ГИС в търговията на дребно

Категория: Бизнес Приложения
Александър Главчев
петък, 28 Септември 2012 17:17ч

ГИС в търговията на дребно

Географските информационни системи (ГИС) се използват в най-различни бизнес сфери. Ритейлът е един от секторите, които обещават най-голям ръст, но следенето му е нещо, което определено не е лесно, ако става дума за традиционни похвати и се вземе предвид глобализирането на пазара като цяло. Търговецът се нуждае от инструменти, с които да следи изкъсо търсенето в своя регион, въздействието на конкуренцията и да избира стратегически местоположението на новите обекти.


Географските информационни системи със своите възможности да помагат при управлението, като онагледяват и доставят бизнес анализи в пространствен аспект, все по-често биват разглеждани като своеобразен Business Intelligence (BI) инструмент, но с географска насоченост. Картите, които са съществена част от ГИС, притежават възможността да изобразяват големи количества информация в разбираем дори за непрофесионалист вид. Чрез тях бизнесът може да идентифицира тенденции, модели на работа и възможности, които иначе вероятно биха останали скрити за повечето хора, ако им бъдат поднасяни в табличен вид.


Географските информационни системи (както недвусмислено показва името им) са електронни системи. При тях информацията за пазара от базата данни и електронните таблици се прехвърля върху карти. По този начин бизнесът може много по-лесно да вижда фактори като например демографския профил на дадена област. Процесите в търговията на дребно, като пазарен анализ, избор на локации, т.нар. мърчандайзинг, доставките и управлението на магазините, са все дейности, които включват и географски взаимоотношения. Затова е наложително ГИС да позволява на бизнесите от тази сфера да разбират и визуализират тези пространствени взаимовръзки. Един от най-интересните аспекти на географските информационни системи е, че те позволяват проиграване на няколко възможни сценария, чрез които да се осъзнае потенциалът и въздействието на различни инвестиции, на фона на други пазарни тенденции. Всичко това може да бъде нанасяно под формата на „слоеве“ върху една и съща карта.


Според TechNavio днешният ритейл пазар в голяма степен е движен от все повече използваните ГИС технологии, като тяхната основна задача е да бъде намален дългосрочният риск. В доклада на анализатора се посочва, че един от основните фактори за ръста в тази област е именно възможността много по-точно да се определят оптималните местоположения за откриване на търговски центрове. В същото време обаче липсата на комуникационна инфраструктура извън по-големите населени места в развиващите се страни е фактор, който ще оказва негативен ефект върху пазара.


В Европа и САЩ търговските вериги започват да използват ГИС към края на 90-те години на миналия век. Ранните потребители на подобни технологии се фокусират върху техните приложения в маркетинга. Някои от първите компании, които възприемат такива системи, заместват с тях чертани на ръка карти на разпределението на клиенти и следят пазарния дял на всеки един свой магазин поотделно. Други започват да използват ГИС като стратегически инструмент за откриване на зони, където обслужването е по-слабо. Големи търговски вериги използват пространствени технологии за подпомагане на рекламата, мърчандайзинга, човешките ресурси, доставките и други бизнес отдели. Също така много търговци и собственици на вериги заведения гледат на ГИС като на начин за подпомагане на техните знания за профила на клиентите.


Цялата статия можете да откриете на страницата на IT FORUM.


Етикети: GIS , ГИС , ГИС софтуер , ГИС технология , Географски информационни системи

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени