Електромобилите не са отговорът

Категория: Мнение
Джейми Лендино
понеделник, 14 Октомври 2013 13:07ч

Електромобилите не са отговорът
Аз съм либерал и оби-чам колите, което ме прави странен. Въ-преки че сериозно се инте-ресувам от състоянието на околната среда, последното нещо, което искам, е упадъ-кът и отмирането на спорт-ната кола. Добрата новина е, че не мисля, че това ще стане. Красивият нов модел „Корвет“ през 2014 година ще постигне разход само 7,84 литра на 100 километра, както и максимална скорост от 321,78 километра в час, когато има достатъчно дълга писта. Всеки, който е карал Mini Cooper S или модифицирания Volkswagen Golf TDI, знае колко бързо може да се движи с разход от 6,72 литра на сто километра. Моделът се-дан Tesla S Performance демонстрира, че можете да постигнете сериозна скорост и прекрасен стил само с електрическа тяга при нулеви емисии на вредни вещества. Аз покарах прототип през 2009 година и беше невероятно. Всъщност максималната скорост от 426 километра в час при правилни настройки прави този модел най-добрия пример за бъдеще, изпълнено с електрически автомобили.

Но този модел струва 94 000 долара. Поради тази причина и още няколко други чисто електрическите коли няма да са решение за обикновените потребители– днес, утре или може би завинаги.

ПРОДAЖБИТЕ НA ЕЛЕКТРОMОБИЛИ СПAДAТ...

Вече можем да видим резултатите в салоните за продажба на коли. Според агенция „Ройтерс“, про-дажбите на моделите Nissan Leaf и Toyota Prius Plugin са се сгромолясали рязко през януари въпреки огромните федерални данъчни кредити за енергийна ефективност и намалени емисии (federal tax credits).

„Шевролет Волт“ на Дженеръл Моторс, който прите-жава електрическо задвижване и има и допълнителен бензинов двигател, който зарежда батериите по вре-ме на дълги пътувания, също не се продава добре. Анализаторите на индустрията предричат сценария „кокошката и яйцето“, благодарение на липсата на станции за зареждане и високите предварителни цени в сравнение с подобните по размери и оборудване бензинови коли.

Но всичко е много по-сложно от това. Сега и в близко бъдеще електрическите коли ще са изгодни за тези, които пътуват на близки разстояния и имат къщи с гаражи, в които колата да може да се зарежда всяка нощ. Дори и да имахме станции за зареждане навсякъде, никой не би останал да чака по 4 часа за едно зареждане и да си запълва времето, като пазарува или се подстригва. Това би имало смисъл, само ако зареждате колата, докато се намирате на работа.
Само голяма революция в технологията на батери-ите може да разреши този проблем, но това може и да се окаже излишно. В днешно време икономичните коли харчат около 7 литра на сто километра. (Произ-водители рекламират колите си с разход около 6 литра в рекламите, но това е при шофиране по магистрала и е трудно постижимо в реални условия). Средните по размери седани като моделите от 2013 година Nissan Altima и Toyota Camry слизат под седемте литра на сто километра, което е впечатляващо като се има предвид размера им от 4,8 на 4,9 метра и теглото от 1363 килограма. Много компактни джипове харчат по 9-10 литра на сто километра. По-добрите хибридни модели и тези с по-чисти дизелови двигатели са с по-добри данни, и то със значителна разлика.

...И ТОВа Е ЗA ДОБРО

Но ще кажете, че всички тези коли използват бен-зин или нафта като гориво и това е лошо за околната среда и е важен фактор за глобалното затопляне. Да, това е факт, но пък електрическите коли са доста по-непрактични. Покупката на нова Honda Accord за 25 000 долара, която харчи около 8 литра на сто километра, или на Mazda3 Skyactiv, която е с разход на гориво 7 литра на сто километра и струва 20 000 долара, е много по-разумна инвестиция, отколкото да си купите Nissan Leaf за 30 000 долара, като няма да можете да го карате повече от 80 километра, без да умрете от страх дали няма да ви свърши батерията.

На всичко отгоре няма да можете да пътувате през нощта, защото батерията ще трябва да се зарежда. Ако нямате големи претенции откъм маневреност и скорост, можете да си закупите хибрид като Toyota Camry или Prius, като ще спестите още повече пари от гориво, въпреки че първоначално ще платите малко повече за удоволствието да карате такава кола. Дори няма да я поправяте на всеки няколко години.

Много важно е да подчертая друго нещо, свързано с икономията на гориво, което повечето хора про-пускат. Вземе например „жаден“ джип като спрения от производство Hummer H2, който харчи около 23 литра на сто километра, и го заменете с джип, който харчи 12 литра. След това вземете един среден седан, който харчи 9 на сто и го заменете с Prius, която харчи по 4,7. Кое е по-голямото подобрение?

Отговорът ще ви изненада: това е джипът. Хамърът, който харчи по 25 литра на сто километра, за общия пробег от 160 000 километра през целия си срок на експлоатация, ще изхарчи около 38 000 литра бензин. За същия пробег джипът ще изхарчи 19 хиляди литра и ще ви спести също толкова. Средният седан ще изхарчи 15 000 литра, а Prius-ът 7600 като ще спести още толкова. Човекът, който е за първия вариант, по-стига много по-голямо подобрение. Тойотата все още е най-добрият избор от гледна точка на опазването на околната среда, но разликата в консумацията на гориво на 100 километра е по-малка.

СЛЕДВA ТРУДЕН ПЪТ НAПРЕД

С други думи, имате намаляваща възвръщаемост. Ентусиастите спорят за предимствата и недостатъците на хибридните, дизеловите и бензиновите коли. Но хората постепенно изоставят по-старите коли и джипове, които харчат по 15-20 литра на сто километра, и се насочват към съвременните свръхчисти, по-ефективни коли, които реализират голяма икономия на гориво.
Това е доста полезно за икономичното използване на енергията, за по-малкото замърсяване с емисии от въглероден диоксид и за по-малкото разрушаването на околната среда, а оттук – и за по-малък принос за глобалното затопляне. От тук нататък преминаването към скъпи и изклю-чително непрактични електрически коли няма да има такъв голям ефект, както беше замислено от началото. Има много по-ниско висящи плодове, които можем да откъснем в момента – това са икономичните коли с по-чисти дизелови двигатели, автоматични системи за стартиране и спиране, подобрена скоростна кутия и дори по-ефективно задвижване.

Също така се нуждаем от много по-задълбочени изследвания в областта на горивните клетки с водо-род, слънчевата и вятърната енергии и други икономични източници. Аз лично искам да видя повече коли с двигатели, задвижвани от водородни клетки, като Honda FCX Clarity и коли с природен газ като модела Civic. Ако Дженеръл Моторс измисли как да продава по-ефективно скъпия Volt (който струва 20 000 USD), това ще има огромен положителен ефект.

Но докато стигнем това време, хибридите, колите с чисти дизелови двигатели и нормалните бензинови коли ще имат огромно влияние благодарение на своята икономичност, тъй като намаляват вредните емисии и не изискват големи компромиси от страна на потребителя. Докато електрическите автомобили не преминат последното изпитание, те никога няма да излетят от старта.

Етикети: електромобили

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени