ЕК може да принуди Apple да позволи използването на Flash

Категория: ИТ политика , закони , търгове
it FORUM
вторник, 13 Юли 2010 15:07ч

Европейската комисия може в скоро време да въведе нови правила, принуждаващи Apple да свали забраната за използване технологията Flash на устройствата си. Също така компанията може да бъде принудена да позволи на устройства на други производители да се синхронизират с iTunes.

ЕК стартира инициатива, наречена Digital Agenda, която ще предложи нови правови мерки при ИКТ съвместмостта. В рамките й ще бъдат изменени правилата за реализиране на стандарти в областта на информационните и комуникационни технологии в ЕС. Според анализатори това означава, че в случай че новите правила бъдат приети, Apple може да бъде принудена да позволи използването на технологията Flash, която в момента не се поддържа от джобните устройства и компютрите на производителя. Също така компанията на Стив Джобс може да се окаже принудена да позволи други устройства, като смартфони, базирани на операционни системи като Android, Palm Pre и др., да се синхронизират с iTunes. Всъщност представители на ЕК вече са изказвали неодобрението си от действията на Apple по отношение блокирането на възможността други устройства да работят с iTunes.

През май т.г. Стив Джобс публикува открито писмо, в което обясни причините за конфликта между Apple и Adobe във връзка с Flash. По думите му Apple поддържа отворени стандарти и се старае да предложи на разработчиците инструменти за създаване на „най-добрите приложения в света“, докато Flash е затворена, „лакома“ за хардуерни ресурси, а оттам и за енергия и не на последно място небезопасна технология.

След представянето на четвъртото поколение iPhone OS компанията внесе изменения при правилата за използването на iPhone SDK (Software development kit – пакет инструменти за разработка на приложения и последващото им публикуване в AppStore). Според тях всичките приложения трябва да се създават на базата на Objective-C, C, C++ или JavaScript, в изпълнение на енджина iPhone OS WebKit. Забранени са приложения, чийто код е генериран автоматично, за удовлетворяване на тези условия. С други думи, компанията блокира използване на средства за портване на проекти. Новите правила блокират не само Flash, но и разработката на приложения на базата на Java, Microsoft C#, Titanium, PhoneGap и др. платформи, които разработчиците са използвали.

Adobe се занимаваше с разработка на средства за портване на приложения за iPhone OS и въпреки разногласията си с Apple ги включи в пакета Creative Suite 5. Разбирайки за промените обаче, от компанията заявиха, че прекратяват всякаква работа в тази насока. Някои анализатори дори предполагат, че Adobe може да подаде иск срещу Apple.

Междувременно американските антимонополни органи се заинтересуваха от спорната политика на Apple и след жалба от страна на Adobe са започнали собствено разследване.

Етикети: Apple , flash , ЕК

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени