Eлектронните подписи вършат все повече работа у нас

Категория: ИТ инфраструктура , Интернет , e-правителство , Технологии
it FORUM
петък, 9 Март 2012 19:30ч

Eлектронните подписи вършат все повече работа у нас

Използването на електронен подпис от физически и юридически лица е правопропорционално на броя на възможностите за неговото прилагане. Понастоящем е очевидно, че тези възможности бързо се увеличават. Квалифициран електронен подпис може да бъде ползван като средство за персонална и фирмена електронна идентификация, електронна търговия, финансови транзакции и електронна кореспонденция. Както и за електронно подписване на документи при извършване на изявления от и до държавни органи и органи на местното самоуправление (по смисъла на Закона електронните документи и електронния подпис).

Броят на държавните институции, които пускат услуги, достъпни с електронен подпис, нараства и въпреки че за електронно правителство (електронно управление) и дума не може да става, отделните ведомства разработват свои си решения - удобството, което дава този начин на комуникация и за двете страни, определено си заслужава усилията. Една от най-хубавите характеристики на електронните подписи е, че тяхното приложение се увеличава с всеки изминал ден, без това да струва средства или усилия на приносителя им.

Друг много важен катализатор за все по-масовото навлизане на електронните подписи е възможността да ползваш банкови услуги през интернет. И понеже банките винаги са имали способността да тласкат развитието на някои технологични тенденции в определена посока, фирмите в България започнаха много по-отрано да ползват специализирани криптографски ключове, за да могат по-лесно да извършват и следят финасовите си операции.

Комуникацията им с НОИ и НАП (шампиона по предлагане на услуги чрез електронен подпис) се дигитализира няколко години по-късно, но понастоящем започва постепенно да отбелязва напредък – в предоставянето на услуги чрез електронен подпис се включват още държавни институции и областни администрации. Но да се върнем на банките. Онлайн банкиране, интернет банкиране, електронно банкиране – това са все термини, които широко се употребяват в страната. Те описват услугите, които се предлагат от финансовите институции за следене и опериране с банкови сметки отдалечено през Мрежата.

Тук не е необходимо посещение на банков офис, а услугите могат да бъдат достъпни по всяко време на денонощието и в реално време. Начините, по които отделните банки идентифицират и оторизират отделните физически лица като титуляри на банкови сметки за работа по електронен път, са различни. Изборът на технология за идентификация на титуляра, преди той да бъде допуснат да ползва интернет банкирането на банката, зависи от нивото на сигурност, което се стреми да постигне самата банка.

Какво трябва да знаят потребителите, които планират да закупят електронен подпис?


Етикети: електронен подпис

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени