепобеждаващо решение. То предлага по-добро управление и автоматизация за сметка на ефективност и производителност.


Обектните метаданни ще ви позволят да управлявате сториджа по-ефективно и да прилагате политики на база съдържание на данните, изисквания на регулаторните органи, собственост върху данните и т.н. Метаданните могат също да се използват за динамично съхранение на данни при най-подходящите нива на обслужване.


Горещите технологии в съхранението на данни


Горещите технологии в корпоративния сторидж са новопоявяващите се технологии, които още не са пресекли точката на зрелост, но могат да повлияят значително на текущото състояние на сторидж средите.


Виртуализацията се появява във всички нива на сторидж инфраструктурата. Обаче все още има известно объркване къде да се внедрява виртуализация и кога да се използва. Всичко това зависи от размера на сторидж инфраструктурата, типа на работещото приложение и нивата на контрол и видимост, изисквани от администраторите. Сторидж мениджърите се нуждаят от баланс между ползите от виртуализацията и сложността, която тя внася.


Архивирането на данни все още е една от най-тежките ежедневни грижи в повечето сторидж звена и тя стана още по-трудна, когато в играта се намеси виртуализацията на сървърите и наруши спокойствието в практиките за архивиране. Архивирането на виртуална машина е все още в своето юношество, но бързо съзрява чрез значителни разработки, които би трябвало да облекчат претоварените сторидж администратори през 2010 г. Появяват се нови технологии, които по-добре отговарят на уникалните нужди на архивирането на виртуални сървъри. Продуктите за дедублиране на данни в източника и непрекъснатата защита на данни (CDP) са добри за архивиране на виртуални машини, защото те намаляват обема данни за архивиране и следователно намаляват вероятността за съперничество вход-изход.


Набират скорост и бекъп технологиите за виртуални машини. Те ще достигнат още по-високи нива с появата на нови продукти. Взета назаем от света на архивирането технологията за дедублиране на данни за оперативните сторидж системи ще нахлуе още по-осезаемо, за да помогне на сторидж администраторите да се справят с диковите капацитети, нарастващи спираловидно. Ще бъде реализирана и допълнителна ефективност на дисковите системи, когато повече доставчици излязат на пазара с инструменти за управление на капацитета като тънкото обезпечаване.


За твърдотелния сторидж се смята, че е е логичната еволюция от магнитните медии. Въпреки че той обикновено се свързва с висока производителност, голямата полза идва от пестенето на енергия за захранване и охлаждане и сървърен хардуер и по този начин възвраещамостта на инвестицията е незабавна. Едва ли обаче разпространението на нови продукти, намаляването на цените и големият интерес ще доведат до много повече внедрявания през 2010 г. Флаш паметта е позната от десетилетия, но едва през последните 18 месеца твърдотелният сторидж си проправи път към корпоративните системи и продукти. EMC представи твърдотелни дискове в масива си Symmetrix през Януари 2008 г. Следвайки я, много основни ИТ производители, включително HP, IBM, Hitachi Data Systems и NetApp, показаха някаква форма на твърдотелен сторидж в сървъри и системи за съхранение. По-малките играчи също включиха SSD със софтуер, който автоматично прехвърля данни между нивата на сторидж системата, базирани на флаш и обикновени дискове.


Флаш технологията за съхранение е много подходяща за приложения, които трябва да обработват много бързо огромни количества информация, каквито са системите за обмен на валута или електронните търговски системи, обработването на информация в реално време, обработването на мейнфрейм транзакции и много други. Системите за съхранение с флаш дискове от корпоративен клас могат да предоставят време за отговор на приложенията от порядъка на милисекунди, което с 10 пъти по-бързо от времето за отговор на традиционните 15 000 PRM Fibre Channel дискове.


Във флаш дисковете няма механични компоненти, те работят с по-малко енергия. В масивите за съхранение флаш дисковете могат да съхраняват терабайти информация, използвайки много по-малко енергия от традиционните механични дискове. През последните месеци сторидж пазарът е направил голяма крачка напред и предлага системи, които интелигентно интегрират твърдотелната технология, осигурявайки по-ефективен начин за споделяне на твърдотелния капацитет между хост системите и за автоматично прехвърляне на данни между различни групи сторидж среди.


Следващата гореща технология е по-скоро еволюционна отколкото революционна - 8 Gbps Fibre Channel (FC). ИТ организациите не са се втурнали към 8 Gbps Fibre Channel, но те определено се движат в тази посока, когато подновяват или добавят нов шинен адаптер (Host Bus Adapters - HBA), комутатори и сторидж масиви. Скоростта на внедряване ще се увеличи, когато цената на по-бързата технология се изравни с цената на текущата 4 Gbps. Преминаването към 8 Gbps може да подобри времето на вход-изходните операции и е доказала, че е особено полезна при интензивни по отношение на честотната лента приложения, като архивиране и хранилища за данни, както и за виртуализирани сървърни среди.


Производителите са преодолели проблемите по внедряването и управлението, свързани с определянето на отделните логически групи сторидж и необходимостта да се резервира капацитет за тънкото обезпечаване. В повечето случаи технологията вече върви гладко и при покупка на сторидж система трябва да се изисква. Ползите от тънкото обезпечаване са очевидни, особено когато срещу непрекъснатото нарастване на обема данни са изправени свити бюджети. Освобождаването на неизползвания дисков капацитет и доставянето му към виртуален фонд за капацитет, което го прави достъпен за други приложения, може значително да увеличи коефициента на използване. Според аналитиците на пазара тънкото обезпечаване ще продължи да еволюира, тъй като производителите добавят нови способности за лесно конвертиране на „дебелия“ сторидж към обеми за тънко обезпечаване.


Скоростта на нарастване на цифрово съхраняваната информация поставя много сторидж мениджъри в отбранителна позиция в борбата им да се справят с операционните рискове и съответните разходи за непредвидени нараствания на данните. През 2010 г. разнообразни технологии за намаляване на обемите данни, включително дедубликацията, ще донесат известно облекчение в поставените под натиск сторидж звена.


Възприемането на дедубликацията в средите за архивиране може да се приложи и към оперативния сторидж, като така ще спомогне за намаляване на разходите за пространство и енергия за захранване и охлаждане. Но дедублирането в оперативния сторидж няма да доведе до драматичните резултати, познати при дедублирането при архивиране.


Към оперативния сторидж може да се приложи както директната, така и следпроцесната дедубликация. За приложения, които могат да понесат удар по производителността, директното дедублиране е перфектно. Ако данните от тези системи могат да се държат в кеш и след това да се дедублират – преди да достигнат диска, ще са необходими по-малко дискове в бекенда на системата, което в крайна сметка намалява разходите. Засега директното дедублиране е по-бавният състезател, но се очаква с навлизането на твърдотелния сторидж и по-големи кеш обеми в работната линия то да се изравни с постпроцесното.


Облачен сторидж


Тежката икономическа обстановка и нарастващите изисквания към устройствата за съхранение на данни както от страна на бизнеса, така и по отношение на обемите от информация, е причината разходите за тези технологии да намаляват много по-малко спрямо другите технологични харчове, като компютри, принтери, мрежово оборудване и т.н. Същевременно нарастващото количество на събираната и съхранявана информация, огромният превес на неструктурираните данни, който се очаква за в бъдеще, както и това, че обемът данни за бекъп нараства непрекъснато, създават напрежение за съществуващата инфраструктура и екипи. В настоящата икономическа ситуация промяна може да се очаква само при проекти, които осигуряват тактическа полза и бързи резултати. Що се отнася до съхранението на данни, бизнес ръководителите имат нужда да видят възвръщане на инвестициите в рамките на 12 месеца. Удобно решение за много от проблемите, като например дедубликацията и управляването на ресурсите, са модерните напоследък облачни архитектури. Характеристиките на облаците като стандартност и масовост позволяват бързо създаване и управление на услуги срещу заплащане само за използваните ресурси, както и непрекъсната достъпност. Доставчиците на облачен сторидж се размножaват и техните услуги са много по-евтини, отколкото локалният сторидж, а вече се говори и за „вътрешен облак”. Независимо от развитието, повечето предприятия все още се нуждаят от повече убеждение, преди да сложат данните си в облака.


Въпреки че вътрешните сторидж облаци са рядкост днес, то е ясно какво е тяхното послание. Става въпрос за производителност, съотнесена към разходите. Вътрешният сторидж облак е фокусиран върху разходите. Конвенционалният сторидж се състои от сложни сторидж масиви, сторидж мрежи (SAN), високопроизводителни дискове и сложно архивиране и възстановяване, като фокусът непрестанно е върху производителността и защитата на данни. Но ниските разходи трябва да са основният фокус според аналитиците. Това е първата мисъл днес, понеже повечето организации се захващат с облаците, като имат предвид сторидж за архивиране или защита на данните и затова го проектират евтин и бавен. Но засега в концепцията на облака няма нищо, което да предполага, че не може да бъде използван за транзакционни данни.


Облачният сторидж получи много добри отзиви в публичното пространство, което предизвика широко обсъждане, спечелване на нови фенове и опашка от експерти, предсказващи успеха му в крайна сметка.


Етикети: съхранение на данни , SAN , ИТ технологии , корпоративен сторидж , Облачен сторидж

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени