ГИС: Web 2.0 променя ситуацията

Категория: Бизнес Приложения , Специализирани приложения
Александър Главчев
вторник, 31 Януари 2012 15:52ч

ГИС: Web 2.0 променя ситуацията

Бумът на информацията и комуникационните технологии в интернет променя драматично живота на всички. Сред тези нови технологии Web 2.0 бързо стана една от доминиращите концепции. Други технологии, които се разрастват относително бързо, са свързани с Географските информационни системи - ГИС. Те имат впечатляваща история зад гърба си, но използването им сред по-малки неспециализирани компании експлодира едва през последните няколко години. Причините са ясни – съвременните технологии позволяват много по-бърза доставка на резултати, което превръща ГИС в стратегически инструмент при взимането на бизнес решения. Какъв е техният потенциал обаче в една Web 2.0 среда?


ГИС е технологичен инструмент, който позволява свързване на географията с взаимоотношенията на хората с определени локации. Освен това той помага в процеса на взимане на интелигентни решения. От гледна точка на мениджмънта ГИС са информационни системи, които работят с пространствени данни или свързана с тях информация, отнасяща се за определена локация. Този термин е свързан с всяка информационна система, която предлага съхраняване, обработване, анализиране, споделяне и изобразяване на географска информация. ГИС е и софтуер, използван за обработка на данни в зависимост от тяхната локация. Скоростта и оперативната съвместимост са важни аспекти при обмяната на големи масиви от пространствени данни.


Географските информационни системи могат да бъдат разглеждани по три начина – като уникален вид бази данни за света, базирани на структурирана информация, която дава описания чрез географски термини; като набор от интелигентни карти, които изобразяват характеристики и техните взаимоотношения и като набор от инструменти за извличане на нови географски данни от вече съществуващи такива.


Индустриалните ГИС стандарти се разработват от OGC (Open Geospatial Consortium), който е предприел т.нар. OWS (OGC Web Services) инициатива за уточняване и стандартизиране на геопространствени уеб услуги и архитектури. Първите й резултати са GML (Geography Markup Language – програмен език за векторни географски данни) и уеб услугите Web Map Service (WMS), Web Feature Service (WFS) и Web Coverage Service (WCS).


В момента са налице различни възможности за развитие на географските информационни системи, които заедно с други инструменти за визуализация могат да помагат на потребителите от най-различни области и в най-различни сценарии. Важна характеристика на ГИС е фактът, че потребителите могат да избират и да виждат данните само за определени елементи на картата: топография, инфраструктурни обекти, растителност и т.н. Информацията за всеки елемент се съхранява отделно и потребителят може да избира какво точно да бъде визуализирано. По този начин се постигат изчистени, информативни и лесни за възприемане карти.


ГИС анализите и моделите са ключови за решаването на много съвременни проблеми, като използването на енергия и природни ресурси, глобалните климатични промени, подобряваето на ефективността по целия свят и разумното планиране на транспортни системи, градове и др. Представянето на Google Maps, една от първите Web 2.0 услуги, през февруари 2005-а оказа сериозно влияние не само върху пространствените картови услуги, но и върху цялата индустрия.


Web 2.0 е разработена около идеята за овладяване на колективните знания на масите и увеличаване стойността на информацията. Социалният нетуъркинг се развива с постоянно темпо, докато Web 2.0 технологиите правят резки скокове, като електронните картографски услуги са сред най-интересните за потребителите днес. Разпространението на инструменти като Google Maps и Virtual Earth (по-късно преименуван на Bing Maps) на Microsoft ясно показаха нуждата от по-лесни за работа и по-достъпни за неспециалисти ГИС приложения. Google Maps постави началото в Web 2.0 и картографирането продължава да бъде от първостепенен интерес за движението Web 2.0. Картографирането „на парче“, различните скинове (сателитни изображения, карти на уличната мрежа, хибридните карти и т.н.) и вградената възможност за търсене представляват предимства за потребителите на ГИС приложения. Благодарение на Web 2.0 интерфейсите обикновени потребители, а не професионалисти, могат да се възползват от ГИС услуги. Използващите такива решения обаче са изправени пред предизвикателства – отбелязванията по картите са ограничени като бройка и понякога услугите се оказват по-бавни от желаното (бавна интернет връзка, слаб компютър).


Цялата статия можете да намерите на сайта на itFORUM.  


Етикети: Web 2.0 , ГИС , GIS , геоинформационни системи , Географски бази данни , WEB 2.0 технология , Географски информационни системи , уеб 2.0

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени