Изграждаме оптични трасета до всеки блок

Категория: Интернет , Мрежи , ИТ бизнес , Телекомуникации , Услуги , ИТ политика , Личности
it FORUM
понеделник, 30 Март 2009 14:23ч

Изграждаме оптични трасета до всеки блок
Димитър Хинков, CEO, Пауърнет Телекомюникейшънс

Наскоро телекомуникационният сектор в България стана свидетел на сливането на двата големи интернет доставчика Пауърнет и BOL.bg. в една обща компания. Новата структура се казва Пауърнет Телекомюникейшънс и е следствие от дългосрочни стратегически намерения и сериозна инвестиция от страна на регистрирания в Люксембург Инвестиционен фонд P & S East growth Luxembourg, част от P & S Group. Фондът е един от първите, навлезли в Украйна, Румъния и България, и следва инвестиционна стратегия, ориентирана към растеж. Да уеднакви стандартите за предоставяне на услуги към клиентите е главната насока на развитие на Пауърнет Телекомюникейшънс, коментира нейният CEO Димитър Хинков.

Обединението на Пауърнет и BOL.bg е първата сериозна инвестиция в LAN доставчици в България. Каква е причината една такава голяма инвестиционна организация, каквато е P & S Group, да се насочи именно към тези две компании?

Основна причина за инвестицията на P & S Group е, че двете компании са сред първите интернет доставчици, предлагащи услуги на жителите на Софийска община. В тях е съсредоточено многогодишно ноу-хау, което е и залог за техния успех - клиентите имат изградено доверие към марките на БОЛ.бг и Пауърнет. Двете компании са преминали през всички фази на развитие още от най-ранните интернет технологии, използвани в България – dial-up, доставка на нискоскоростен интернет през мрежата на кабелните телевизии и т.н. Сега, вече узрели, те имат изцяло свой бизнес подход за домашни и корпоративни клиенти – притежават надеждна опорна мрежа, апаратура от висок клас, вътрешна организация на процесите, 24х7 център за наблюдение на мрежата и нейната поддръжка. Освен това познават очакванията и изискванията на клиентите и успешно се адаптират и въвеждат в технологичните промени, за да могат да им предоставят желани актуални услуги.

В каква насока са съсредоточени инвестициите на P & S Group и бихте ли конкретизирали каква част от мрежата ще бъде модернизирана и с какво оборудване ще бъде заменено старото в новата обединена компания? Обновяването започнало ли е вече или все още е в процес на подготовка?

Главна насока на обединената компания Пауърнет Телекомюникейшънс е да се уеднаквят стандартите за предоставяне на услуги за клиентите. Основното нещо, което визирам тук, е, че част от придобитите компании са изграждали своите мрежи набързо, използвайки „надземни кабели”, които предполагат по-чести проблеми с предоставяните услуги под влияние на метеорологичните условия. Възнамеряваме да инвестираме над 1 млн. евро до края на годината само в изграждане на оптична подземна инфраструктура до всеки блок. Друга част от инвестициите ни ще се насочи в  текущи ъпгрейди на Cisco и Juniper оборудването, което подсигурява качеството на услугите. Целта ни е да разширяваме опорната си мрежа в крак с ръста, който имаме, защото потреблението на клиентите се учетворява в рамките на всяка календарна година, а това предполага подмяна на оборудването.  Преди дни приключи подмяната на цялото оборудване и ъпгрейд до последна версия на ИТ системите, осигуряващи наблюдение и предоставяне на услуги за крайните ни клиенти. Новата платформа позволява обслужване на седем пъти по-голям трафик – основният параметър, който подобрихме, е времето, за което потребителите отварят страница в интернет, докато свалят торент или гледат телевизия в реално време. Очакваме тази инвестиция да отговори на вкусовете дори на най-капризните откъм параметри клиенти, каквито са геймърите.

Какви са стратегическите планове за развитие на Пауърнет Телекомюникейшънс?

Едно от първите неща, което видяха нашите клиенти, е обединяването на услугите в една компания. Това наложи и създаване на нов бранд - един нелек процес, през който компанията мина през декември. Разбира се, това цялостно прекрояване на организацията на Пауърнет, подобряването на мрежата и апаратурата не ни разфокусира от планове за бъдещето. Според очакванията на клиентите ни ние ще надградим предлаганите услуги с IPTV и цифрова телефонна услуга – така потребителите ще могат да получават троен пакет – интернет, телевизия и телефон. Очакваме да сме готови, тествали и интегрирали услугата до средата на годината. Възнамеряваме внимателно да планираме избора на апаратура, телевизионни пакети и съдържание, за да постигнем добро съотношение между качество, гъвкавост и цена.

За да предоставяте надеждни услуги сте изградили Център за наблюдение на мрежата. Разкажете как се работи там?

В Европейския съюз за всички услуги, които могат да се нарекат телекомуникационни, се прилагат доста сериозни стандарти. За да ги покриваме, освен че инвестираме в подобряване на мрежата или свързаността си с български и международни оператори, ние полагаме и грижи за добрата организация при отстраняването на възникналите аварии. Целта е първо да намалим вероятността да се случват и второ – ако все пак се случат, да не рефлектират върху услугата за крайния потребител. Това изисква сериозна апаратура и подготовка на екипи, които да наблюдават мрежата в реално време и да реагират своевременно на всяка неблагоприятна промяна в нейното функциониране. Не случайно централната апаратура и самият център за наблюдение са разположени в едно от най-сериозните телекомуникационни съоръжения на Балканите – неутралния център за данни Телепойнт, в който са инвестирани над 2 млн. евро. Там освен денонощно наблюдение е осигурена и пълна резервираност на апаратурата откъм електрическо захранване и на трасетата, през които се осъществява свързаността с различните райони и др. Центърът е инвестиция на финансовия фонд, собственик на Пауърнет (www.telepoint.bg) .  

Обединената мрежа ще може да предоставя телекомуникационни услуги на домакинства и фирми в над 85 % от територията на София и областта. Клиентите ви вече ползват услугите в София, Банкя, Божурище, Бояна, Горни и Долни Лозен, Панчарево, Симеоново и др. Кои са другите населени места, към които сте насочили усилията си?

Съвсем скоро ще разберете новини относно развитието на компанията ни. Много е важно преди да отправим поглед към навлизане и в други населени места, да направим стабилна вътрешна организация и платформа, която да позволи качественото, а не количественото ни развитие.


Разчитаме основно на нашия професионализъм и на сериозността, с която гледаме на проекта Пауърнет. Показател, че сме на прав път, е увеличаването на броя клиенти, които ни се доверяват. Направихме много сериозен анализ за последната година и знаем точно къде са нашите слабости и там сме насочили усилия и инвестиции. В момента извършваме анализ на всички потребителски проблеми, защото това е основен приоритет – услугата да работи безпроблемно. Очакваме, че усилията ни ще дадат своите резултати.


Етикети: Интернет , мрежи , Cisco , LAN , инфраструктура , телевизия , СЕК , НАП , БАН , IP , IPTV , платформа , телефон , TV , София , доставчици , МВР , стандарт , телеком , проект , ГИС , България , ИТ , C , Мрежата , ИРМ , интернет доставчик , чат , анализ , телекомуникационни оператори , инвестиционен фонд , ИТ системи , геймъри , HR , инвестиции , захранване , IPT , ГИС , ъпгрейд , СЕМ , AST , БИ , .tel , Пауърнет , BOL.BG , P&S , Пауърнет Телекомюникейшънс

Четете още:Последни новини
Джони Деп се завръща на голям екран в емблематичната си ...
 
AOC представя най-бързият геймърски монитор с NVIDIA G-SYNC до момента. ...
 
Още един смартфон от богатото портфолио на Huawei вече е ...
 
Приложенията Word, Excel и Outlook вече могат да бъдат интегрирани ...Най-четени